$
בארץ

השיטה שונתה: שיעור האבטלה עלה במרץ ל-6.9%

לעומת 6.5% בפברואר 2012. שיעור האבטלה ברבעון הראשון של השנה עמד על 6.7%, לעומת 6.8% ברבעון הרביעי ב-2011. הסטטיסטיקן הראשי הסביר במסיבת עיתונאים כי התמורה העיקרית בשיטת החישוב החדשה שהוכנסה לשימוש בחודש ינואר השנה הוא שכעת סקר כוח האדם של הלמ"ס כולל לא רק את כוח העבודה האזרחי אלא את כלל כוח העבודה במשק. בנוסף הסקר נערך אחת לשלושה חודשים ולא אחת לחודש

תומר אביטל 13:3930.04.12

שיעור האבטלה בחודש מרץ עמד על 6.9%, לעומת 6.5% בפברואר 2012. מדובר ב-246 אלף מובטלים. כך מדווחת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעור האבטלה ברבעון הראשון של השנה עמד על 6.7%, לעומת 6.8% ברבעון הרביעי ב-2011.

 

בתדרוך עיתונאים בלשכת המרכזית לסטטיסטיקה הסביר היום הסטטיסטיקן הראשי פרופ' שלמה יצחקי את שיטת החישוב החדשה שהותאמה למקובל בסקרים דומים במדינות ה-OECD. "למען האמת הופתענו מתוצאת סקר האבטלה החדש", אמר יצחקי שכינס את הכתבים בעקבות הסערה שהתעוררה לאחר שינוי שיטת חישוב נתוני התעסוקה.

 

לדברי יצחקי, התמורה העיקרית בשיטת החישוב החדשה שהוכנסה לשימוש בחודש ינואר השנה הוא שכעת סקר כוח האדם של הלמ"ס כולל לא רק את כוח העבודה האזרחי, אלא את כלל כוח העבודה במשק, ובכלל זה גם חיילים בשירות חובה ובקבע.

 

בנוסף, שונתה מתכונת הסקר, וכעת הוא נערך מדי חודש, במקום אחת לשלושה חודשים כפי שהיה בעבר. לדברי הלמ"ס, מתכונת הסקר החדש הותאמה למקובל בסקרים
דומים במדינות ה-OECD. "עברנו מעם לבדד ישכון לעם עם השוואות בינלאומיות", אמר פרופ' יצחקי בתדרוך.

 

"לא צריך להגיד שהאבטלה קפצה"

 

הסטטיסטיקן ניצל את המעמד להגן על ממצאי הלמ"ס טרם השינוי ואמר כי "החלפנו אמנם בסיס אבל לא צריך להגיד שקפצה האבטלה או התעסוקה. בסקר החודשי אנו מקווים שגם התעסוקה וגם האבטלה גדלה. מכאן שהבסיס השתנה והמגמות בשתי הסקרים זהות, מה שמעיד שגם הסקר הרבעוני טוב".

 

פרופ' יצחקי הבטיח כי "יש לנו רבעון שלם של סקרים בחפיפה. נעמיד את השינויים לרשות החוקרים שיכולים לבדוק כל מיני תאוריות. עדכנו את אוכלוסית המפקד ויש בסיס להשוואות נוספות בין ישובים". לדבריו מדגם הסקר החדש שולש, בנוסף יש הבדלים במתודלוגיה, במהימנות האומדנים, צמצום טעויות הדגימה ושינוי בכמות המשפחות שאתה חוזר אליהם ועוד". ישנם סך הכל 40 שינויים.

 

למרות שהסקר מקיף יותר הוא לא יכלול בצורה שקופה את אנשי הצבא. לדברי הלמ"ס, על נתוני צה"ל מוטל צנזורה. "הכנסנו אותם כדי שההשוואה תהיה נכונה, אך אם בודקים לא יידעו מהו גודל הצבא". אנשי צה"ל יסווגו בשירותים ציבוריים כדי ליצור טשטוש.

 

"אני מודה ששברנו סדרה", אמר יצחקי. "השאלה היא האם אתה מתפחת עם הזמן או לא. הטענה שלי היא שלאור ההשוואות הבינ"ל שרוצים לעשות אז צריך. אין ארוחות חינם ושיהיה ברור שגם ללא צנזורה היינו שוברים סדרה - כי עברנו מצורת מדגם רבעונית לחודשית. הצנזורה רק מפריעה לנו להיות גלויים עד הסוף". 

 

יצחקי גם הסביר את הבעיות שמתעוררות בבדיקה חודשית, ופירט למשל כי "כמות המובטלים שהיו רק במשך שבוע קטנה יותר במדידה רבעונית". לדבריו "ככל שאתה מצופף את זמן השאלות אתה שואל בתדירות גדולה יותר ואנשים שהיו חלק מהמזמן מובטלים - אתה רושם כמובטלים. מחזק את זה העובדה שגם מספק המועסקים לפי הבדיקה החדשה גדלו. כן הסביר כי יש "בעיה פסיכולוגית". לפי השקף שהציג "כששואלים הרבה פעמים נדגם 'האם חיפשת עבודה' הוא מתחיל לדווח שכן חיפש. מצד שני, ככל ששואלים את הנדגם יותר לגבי תופעה מסוימת, כך היא חודרת יותר לתודעה שלו, והוא אכן מתחיל, לדוגמה, לחפש עבודה".

,

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x