$
בארץ

1% במע"מ יעלה למעמד הביניים 100 שקל בחודש

העלאת המע"מ אתמול, והזינוק במחירי הבנזין שעומדים החל מאמש בחצות על שיא של 8.25 שקלים לליטר, יכבידו משמעותית את עול ההוצאות החודשיות על מעמד הביניים. העלאת המע"מ תתרום גם להרחבת אי־השוויון בין העשירים לעניים בישראל

מיקי פלד וליאור גוטמן 06:5602.09.12

שתי גזירות כבדות הונחתו בסוף השבוע האחרון על ההוצאה החודשית של משקי הבית בישראל. כחלק מחבילת הגזירות שאישרו הממשלה והכנסת כדי להתמודד עם הגירעון התקציבי הצפוי השנה ובשנה הבאה, הועלה אתמול המע"מ ב־1% והוא עומד כעת על 17% במקום 16%. במקביל, מחיר הבנזין אוקטן 95 בשירות עצמי בתחנות הדלק זינק ב־7.14%, והחל ממוצאי שבת בחצות הוא עומד על שיא חדש של 8.25 שקלים לליטר. הסיבות לעלייה במחירי הבנזין הן התייקרות במחירו בכל אגן הים התיכון, לצד העלאת המע"מ ועדכון המס שמוטל על דלקים (בלו) ביחס למדד המחירים.

 

כתוצאה מהעלאת המע"מ ב־1%, ההוצאה החודשית של משק בית ממוצע בשני העשירונים התחתונים תעלה ב־44–53 שקל לפחות. מדובר בסכום משמעותי למשק בית שהכנסתו, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2010, עמדה על כ־3,000 שקל בחודש ברוטו בלבד, כולל קצבאות.

 

יובל שטייניץ. העלאת המע"מ פוגעת יותר בחלשים יובל שטייניץ. העלאת המע"מ פוגעת יותר בחלשים צילום: עמית שעל

 

בדיקה של נתוני סקר ההוצאות של הלמ"ס שנערך לפני שנתיים מגלה כי המעמד המתקרא מעמד הביניים יכול לפחות להתנחם בכך שמצבו מעט טוב יותר מזה של העשירונים התחתונים. כך, אלו הנמנים עם העשירון השישי, שבו ההכנסה הממוצע למשק הבית עומדת על כ־12 אלף שקל ברוטו בחודש, יגדילו את הוצאותיהם ב־99 שקל לפחות כתוצאה מהעלאת המע"מ. בעשירון השביעי, שבו ההכנסה המשפחתית עומדת על כ־14 אלף שקל ברוטו בחודש, ההוצאה תגדל ב־120 שקל בחודש לפחות.

 

העלאת המע"מ פוגעת יותר בחלשים

 

הכנסות משקי הבית הנמנים עם העשירונים השמיני והתשיעי עומדות נכון ל־2010 על 18.5 ו־24.5 אלף שקל בחודש בממוצע, בהתאמה. ההוצאה החודשית של משפחות הנמנות עם עשירונים אלו תגדל ב־133–166 שקל בממוצע בעקבות העלאת המע"מ. ההוצאה החודשית של העשירון העליון תגדל גם היא, בכ־220 שקל בחודש, אבל זאת מתוך הכנסה ממוצעת ברוטו של כ־45 אלף שקל בחודש.

 

גם אם אכן העלאת המע"מ הנה הכרחית למימון הגירעון התקציבי הצפוי, צעד זה עדיין תורם באופן ישיר להגדלת אי־השוויון בין עשירים לעניים לישראל. בעוד שהעלאת המע"מ מגדילה את ההוצאה החודשית של העשירון העליון ב־0.5% בלבד ביחס להכנסתו, הרי שבעשירון התחתון מדובר בהגדלה של 2% ביחס להכנסה. כך, מדד ג'יני שמודד פערי הכנסות צפוי לעלות בעקבות העלאת המע"מ בכ־0.16%, ולייצג בכך את אי־השוויון הגדל. אף שמדובר בעלייה קטנה יחסית צריך לזכור שישראל, לצד טורקיה, מקסיקו וארה"ב, הנן בעלות פערי ההכנסות הגדולים ביותר במדינות המפותחות.

