$
משפט

העליון דחה עתירות נגד "חוק האח הגדול"

בעתירות שהגישו לשכת עורכי הדין והאגודה לזכויות האזרח נטען כי החוק, לפיו יוכלו רשויות החקירה בישראל לקבל נתונים של מנויי בזק, חברות הסלולר וספקי האינטרנט, מהווה פגיעה חמורה בזכות לפרטיות

מארק שון 19:4928.05.12

בית המשפט העליון בהרכב מורחב של שבעה שופטים דחה היום (ב') את העתירות שהוגשו נגד החוק שזכה לכינוי "חוק האח הגדול", המאפשר לרשויות החקירה בישראל לקבל נתונים של מנויי בזק, לקוחות חברות הסלולר, הטלפוניה הקווית וספקי האינטרנט השונים. החוק אינו מאפשר את קבלת תוכנם של המסרים

המועברים.

 

בחוק נקבעו שני מסלולים עיקריים לקבלת נתונים אלה. המסלול הראשי והעיקרי מחייב פנייה לבית המשפט בבקשה לקבלת צו שיתיר נתוני תקשורת, אך ישנו גם מסלול שני, הנועד לצרכים דחופים, המאפשר לקבל נתונים באישור גורם מינהלי ובלא צורך בפנייה לבית המשפט.

 

בעתירות שהגישו עורך הדין דן חי בשם לשכת עורכי הדין והאגודה לזכויות האזרח נטען כי מדובר בפגיעה חמורה בזכות לפרטיות. העותרים יצאו נגד האפשרות שיש למשטרה להוציא נתוני תקשורת ללא צו של בית-משפט במקרים דחופים למשך 24 שעות. החומרה בדברים היא שאין הגבלה על הוצאת נתונים כאלו גם על עורכי דין, רופאים ובעלי חיסיון אחרים. כלומר, המשטרה יכולה לקבל פרטי תקשורת בין לקוח לבין גורמים כאלה - מידע שבמצב רגיל יש עליו חסיון.

 

בית המשפט העליון, בהרכב בראשות הנשיאה בדימוס דורית ביניש, קבע כי החוק אכן פוגע בזכות לפרטיות אך תלה את הקביעה שלו ב"מציאות הטכנולוגית המודרנית". ההרכב קבע, כי "הכלים הטכנולוגיים הקיימים בעת הזאת נותנים בידי השלטונות אמצעים מתוחכמים המאפשרים פגיעה בזכות לפרטיות, ומצד שני מסייעים לרשויות בביצוע התפקידים המוטלים עליהן, בכלל זה בהיבטים של אכיפה וסדר ציבורי". מניעת האפשרות לעשות שימוש בסמכויות אלה, כך קבע בית המשפט, עלולה להותיר את רשויות החוק כשידן על התחתונה, בכלל זה במאבק שהן מנהלות מול קבוצות עברייניות אשר עושות בעצמן שימוש מתוחכם באמצעים הטכנולוגיים החדשים לצורך הגשמת מטרותיהן.

 

דעת המיעוט בפסק הדין היתה של השופט חנן מלצר שיצא נגד הסעיף בחוק שמאפשר לעקוף את החסיון שיש לבעלי מקצוע מסויימים, ביניהם רופאים, עורכי דין ועיתונאים. "לשיטתי גם במקרים דחופים יש ליתן משקל מוגבר (אך לא מוחלט) לזכויותיהם החוקתיות של הנהנים מהחסיונות של בעלי המקצוע ובאלו ניתן לפגוע, אם בכלל, רק באמצעות צו שיפוטי", קבע השופט מלצר בדעת המיעוט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x