נתניהו מפתיע: מגדיל את יעד הגירעון ל-3%; לא התקבלה החלטה על העלאת המע"מ
רה"מ החליט להכפיל את יעד הגירעון לתקציב. היעד המוגדל יאפשר לממשלה להטיל מסים נוספים בשיעור קטן מכפי שהוערך עד עכשיו; שטייניץ: "עדיין מדובר ברמה שמרנית"
יעד הגירעון בתקציב המדינה לשנה הבאה יוכפל ויועלה ל-3% מהתוצר (קרוב ל-30 מיליארד שקל) לעומת היעד המקורי של 1.5% מהתוצר שקבעה הממשלה לפני שנתיים בתוואי הרב-שנתי הפוחת של הגירעון. כך החליט היום (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו.
הגדלת יעד הגירעון, המהווה נסיגה בולטת ממדיניותה המוצהרת של הממשלה להקטין את הגירעון בתקציבה כדי לצמצם את היחס בין החוב הציבורי לתוצר, נובעת מהירידה הגדולה הצפויה בשנה הבאה בגביית המסים בהיקף של כ-20 מיליארד שקל. היעד המוגדל יאפשר לממשלה להטיל מסים נוספים בשיעור קטן יותר מכפי שהוערך עד עכשיו.
ההערכה כעת היא שגם לאחר הכפלת יעד הגירעון בכ-15 מיליארד שקל יהיה על הממשלה להטיל בשנת התקציב הבאה מסים נוספים בסכום של כ-7-5 מיליארד שקל. אפשרות אחת בתחום זה היא העלאת המע"מ בתחילת השנה הבאה ב-1% נוסף, מהלך שיזרים לקופת המדינה כ-4 מיליארד שקל בשנה.
תוספת המסים מתחייבת בנוסף לקיצוץ של כ-10 מיליארד שקל שיהיה על הממשלה לבצע בתקציב 2013. קיצוץ זה נובע מהתחייבות הממשלה לא לחרוג ממסגרת התקציב שאושרה לפני שנתיים. הקיצוץ נועד לקזז הוצאות לא מתוכננות שעליהם התחייבה לאחרונה הממשלה, בעיקר בסעיפי השכר לרופאים, למורים ולמרצים במוסדות להשכלה גבוהה ובסעיף ההשקעות בתשתיות.
נתניהו אמר כי "החלטתי לאמץ את ההמלצה של שר האוצר על מתווה הגירעון. נשמור על אחריות פיסקאלית, על מסגרת כלכלית אחראית למדינת ישראל. נצטרך כמובן לאמץ שורה של צעדים שהאוצר יביא בפנינו כדי להבטיח שהמסגרת הזאת אכן תתקיים. תוך העשייה הזאת נשמר תוכניות לאומיות חשובות כגון התוכנית לבלימת כניסת מסתננים, וחוק חינוך חינם שאנחנו מנהיגים החל מעוד חודשיים".
שר האוצר יובל שטייניץ מסר: "בעקבות ההאטה החריפה באירופה יש לנו ירידה בהכנסות המדינה בישראל, ולכן אנחנו חייבים לעדכן את יעד הגירעון. עדיין מדובר ביעד גירעון אתגרי, שמרני, נמוך מזה של רוב העולם המערבי, ואנחנו נצטרך לעשות מאמץ ובמהלך השבועות הקרובים להביא גם צעדים לממשלה כדי לעמוד ביעד הגירעון הזה".
הוא הוסיף כי "החלטנו לקבוע יעדי גירעון ארוכי טווח – יעד של הורדת הגירעון ל-2% עד שנת 2016 ול-1.5% עד שנת 2019, ולשמור על היעד המקורי שהחלטנו עליו, החשוב מכולם, של הורדת יחס החוב-תוצר של ישראל לאזור ה-60% בשנת 2020. במהלך השבועות הקרובים נציג תוכנית לעמידה ביעדים".