$
בארץ

ראשי משק האנרגיה: על הממשלה לזרז הקמת מתקן ייצוא גז בשטח ישראל

בין הנושאים שנידונו בפגישה עם נתניהו, הסרת חסמים בתחום האנרגיה, הגדלת צנרת ההולכה הארצית והימית וקביעת מכסות יצוא לחו"ל. בפגישה נכחו גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, שר האנרגיה עוזי לנדאו, מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח וראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל

ליאור גוטמן 21:3524.07.12
הסרת חסמים בתחום האנרגיה, הקמת מתקן גז נוזלי בשטח ישראל עם כניסה חופשית לכל השחקנים, הגדלת יתירות מערכת ההולכה הארצית והימית, כלומר הגדלת מספר החיבורים בין מעגני הגז שבים לחופי ישראל וקביעת מכסות ייצוא לחו"ל – אלו עיקרי הנושאים בהם דן הערב (ג') רה"מ בנימין נתניהו בלשכתו יחד עם בכירי משק האנרגיה בישראל. הפגישה נערכה לבקשת יו"ר מכון האנרגיה והסביבה עמיר מקוב והיא התקיימה בנוכחות רגולטורים וחברי ממשלה כמו גם מנכ"לים ויו"ר של מרבת חברות האנרגיה במשק, ציבוריות ופרטיות כאחר.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: נועם מושקוביץ

 

בפגישה, שארכה כשעתיים, נכחו בין השאר שר האנרגיה לנדאו, מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל וראש רשות הגז שוקי שטרן. יצוין שאישים אלו חברים בוועדה הבין משרדית ("ועדת צמח") שעתידה להגיש בעוד כשבועיים את המלצותיה הסופיות לגבי משק הגז הישראלי ומבנהו, לרבות סוגיית הייצוא. מסקנות הביניים, שפורסמו בסוף אפריל, קבעו בין השאר שישראל תקים מתקן ייצוא גז טבעי בשטחה עם גישה פתוחה לכל היזמים, ושמאגרי גז גדולים (מעל 200 מיליארד מ"ק, כגון לוויתן) יחויבו לשריין מחצית מנפחם לטובת המשק המקומי.

 

ראשי מערכת האנרגיה שוחחו בעיקר על חסמים בתחום הגז הטבעי ומשק הדלקים בישראל. בין הנוכחים היו יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל ומנכ"ל החברה אלי גליקמן, יו"ר קצא"א היוצא עמוס ירון, יו"ר אבנר גדעון תדמור, מנכ"ל בז"ן פנחס בוכריס, יו"ר דלק גבי לסט ויו"ר בז"ן עקיבא מוזס.

 

 

השר לנדאו: "מצוף הגז מעניק רשת של ביטחון ועצמאות למשק האנרגיה"

 

בתוך כך, שר האנרגיה לנדאו ערך הבוקר סיור במתקני מצוף הגז הנוזלי שמוקם בימים אלו מול חופי חדרה. מדובר בפתרון להגדיל מלאכותית את מספר ספקי הגז בישראל על ידי רכישה של גז נוזלי מספקים שונים שיוזרם למערכת הארצית ומשם לתחנות הכוח של חברת החשמל. המצוף נועד לגשר על הפער שבין הדלדלות מאגר "ים תטיס" לבין הגעת הגז מ"תמר" באפריל 2013. אל המצוף תתחבר אוניה שתפקידה להפוך את הגז שיגיע אליה במצב של גז טבעי נוזלי (גט"ן), לגז נדיף. משם, יועבר למערכת הולכת הגז הארצית של ישראל. מערכת ההולכה תוכל לקבל בין 2-3 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה, כמות ששווה לכ-50% מצריכת הגז בישראל במהלך 2011.

 

באוקטובר חתמה נתג"ז (נתיבי גז), שאמונה על הפרויקט, עם החברה האיטלקית MICOPERI על חוזה הקמה בהיקף של כ-500 מיליון שקל לצורך תכנון, ייצור והקמה של מצוף ימי. על פי פרסומים בתקשורת הזרה בריטיש פטרוליום עשויה לזכות בחוזה רכש הגז של חברת החשמל שהיקפו כמיליארד דולר.

 

"הפרויקט הזה בלבד יוכל לספק כמעט מחצית מכמות הגז הטבעי השנתית הדרושה להפקת חשמל במדינת ישראל. מדובר בנקודת קליטה נוספת, שמגדילה את יכולת המדינה לשמור על אספקה רציפה של אנרגיה לתחנות הכוח ולתעשייה ומעניקה רשת של ביטחון ועצמאות למשק האנרגיה, במיוחד לאור ההתפתחויות במצרים", אמר לנדאו. מנכ"ל נתג"ז שמואל תורג'מן הוסיף שהעבודות על המצוף הימי החלו לפני כשבוע וצפויות להסתיים במהלך חודש נובמבר 2012.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x