$
בארץ

קופות החולים נערכות לשנה קשה יותר ב-2012

לפי הדו"חות שפורסמו אתמול ארבע הקופות סיימו את 2011 בגירעון מצטבר של מיליארד שקל. אסותא הכפילה את רווחיה ל-43 מיליון שקל

מיקי פלד 08:4004.06.12

ארבע קופות החולים סיימו את שנת 2011 בגירעון של כמיליארד שקל, כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט" בדצמבר האחרון - כך עולה מהדו"חות של קופות החולים כללית, מכבי ומאוחדת שהתפרסמו אתמול. אולם, השנה הנוכחית עשויה להיות קשה הרבה יותר, במיוחד למאוחדת וללאומית.

 

לפי הדו"חות, קופת חולים כללית סיימה את השנה עם גירעון של 388 מיליון שקל, בעוד שמכבי רשמה גירעון של 249 מיליון שקל. מהדו"חות עולה גם כי רווחיה של חברת אסותא מרכזים רפואיים, שמספקת שירותי רפואה פרטיים ונמצאת בבעלות מכבי שירותי בריאות, עמדו ב־2011 על כ־43 מיליון שקל, כפול מרווחיה ב־2010 ופי ארבעה מאלו שרשמה ב־2009.

 

בית חולים אסותא בית חולים אסותא צילום: אריאל בשור

 

מאוחדת, הקופה השלישית בגודלה, סיימה את 2011 בגירעון של 259 מיליון שקל. בחודשים האחרונים נקלעה מאוחדת גם למצוקת מזומנים ונוצר אצלה "חור" של 300 מיליון שקל, שמביא לעיכוב בתשלומים לספקים.

 

קופת חולים לאומית, שלה כ־700 אלף מבוטחים, טרם פרסמה את הדו"חות לשנת 2011. בלאומית מחכים לחתימה על הסכמי הייצוב מול משרד הבריאות ומשרד האוצר, שאמורים להעביר לקופה כמה עשרות מיליוני שקלים עבור השנים 2011–2013. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי הגירעון של הקופה ב־2011 עומד כרגע על 150 מיליון שקל מתוך תקציב שנתי של 3.5 מיליארד שקל. לדברי גורמים במערכת הבריאות, גירעון בהיקף שכזה בשנה נתונה אינו בעייתי, אולם אם גם ב־2012 יירשם גירעון דומה, אז יהיה מדובר כבר בבעיה קשה.

 

 

קופת חולים מאוחדת דורשת מהמדינה סיוע של כ־200 מיליון שקל בתמורה להתייעלות של כ־100 מיליון שקל מצדה. קופת חולים לאומית אינה נוקטת מפעולות מסוג הזה, אך אם מצבה יישאר דומה, היא עשויה גם היא לפנות למדינה בדרישה לסיוע כספי.

 

קופות החולים אינן בסכנה של פשיטת רגל ואין חשש שהן יפסיקו לספק שירותים למבוטחים, אך למצב גירעוני עשויות להיות שתי השלכות עיקריות. הראשונה היא כי הקופה תפסיק להשקיע בפיתוח של שירותים שהיא אינה מחויבת להם - החל משיפוץ מרפאה, דרך השקעה בציוד רפואי או שירותים ממוחשבים ועד להקפאת גיוס כח אדם.

 

בנוסף, במקרה של גירעון תקציבי מתמשך כמות המזומנים הפנויה שבידי קופת החולים יורדת ונוצר גירעון תזרימי, שבעקבותיו הקופה מתחילה לבקש הארכת ימי האשראי מהספקים, כמו חברות התרופות וספקים פרטיים אחרים.

 

מנהל אחת מקופות החולים אמר ל"כלכליסט" אתמול כי "ב־2012 המצב יהיה רע הרבה יותר כי משרד הבריאות מתמהמה עם הסכמי הייצוב, ובמקביל שולח עוד ועוד חוזרים ללא כיסוי כספי ומוריד את ההשתתפות העצמית על תרופות. בנוסף, הקופות לא מקבלות פיצוי על העלאת מחיר יום האשפוז בשל הסכמי השכר של הרופאים, שעולים לנו מאות מיליוני שקלים". ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x