לפוצץ את ההסכם?
שבוע לפני מסיבת הברית של בננו מנהלת האירועים במסעדה ששכרנו ניסתה להפר את ההסכם. היא אמרה שהתפריט "תוקן" וחזה הברווז (היקר) הוחלף בחזה עוף (זול). הוויכוח הגיע לפיצוץ ואני שוקל לבטל. איך לפעול?
פרופסור יקר,
שבוע לפני מסיבת הברית של בננו מנהלת האירועים במסעדה ששכרנו ניסתה להפר את ההסכם. היא אמרה שהתפריט "תוקן" וחזה הברווז (היקר) הוחלף בחזה עוף (זול). הוויכוח הגיע לפיצוץ ואני שוקל לבטל. איך לפעול?
ארז פ'
ארז היקר,
לפי התיאור שלך, הדבר שאתה חווה הוא תחושת נקמה. מנהלת האירועים של המסעדה כנראה מנסה לחסוך עליך כסף, ואולי באמת טעתה, אבל אתה מרגיש שהיא נהגה בך לא טוב, וזה מעצבן אותך. כשאנחנו נפגעים ורוצים לנקום או "להעניש" קורה לנו דבר מעניין: אנחנו מוכנים לסבול, ולו רק כדי שגם הזולת יסבול. זה טבעי מאוד, אבל זה לא רציונלי, לא כלכלי ולרוב חסר פרופורציה. בינינו, זה שאנשים יאכלו חזה עוף במקום חזה ברווז לא באמת משנה. הנזק המשמעותי ביותר פה הוא שנפגעת מהתרגיל שעשו לך, ולכן אתה רוצה שהם יסבלו גם כן.
אבל מה ייצא לך מלפוצץ את ההסכם ברגע האחרון? אובדן ההכנסות של המסעדה לא יגרום לך תענוג מתמשך, וכל הצדדים יפסידו, גם הם וגם אתה. מה שהייתי עושה במקומך זה לנסות להתעלם מהבעיה, או להיפגש שם עם מישהו אחר, שהוא לא מנהלת האירועים. אולי אם לא תריב דווקא על הברווז ורק תבקש שיפצו אותך במשהו אחר תגיע לתוצאה שתאפשר לכולם לרדת מהעץ ולאירוע להתקיים. בלי קשר, כדאי לך גם לנסות לחלוק חוויות עם עוד מישהו שחושב שמנהלת האירועים גרועה. זה ישפר את הרגשתך ויאפשר לך לנהוג פה ברציונליות. נסה תחילה לשפר את הרגשתך, ואז לנסות להשיג את התוצאה שהכי משתלמת לך.
כעת, אחרי שאמרנו את זה, אני אעיר שיש יתרון בנקמה. אבל היתרון אינו עבורך, אלא עבור אחרים. נגיד שתבטל את האירוע בגלל הברווז, וכתוצאה מכך מנהלת האירועים תינזף, אולי תיענש, אולי תאבד בונוס. אם זה יקרה, היא כנראה תחשוב פעמיים עם הלקוח הבא.
אז אם אתה מרגיש צורך להיות אלטרואיסטי ולחנך את מנהלת האירועים על חשבונך, אז אתה כמובן מוזמן, ודע שזה יועיל לעולם, גם אם רק קצת. השאלה היא מה יותר חשוב לך, ההנאה שלך או טובתם של אחרים בעתיד. לפי זה החלט אם לפוצץ או להירגע.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il