הוויכוח על חוק טל: "תוך 8-9 שנים נגיע לשוויון בנטל מול החרדים"
כך טוען פרופ' ידידיה שטרן, חבר בצוות פלסנר בדיון על חוק טל במסגרת היום השלישי של כנס לשכת עורכי הדין באילת. שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן: "ביהמ"ש לא הציע ולא מסוגל להציע פתרון. אין שוויון ולא יהיה"
הוויכוח על חוק טל פתח את היום השלישי של כנס לשכת עורכי הדין באילת. כל העמדות התכנסו לדיון שכרגיל נע בין פתרונות, סיסמאות, קלישאות ודברי טעם. פרופ' ידידיה שטרן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, חבר בצוות פלסנר להצעת חוק חדשה תחת זה שבוטל בידי בג"ץ תקף בחריפות את פסק הדין.
"טעה העליון שביטל את חוק טל. זהו פסק דין אקטיביסטי בוטה שלא היה כמוהו בתולדות מדינת ישראל", אמר שטרן, "לא מדובר בשאלה משפטית אלא של מדיניות. כל מי שמכיר מקרוב מה שקורה בציבור החרדי יודע שאנחנו על סיפה של פריצת דרך. השינוי מתרחש. החברה החרדית משוועת לסולמות שיחלצו אותה מהעוני. לא צריך לדחוף את השסע לפנים, לדחוף אצבעות לעיניים. תוך שמונה-תשע שנים, אם התהליך יימשך, נגיע לשוויון בנטל. הרבנים קורצים לנו – הם מתנגדים לחוק שפוגע בעולם התורה, אבל הצרכים הבוקעים מלמטה מחייבים אותם לשינוי, ודרושה חוכמה ורגישות כדי לקדם אותו".
לשלושה מהדוברים היה פתרון חד משמעי יותר שאינו ממתין לתהליכים ארוכי טווח. אחד מהם, עו"ד יהודה רסלר שהגיש את הבג"ץ הראשון בתחילת שנות השמונים וחיכה מספיק: "צריך להכות אותם בכיס לא בבתי הסוהר. יש דבר אחד מאד רגיש בסקטור החרדי וזה הכיס. לא צריך חוק חדש, אני מקווה שלא יהיה חוק טל חדש. צריך ליישם את החוק הנוכחי ולגייס את כולם".
שר המשפטים לשעבר פרופסור דניאל פרידמן: "האנרגיה השיפוטית שהוקדשה לנושא היא אדירה. ביהמ"ש לא הציע ולא מסוגל להציע פתרון. אין שוויון ולא יהיה. אפשר לצמצם את האפליה על ידי קיצור שירות החובה. אם נקצר את השירות ונשלם יותר למשרתים, תשתנה הגישה של כולם לשירות".
יו"ר ועדת חוקה דוד רותם: "בית המשפט העליון עשה את המעשה הנכון. זה לא קורה לו כל יום אבל הפעם זה קרה. צריך חוק שמגייס את כולם כולל הערבים. החוק ייתן לצבא סמכות לבחור את מי שהוא רוצה והיתר יילכו לשירות אזרחי".
הנציג החרדי, חנוך ורדיגר ראש תנועת "טוב" שלל כמובן כל התערבות – שיפוטית ואחרת – שתגרור את החרדים לבקו"ם: "בית המשפט העליון הטיל פצצה בלתי אחראית. "האם מישהו מעלה על דעתו שעשרות אלפי חרדים יצעדו ב-1 לאוגוסט לבקו"ם או יילכו לכלא?"
יו"ר הכנסת רובי ריבלין שם את הדגש על השילוב בעבודה: "צריך להוציא את החרדים לשוק העבודה ולנתק את ההתנייה בין שירות צבאי לבין היכולת לעבוד. שילוב בתעסוקה לא עובר רק דרך צה"ל. כולם, כולל אתם עורכי הדין, צריכים לפתוח שערים בפני החרדים".