בלעדי ל"כלכליסט": סכנה לפטנט של ענקית חיישני הרכב מובילאיי
iOnRoad, סטארט־אפ קטן מרמת גן, זכתה להישג לאחר שבקשתה לביטול הפטנט של מובילאיי התקבלה לדיון אצל רשם הפטנטים בארה"ב
בקשתה של חברת הסטארט־אפ הישראלית iOnRoad מרמת גן לביטול הפטנט המרכזי של ענקית החיישנים לרכב מובילאיי מירושלים התקבלה לדיון אצל רשם הפטנטים האמריקאי, כך נודע ל"כלכליסט".
הפטנט של מובילאיי, שעומד בבסיס המוצרים שהחברה מוכרת, עוסק בזיהוי עצמים במרחב הנסיעה ומתריע על סכנת התנגשות בהם. בשלב זה קשה להעריך כיצד יכריע רשם הפטנטים בעניין זה, אך הסטטיסטיקה על דיונים דומים מעידה כי בקרוב ל־90% מהם בוטלו או ביצעו שינוי כלשהו בפטנטים במחלוקת. עם זאת, הסף לקבלת בקשות לתהליכים מסוג השתנה בספטמבר 2011, ולכן לא תמיד ניתן להשליך ממקרים קודמים על סיכוייה של מובילאיי.
מובילאיי עצמה הגישה בחודש מרץ האחרון תביעה נגד iOnRoad, בטענה כי זו הפרה את הפטנטים שלה בנושא זיהוי ומניעת התנגשות עם עצמים תוך כדי נסיעה, והיא משווקת מוצר בעל יכולות דומות לאלו שלה. בנוסף, טוענת מובילאיי כי הסטארט־אפ מרמת גן מפר את הסימן המסחרי שלה, כיוון שבחר שם "דומה באופן מבלבל".
שווייה של מובילאיי מוערך ב־750 מיליון דולר
מובילאיי נחשבת לאחת מחלוצות התחום של מערכות הרכב למניעת תאונות בהתבסס על זיהוי עצמים בכביש. מוצריה כוללים מערכת של מצלמה חכמה המוצבת על שמשת הרכב הקדמית מלפנים ושבב המותקן במכונית, שבעזרת עיבוד תמונה מספק התראות על סטייה עתידית מהנתיב, מזהה סכנת התנגשות ברכבים אחרים, עוקב אחר שמירת מרחק ממכוניות ומזהה הולכי רגל ותמרורים.
החברה גייסה עד כה 157 מיליון דולר ממשקיעי צמרת כמו גולדמן זאקס, לאומי פרטנרס, מנורה, דלק מוטורס, כלמוביל, לני רקנאטי, לב לבייב, יעקב שחר, ישראל קז וערי סטימצקי. גיוס הכספים בוצע לפי שווי חברה של 750 מיליון דולר. מובילאיי מעסיקה 200 עובדים במרכז הפיתוח שלה בהר חוצבים שבירושלים. מובילאיי נחשבת לחברה יוצאת דופן בנוף הישראלי, כאשר אפילו בענף ההייטק אין חברות רבות שמצליחות לבצע גיוסים לפי שווי גבוה כל כך. בדרך כלל כבר בשווי נמוך יותר יוצאת החברה להנפקה, או נמכרת.
לעומת זאת, iOnRoad היא סטארט־אפ קטן מרמת גן בבעלותו של אלון עצמון, שפיתח אפליקציה למכשירי סמארטפון מבוססי אנדרואיד. מכשירי הסמארטפון המוצמדים לשמשת הרכב מצלמים את הכביש במהלך הנסיעה ומתריעים על סכנות בדרך. האפליקציה של iOnRoad זכתה עד כה לכחצי מיליון הורדות מחנות האפליקציות של אנדרואיד וזכתה בפרס אפליקציית הנהיגה הטובה ביותר של ארגון מפעילות הטלקום האמריקאי.
לדברי עורך הפטנטים גיל לבנה, ההליך שבמסגרתו צד שלישי (iOnRoad, במקרה זה) מבקש לבטל פטנט שהתקבל בארה"ב, לרוב על בסיס הטענה להיעדר חידוש או המצאה בו על בסיס פרסומים קודמים, לוקח כשלוש שנים בממוצע. לבנה מסביר כי החל מהחודש הקרוב יתווספו דרכים חדשות שבהם יוכל צד שלישי להתנגד לקבלת פטנט של חברות אחרות. בהליך הנוכחי טוענת iOnRoad כי מערכת דומה לזו שפותחה לכאורה על ידי מובילאיי, פותחה כבר ב־1981 על ידי חברת גודריץ'.
ממובילאיי לא התקבלה תגובה לידיעה. אלון עצמון, מנכ"ל iOnRoad, אמר ל"כלכליסט" כי "אנו שמחים על הצלחת ההליך ומקווים שבקשות נוספות לביטול הפטנטים של מובילאיי יצליחו. המקרה שלנו הוא דוגמה לכך שחברות קטנות יכולות להתמודד עם לחצים שמופעלים על ידי החברות הגדולות". iOnRoad מתכונת להגיש בקשות לביטול שני פטנטים נוספים מתוך תשעת הפטנטים של מובילאיי.
מוצרי מובילאיי נמכרים לוולוו, ב.מ.וו וג'נרל מוטורס
הכנסות מובילאיי עומדות על כ־30 מיליון דולר בשנה, אך היא עדיין אינה רווחית. אולם, התחזיות מראות כי 2013 צפויה להיות שנת המהפך שלה עם מעבר לרווח תפעולי של 43 מיליון דולר, שצפוי לגדול עוד יותר בשנת 2014 לכ־153 מיליון
דולר.
היקף השוק של מערכות סיוע מתקדמות לנהיגה (ADAS) הוערך השנה ב־13.6 מיליארד דולר על ידי חברת המחקר ABI, אך הוא צפוי להכפיל את עצמו בשנה הקרובה.
מובילאיי נוסדה ב־1998 על ידי פרופ' אמנון שעשוע, שמשמש גם כמנכ"ל החברה הרשומה בהולנד. לקוחות החברה מתמחים בייצור ושיווק מכלולים לתעשיית הרכב והם מוכרים את מוצרי מובילאיי ליצרני רכב מובילים כמו ג'נרל מוטורס, וולוו וב.מ.וו.