חוק טל פקע, לאן ילכו 367 מיליון השקל שלו?
בג"ץ קבע שחוק טל אינו תקף מחודש אוגוסט, והארגונים למען שוויון בנטל מאיימים בעתירה לבג"ץ אם העברת הכספים לדחויי השירות תימשך
על פי החלטת בג"ץ מפברואר האחרון, פקע אתמול חוק טל שבמסגרתו תוקצבו כ־48 אלף אברכים ותלמידי ישיבות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מדובר בהקצבות בהיקף של יותר מ־30 מיליון שקל לחודש, 367 מיליון שקל בשנה. מה יעלה בגורל התקציב הזה? לאור פקיעת חוק טל ולפי חוק התקציב, ייתכן שהתקציב צריך לשוב לקופת המדינה.
תקציב הישיבות לשנה של משרד החינוך עומד על 909 מיליון שקל לשנת 2012. כלומר, תלמידי ישיבות ואברכים שניתן להם פטור עדיין זכאים לתקציבים אלה. לפי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, במאי 2012 היו 48,452 דחויי שירות. לפי דו"ח ועדת פלסנר יש 23 אלף אברכים בדחיית שירות. אלו מקבלים 823 שקל לחודש כקצבת אברך, כלומר כמעט 19 מיליון שקל לחודש.
בחישוב זהיר של יתר דחויי השירות נכון למאי 2012, ישנם 25,452 תלמידי ישיבות גדולות, רווקים המקבלים את הקצבה המינימלית של 460 שקל - כלומר כמעט 12 מיליון שקל לחודש.
אולטימטום ליועץ המשפטי
ביום שני שלחו עמותת חדו"ש, ישראל חופשית וח"כ לשעבר רוני בריזון מכתב ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, באמצעות עו"ד גלעד ברנע, שבו דרשו שיודיע שלא יועברו כספים לישיבות עד לסיום הבדיקה המשפטית, אחרת יעתרו לבג"ץ. אתמול הצטרף לארגונים גם הפורום לשוויון בנטל, מהגופים שהובילו את המאבק נגד חוק טל. עותק של המכתב נשלח גם לשר החינוך, שר האוצר והחשבת הכללית.
ב־21 בפברואר השנה קבע בג"ץ כי תוקפו של חוק טל לא יוארך לאחר 1 באוגוסט. על פי הקריטריונים להקצבות לישיבות, ניתן להעביר תמיכה לתלמיד ישיבה או כולל שקיבל פטור מלא משירות צבאי ולמי שנמצא בהסדר דחיית שירות על בסיס "תורתו אומנותו", כפי שנקבע בחוק. לטענת עו"ד ברנע, עם פקיעת תוקף חוק טל אין עוד בסיס בדין לתמיכת משרד החינוך בתלמידים שיאבדו את מעמד "תורתו אומנותו".
עו"ד ברנע מציין עוד במכתב כי כמה אלפי תלמידים בישיבות ההסדר נמצאים בהסדר "תורתו אומנותו", ולכן ישנה בעיה משפטית עם התשלום לתלמידים אלו - המתגייסים לצבא בסופו של דבר - כל עוד אין חוק חלופי לחוק טל.
התמיכה לתלמיד ישיבה גבוהה ניתנת למי ששירותו הצבאי הסדיר נדחה לפי החוק או למי ששירותו לא נדחה, כלומר שירת שירות סדיר או שקיבל פטור. תלמיד בכולל לאברכים עשוי להיות מי ששירותו הצבאי נדחה בהתאם לחוק המבחנים, או מי ששירת שירות סדיר או שקיבל פטור משירות זה, או שאינו יוצא צבא.
עם פקיעת החוק, כל התלמידים אינם זכאים לתמיכה. לפי חוק יסודות התקציב, אין להוציא סכום כסף שנתי לתמיכה במוסד ציבורי, אלא אם כן הוא מאוגד ומקיים את הוראות הנוהל של חוק המבחנים. לכן, בהיעדר מבחנים המסדירים תמיכה במי ששירותם הצבאי לא נדחה או שאינם פטורי שירות או שהם יוצאי צבא - לא ניתן עוד לתמוך בתלמידי הישיבות דחויי השירות.
לאן יועברו כספי הקצבאות
בראיונות לתקשורת חזר וטען ראש הממשלה נתניהו כי הכסף שהולך לחרדים הוא סכום קטן מכלל הגירעון. עדיין, סכום הכסף החודשי יכול לחסוך כמה קיצוצים מיועדים: 30 מיליון שקל לחודש הוא גובה הקיצוץ כולו במשרד החינוך ללא ההשכלה הגבוהה.
נכון להיום הקיצוץ בהשכלה הגבוהה עומד על 66 מיליון שקל, אולם משרד החינוך מבטיח כי ישנו סיכוי למזער קיצוץ זה. עד אז, אחד האיומים בקיצוץ מרחף מעל פרויקט שילוב מיעוטים וחרדים באקדמיה. תוכנית המח"ר של המל"ג, מסגרת חרדית באקדמיה, עומדת לצאת לדרך בעלות של 180 מיליון שקל - סכום המספיק לשילוב של 3,000 סטודנטים חרדים.
30 מיליון שקל זהו גם גובה הקיצוץ במשרד הבריאות, שאמור לפגוע בתוכניות מיגון בית החולים ברזילי באשקלון ובהפסקת שיפוץ בתי החולים הפסיכיאטריים, הנמצאים בחלקם במצב תשתיתי מזעזע.