פרשנות: בונים על הגאונות של צוקרברג
מי שיקנה את מניית פייסבוק, בונה על כך שמייסד החברה יצליח לשמר את המעמד המונופולי של הרשת החברתית ואת הקצב המהיר של צמיחת הרווחים
כפי שזה מסתמן כרגע, יותר מ־18 מיליארד דולר מחסכונות אזרחי העולם יושקעו במניות פייסבוק בשבוע הקרוב, במה שמתבררת כאחת משבע ההנפקות הגדולות אי פעם.
כתבות בנושא:
"אין הבדל בין הבועה ב-2000 למצב הנוכחי"
הרשת החברתית הופכת הלילה גם לציבורית
להשיג הכי הרבה משתמשים, ולהזרים קצת כסף לקופה
הרשת החברתית הפכה לרשת מדיה לכל דבר במונחי יצירת תוכן, בזכות 901 מיליון המשתמשים שלה, או כ־13% מאוכלוסיית העולם.
הגידול החד
אך כמה מרוויחה פייסבוק? הרשת גרפה ב־2011 רווח נקי של מיליארד דולר (65% יותר מב־2011), וכמות המזומן שנוצרה לה מפעילות שוטפת עמדה אשתקד על 1.55 מיליארד דולר. מנגד, החברה השקיעה אשתקד יותר ממיליארד דולר בציוד ובנכסים קבועים, מה שצמצם את התזרים החופשי שלה ל־470 מיליון דולר בלבד.
איך זה משפיע על התמחור? אם פייסבוק שווה 100 מיליארד דולר, והיא מייצרת רווח נקי של מיליארד דולר בשנה, משמע שרק בעוד 100 שנה נחזיר את ההשקעה בה. ומי מאיתנו בכלל יחיה בעוד 100 שנה?
אלא שאם פייסבוק תשמור על קצבי צמיחה גבוהים לאורך זמן, הרי שהחזר ההשקעה יהיה קצר בהרבה, ואז התשואה על ההשקעה תהפוך לכדאית גם בשווי הנוכחי. כך, למשל, אם קצב צמיחת הרווחים יעמוד על 50% מדי שנה, הרי שבתוך תשע שנים נחזיר את מלוא ההשקעה. אלא שהנחות אלו מתבססות על הביצועים של פייסבוק בעוד 5 ו־10 שנים, בשל העובדה שעיקר הרווחים יגיעו רק אז, והנחה כזאת בעולם הטכנולוגיה הדינמי, גובלת בנבואה. המסקנה היא, שמי שיקנה את מניית פייסבוק השבוע מתוך כוונה להחזיק בה לשנים ארוכות, בונה בעיקר על הגאונות של מארק צוקרברג ועל יכולתו לשמר את פייסבוק כמונופול עולמי בשוק הרשתות החברתיות.