פרסום ראשון - זנלכל לבג"ץ: החלטת הממשלה בעניין פרי גליל הינה אפליה פסולה
לטענת מפעל השימורים המתחרה, מדובר בהחלטה שנתפרה במדויק למידותיה של פרי גליל תוך הפלייתה לטובה - למרות שאינה מוזכרת בה באופן מפורש
מלחמת קופסאות השימורים מגיעה לבג"ץ. מפעל השימורים זנלכל הגיש בשבוע שעבר עתירה לבג"ץ נגד החלטת הממשלה ממרץ האחרון, המעניקה לטענתו למפעל המתחרה פרי גליל אפליה פסולה. העתירה הוגשה ע"י עו"ד יהושוע ננר נגד מדינת ישראל, רה"מ, שר התמ"ת ומפעל פרי גליל.
"המדובר בהחלטה
בעתירתה מבקשת זנלכל לשנות את החלטת הממשלה כך שמתן עזרה ממשלתית יהיה בהתאם לקריטריונים אובייקטיביים שווים וענייניים.
על פי החלטת הממשלה, תוכנית הסיוע הוגבלה לעיירות חצור הגלילית, ירוחם וקצרין, על פי מצבן החברתי-כלכלי הנמוך. פרט לפרי הגליל, לא ידוע לפי שעה על מפעלים דומים בירוחם וקצרין. מקור ממשלתי בכיר אף אמר ל"כלכליסט" כי "ירוחם וקצרין שורבבו להחלטה על מנת שהעובדה שההחלטה נתפרה למידותיה של פרי גליל לא תהיה ברורה כל כך". התנאי למענק הוא שהמפעל היה בסכנה משמעותית של סגירה בשעה של משבר כלכלי והאטה כוללת במשק, כפי שאכן קרה לפרי גליל ב-2008. תנאי נוסף הוא שבמפעל עבדו ברציפות מאותה תקופה לפחות 100 עובדים והיום הוא מעסיק לפחות 200 עובדים.
ביום שני האחרון חתם שרון קדמי מנכ"ל משרד התמ"ת על הוראת מנכ"ל שנוסחה ברוח הצעת הממשלה. נוסח הוראת המנכ"ל הגיע לידי "כלכליסט", ובו מפורט אופן חישוב מתן המענק למשך 5 שנים - כך שזה יעניק בשנה הראשונה 40% מעלות השכר החודשית הממוצעת לעובד, ב-20 החודשים לאחר מכן 17% מעלות השכר הממוצעת החודשית לעובד וביתר התקופה 10% מעלות השכר הממוצעת החודשית לעובד. גורם ממשלתי בכיר מעריך את סכום המענק שינתן לפרי גליל על פי הקריטריונים הללו בכ-10 מיליון שקל. תחולת הוראת המנכ"ל הוגדרה כמיידית, עם זאת על רקע הגשת העתירה, ההערכות היא כי זו תוקפא עד להכרעת בג"ץ בעניין.
במרץ האחרון עלה שמו של מפעל פרי גליל לכותרות לאחר שבעליו, אושיק אפרים וזכי שלום, תבעו מהממשלה את יישום ההבטחה של שר התמ"ת לשעבר פואד בן אליעזר למתן מענק בסך 18 מיליון שקל, על אף שהמפעל לא עומד בקריטריונים של חוק עידוד השקעות הון. משלא הזרימו אליהם את הכסף - סגרו את המפעל באופן חד-צדדי, ובצעד מפתיע, והוציאו את 240 עובדיו לחופשה כפויה. בעקבות הצעד הקיצוני והרעש הציבורי, אישרה הממשלה את ההחלטה השנויה המחלוקת.
יעקב שיינפלד, הבעלים של מפעל זנלכל, אמר ל"כלכליסט" כי כולו תקווה שהצדק יצא לאור וכי בג"ץ יקבל את העתירה. "לא יתכן שבמדינה מתוקנת הממשלה תעשה איפה ואיפה, כל המפעלים בתחום באותו המצב. מתן מענק לפרי גליל תוך יצירת מסלול שהוא ייחודי למידותיה, פוגע בי ובכל המתחרים בענף".
מלבד פרי גליל וזנלכל, עוסקים בענף הירקות המשומרים והקפואים עוד ארבעה מפעלים: מילוז, פריניר, סנפרוסט ומילוטל.
בתגובה נמסר מהתמ"ת: "העתירה התקבלה אמש. אנו נלמד אותה ונבחן את האפשרויות השונות בתיאום עם הפרקליטות".
אושיק אפרים, מבעלי פרי גליל, מסר בתגובה: "אני חושב שבעתירה של זנכל אין שום דבר למעט קיטורים של מפעל שלא יודע מה הוא רוצה. המסלול אושר הן על ידי היועץ המשפטי של משרד התמ"ת והן על ידי שר התמ"ת".