$
שאול אמסטרדמסקי

בג"ץ מסמן את גבולות ההפרטה

אחרי שהציבור נכשל, לפחות בג"ץ קובע למדינה מה אסור לעשות כשמפריטים שירותים חיוניים

שאול אמסטרדמסקי 08:0404.06.12

בפסק דין שנתנה נשיאת בית המשפט העליון הקודמת דורית ביניש ב־2007 בעתירה נגד החלטת המדינה לבטל את שירותי העזרה הראשונה בבתי הספר היא הבהירה שזכותה של המדינה לעשות זאת, על אף הביקורת הרבה שמתחה על ההחלטה. אף על פי כן, בעקבות התערבות בית המשפט הסכימה המדינה להעביר את האחריות לעזרה ראשונה לידי מד"א ואת הפיקוח, שיתבצע מדי חצי שנה, להפקיד בידי משרד החינוך.

 

והנה, לא חצי שנה חלפה כי אם שנתיים, ובעתירה שהוגשה לבג"ץ בעקבות החלפת מד"א בחברת נטלי, התברר כי המדינה לא עמדה במחויבותה ולא פיקחה על השירות, וכי תנאי המכרז של משרד החינוך לשירותי עזרה ראשונה "לא היו מהודקים דיים".

 

המדינה הודתה שההפרטת האחיות היתה טעות

 

לפני כשבוע נזכרו שופטי בג"ץ באחיות בתי הספר כשפסקו פסיקה עקרונית בעניין הפרטת מתן החיסונים לתלמידי בתי הספר. במסגרת ביטול אחיות בתי הספר ב־2007 הוחלט כי את החיסונים לתלמידים ייתן קבלן חיצוני, כי גם באוצר הבינו שאם הילדים לא יחוסנו, יתפרצו בישראל מגפות. מערך החיסונים עבר גלגולים שונים במסגרת ההפרטה, עד שבסופו של דבר אפילו משרד הבריאות הודה שהמהלך היה טעות - הוא עלה יותר כסף והיקף החיסונים שניתנו במסגרתו לא היה מספיק.

 

מי יחסן את התלמידים? מי יחסן את התלמידים? צילום: שאטרסטוק

 

לכן, בג"ץ פסק בשבוע שעבר כי על משרד הבריאות לשקול לבטל את ההפרטה כליל ולחזור ולספק את השירות החיוני בעצמו. "הפרטה איננה מילת קסם ואין היא יכולה להוות עילה להתפרקות המדינה מחובותיה", כתב השופט חנן מלצר. השופטים קבעו כי אם המדינה תבחר בכל זאת להמשיך את ההפרטה, היא מחויבת לתקצב את שירות החיסונים בצורה נאותה, ולפקח על איכות ביצוע השירות בידי הקבלן הפרטי.

 

ניסיון העבר מלמד שהסוגיה המדוברת עוד תחזור בעתיד לבג"ץ, כשיתברר שהאוצר ממשיך לא להזרים את התקציב הדרוש, ושמשרד הבריאות לא מצליח לפקח כדרוש על השירות.

 

פקידי האוצר אינם מורמים מעל האינטרס הציבורי

 

בשנים האחרונות התגברה הביקורת של בית המשפט נגד מגמת ההפרטה של הממשלות לדורותיהן. שיאה של הביקורת הזו הגיעה בפסק דין נגד הפרטת בתי הסוהר בנובמבר 2009, שם בג"ץ ביטל לחלוטין מהלך הפרטה שכמעט ויושם בפועל על ידי משרד האוצר.

 

מאז, טיפין טיפין, בתי המשפט מסמנים למדינה מהם גבולות ההפרטה, ומה מותר ומה אסור. פסק הדין של בג"ץ בעניין שירותי האחיות בבתי הספר מצטרף למגמה זו. גם אם עצם השימוש בקבלנים פרטיים בשביל לתת לישראלים שירותים שמגיעים להם אינו פסול מבחינה מוסרית או חוקית, אומר בג"ץ, הרי שמכאן ועד הניסיון לחסוך כסף על גבם של הישראלים המרחק רב. השיקולים התקציביים הם לגיטימיים, מודים השופטים, אבל אפילו פקידי האוצר אינם מורמים מעל האינטרס הציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x