"אם לא נשלב את החרדים והערבים באוכלוסייה יהיו כאן בעיות צמיחה קשות"
מנכ"ל האוצר על הדמוגרפיה הישראלית: "יחסי התלות ותשלומי הפנסיה הופכים לעול יותר ויותר כבד"
במרכז דבריו של מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן עמד נושא הצמיחה במשק: "אנחנו צריכים לחשוב על צמיחה חברתית, על הורדת שיעור האבטלה וטיפול במנועי הצמיחה כמו חינוך, השקעה בתשתיות ושימור היתרון הטכנולוגי", אמר כהן. "לישראל יתרון טכנולוגי על פני רוב המדינות המפותחות אבל יתרון זה נשחק ולכן צריך להמשיך ולהשקיע, בעיקר באוניברסיטאות, בחינוך וכד'".
דוברים נוספים בפורום "ראשים מדברים" של כלכליסט:
שלמה אליהו: "עושה לי רע לראות אנשים במסעדות יוקרה לצד אנשים רעבים שמחפשים אוכל ברחוב"
מאיר דגן: "האיום הצבאי על ישראל נעלם ל-3 עד 5 שנים"
אסתר לבנון: "לפעול במהירות או שנישאר בלי שוק ההון"
כהן התייחס גם להשקעה בתשתיות: "ההשקעה בישראל נמוכה ביחס לעולם. כבישים ומסילות ברזל מקרבים את הפריפריה למרכז ומעלים את רמת החיים. אבל בחינוך אנחנו משקיעים יותר מאחרים. בבריאות ההוצאה הנמוכה לאו דווקא רעה. מערכת הבריאות שלנו בישראל היא מהטובות בעולם".
הדמוגרפיה הייחודית לישראל צריכה לדברי כהן להטריד את הממשלה בעשורים הקרובים: "כיום יש במדינה הרבה ילדים ויחסית מעט זקנים, וזה לא יישמר. החלק של האוכלוסייה העובדת בישראל גדל ב־1.75% בעשור האחרון. בעשור הבא הקצב יואט, ויש לזה השלכות. הממשלה צריכה ושוקלת לעשות דברים שישפרו את הצמיחה. הגידול הדמוגרפי מייצר איום על הצמיחה".
כהן התייחס בדבריו גם לאוכלוסיות החלשות יותר: "יחס התלות, תשלומי הפנסיה, כולם הופכים לעול כבד יותר. ההשלכות רבות. באוכלוסייה הערבית והחרדית קצב צמיחת הילודה עולה, אוכלוסייה זקנה תופסת חלק נמוך אבל זה יתהפך בעתיד ויהיו יותר עניים".
כהן המשיך: “שיעור התעסוקה בישראל נמוך לעומת ה־OECD, שם שיעור ההשתתפות הכולל בעבודה הוא מעל 70%. הסיבה לכך היא בעיקר הגברים החרדים והנשים הערביות שמשתתפים בשוק העבודה בשיעורים נמוכים. בעוד 50 שנה ערבים וחרדים יהיו 50% מהאוכלוסייה ואם לא נשכיל לשלבם יהיו בעיות צמיחה ובעיות חברתיות קשות. מ־2008 ועד היום שיעור ההשתתפות של האוכלוסייה החרדית עלה מ־39% ל־45%. לא סתם נקבע יעד של 63%, זה היה היעד בעבר. היעד של השתתפות גברים חרדים בשוק העבודה הוא יעד מרכזי".