שאמה-הכהן: "הסכם 'שמיים פתוחים' עשוי להוביל לקריסת חברות התעופה הישראליות"
יו"ר ועדת הכלכלה קורא לעצור את התקדמות הסכם התעופה החדש עם האיחוד האירופי, שנועד להביא להפחתת מחירי כרטיסי הטיסה. גיורא רום: חברות התעופה הישראליות צריכות להתאים את עצמן למצב החדש, ולהסתכל עליו כהזדמנות ולא כאיום
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, קיימה היום (ד') דיון מיוחד במדיניות השמיים הפתוחים בתעופה, על רקע הכוונה לחתום על הסכם התעופה החדש עם האיחוד האירופי שנועד להביא להפחתת מחירי כרטיסי הטיסה. בתום הדיון קרא היו"ר שאמה-הכהן למשרד התחבורה ולממשלה לעצור את ההתקדמות לקראת ההסכם, עד להצגת מחקר כלכלי מפורט על השפעות המהלך.
בפתח הדיון אמר היו"ר שאמה-הכהן כי להחלטה על פתיחת השמיים יש השלכות תחבורתיות, תיירותיות, צרכניות וכלכליות - בכל הנושאים עליהם אחראית הוועדה. "המושג נשמע חיובי וקוסם, עם הבטחה להורדת מחירים שוועדת הכלכלה מקדמת כמעט תמיד, אבל אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה המחיר. יש הטוענים שההסכם יביא לקריסת חברות התעופה הישראליות, והממשלה חייבת להחליט האם המחיר תואם את התועלות. בראשי מהדהדים המשפט שאמר מנכ"ל אל-על, לפיו אין לו ספק שהחברות הישראליות לא יוכלו להתקיים לאורך זמן לאחר חתימת ההסכם", אמר היו"ר.
ממלא מקום מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, אמר כי "עוד מ-2006 כל הדו"חות והחלטות הממשלה מעידים שחתימה על הסכם עם האיחוד האירופי תפיק למשק תועלות כלכליות רבות. מדובר בפריצת דרך משמעותית והיסטורית למדינת ישראל".
"לא הכל כלכלי"
היו"ר שאמה-הכהן שאל את יצחקי האם המשרד מוכן לחתום על ההסכם גם במחיר קריסת חברת תעופה ישראלית. יצחקי השיב: "כל ההיבטים נבחנים וניקח אחריות גם בתחום הזה". ח"כ חמד עמאר הוסיף ושאל אם נבחנו ההשלכות של מצב מלחמה שעלול להוביל להפסקת הטיסות של החברות הזרות. יצחקי השיב לו כי "מתקיימים דיונים והערכות מצב וניתן לכך מענה".
ח"כ יצחק וקנין, שעמד בראש דיוני הוועדה לאישור חוק הטיס, אמר כי חברות התעופה לא מרוויחות. "אף אחד לא יהיה פילנתרופ. החברות ייסגרו ויהיה פי כמה יותר קשה להפוך את הגלגל. לא הכל כלכלי - צריך לחשוב גם על השיקול הביטחוני וגם על עובדי החברה.
מנהל רשות התעופה האזרחית, גיורא רום, הסביר כי ההסכם יאפשר להגדיל את מספר החברות שיטוסו לישראל וממנה ואת מספר הטיסות. לדבריו, הניסיון בעולם מלמד שליברליזציה בתעופה מגדילה את כמות הנוסעים ומורידה את מחיר הטיסה בשליש בממוצע. "ההסכם אליו הגענו ירד לפרטי פרטים, כדי להגן על האינטרסים של המדינה", אמר רום.
עוד הוסיף רום כי היישום יהיה הדרגתי במשך 5 שנים ויהיה מנגנון שיבחן לאחר שנתיים את ההשפעות על ענף התעופה ויאפשר להקפיא את ההסכם", אמר רום. לדבריו, חברות התעופה הישראליות צריכות להתאים את עצמן למצב החדש, ולהסתכל עליו כהזדמנות ולא כאיום. "אם חברות התעופה ימשיכו לרקוד רומבה כשהתזמורת מנגנת רוק אנד רול - הן יראו משונה", הוסיף רום.
שקדי: "מה שקורה פה הוא לא אחראי"
מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי, אמר כי הוא מוטרד לא רק כמנכ"ל אל על אלא גם מההיבט הלאומי. "מה שקורה פה הוא לא אחראי", טען. לטענת שקדי, חברות התעופה שנמצאות בבריתות יכולות לנקוט מהלכים שאסורים על החברות הישראליות, כמו תיאום זמנים ומחירים. הוא ביקש שרשות התעופה האזרחית תציג לוועדה ניתוח כלכלי שיבחן גם את ההתמודדות של הרשות עם מקרה של קריסת אחת מחברות התעופה.
מנכ"ל קבוצת אי.די.בי תיירות דוד קמיניץ התייחס לדברי גיורא רום שאמר כי חברות התעופה צריכות להתאים עצמן למצב החדש: "מספר חברות התעופה בעולם שמרוויחות כסף מצומצם מאוד ולא כל המנכ"לים של חברות התעופה בעולם כושלים. ישראייר עשתה ועושה את כל הפעולות להיות חברה פעילה ויעילה בכל הרמות ומעולם לא הרוויחה. המלצתי לבעלי המניות שלי שאם יהיה הסכם שמיים פתוחים שיפסיקו להזרים כסף לחברה".
סגן ראש מנהל השיווק במשרד התיירות, פיני שני, אמר כי "המשרד והשר בעד ההסכם וסבורים שהוא יביא לגידול תנועת התיירים ולהעסקת עוד עשרות אלפי עובדים בענף התיירות. כל 100 אלף תיירים נוספים שווים 4,000 מקומות עבודה". עו"ד אשר גורן מרשות ההגבלים העסקים הוסיף: "הרשות סבורה שההסכם יוביל להורדת תעריפי הטיסות. המדיניות של מניעת תחרות כדי להגן על עסק מקומי פשטה את הרגל. מניעת תחרות פוגעת בצרכנים".