 

 

המחיר לצרכן לפני מע"מ היה עד סוף אוגוסט 86% מהמחיר המלא, ולכן העלאת המע"מ ב־1% תעלה את המחיר הסופי שישלם הלקוח ב־0.86% לכל היותר. אך מדובר בתמונה חלקית ביותר של ההתייקרויות במשק, כיוון שהנתונים אינם מביאים בחשבון את העלייה הדרמטית במחיר ליטר בנזין, שמחירו ב־2010 היה 6.52 שקלים בממוצע ועתה עלה ל־8.25 שקלים — זינוק של 26%. במקביל נרשמה עלייה של כ־20% בתעריפי החשמל בשנתיים האחרונות ועלייה נוספת צפויה בתחילת 2012. עליית מחיר החשמל לצרכן הביתי הוסיפה בשנתיים האחרונות עוד כ־40 שקל בחודש להוצאה של משק בית ממוצע בעשירון התחתון, וסכום כפול למשק בית בעשירונים השישי והשביעי. לכך אפשר גם להוסיף את ההעלאה מהשבוע שעבר של דמי ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות או ביקור אצל רופא מומחה, שהתייקרו בסכום שנע בין שקל ל־12 שקל בחודש. בשני העשירונים התחתונים, שמורכבים מלא מעט משקי בית של קשישים וחולים כרוניים, הדבר עשוי להיות משמעותי מאוד.

 

למעשה, חישוב הגידול בהוצאה על פי סקר ההוצאות של הלמ"ס מ־2010, מצביע רק על הגידול המינימלי האפשרי בהוצאות משקי הבית. זאת כיוון שחישוב כזה מניח שההתייקרויות במשק בשנתיים האחרונות מאז פורסם הסקר האחרון קוזזו גם בירידה בצריכה, עד כמה שדבר כזה בכלל ניתן. בתיאוריה זו הנחה סבירה, אך ברור כי בפועל ישנו גבול תחתון שממנו משק בית, במיוחד אם יש בו ילדים קטנים, לא יכול לרדת — בין שמדובר בכמות ההפעלות של מכונות הכביסה, רכישת מזון או ספרי לימוד.

 

מצד שני, משפחות שבהן ילדים בגילי 3–4 חוסכות החל משנת הלימודים הנוכחית כמה מאות שקלים בחודש על מעון, במסגרת הרחבת חוק חינוך חובה חינם, וזוכות לנקודות זיכוי במס לאבות לילדים עד גיל 3 השוות עד 420 שקל בחודש.

 

נתניהו ושטייניץ החליטו לא להתערב במחיר

 

במהלך סוף השבוע שוחחו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ, והחליטו שבשל המצב הכלכלי והצורך בקיצוצים הם לא יכולים להתערב במחירי הבנזין. מחיר הבנזין אוקטן 95 בשירות עצמי בתחנות הדלק עומד החל ממוצאי שבת בחצות על שיא חדש של 8.25 שקלים לליטר. השיא הקודם נרשם בחודש אפריל האחרון, אז נמכר ליטר בנזין אוקטן 95 ב־7.79 שקלים לליטר. בשל העלאת המע"מ נרשמה גם התייקרות של אגורה אחת בעמלת התדלוק בשירות מלא, והיא נקבעה על 17 אגורות לכל ליטר. המחיר באילת של בנזין בשירות עצמי נקבע על 7.05 שקלים לליטר.

 

הסיבות לעלייה במחיר הבנזין הן התייקרות במחיר הבנזין באגן הים התיכון, עלייה בשיעור המע"מ, ועדכון שיעור המס שמוטל על דלקים (בלו) ביחס למדד המחירים לצרכן. למזלם של נהגי ישראל, שער הדולר, שהוא המטבע שעמו נרכש הבנזין, רשם בתקופה האחרונה ירידה של כ־1% - מה שמיתן מעט את הזינוק במחיר.

 

המיסוי מהווה יותר ממחצית מחיר הבנזין

 

פילוח מרכיבי מחיר ליטר בנזין אוקטן 95 מעלה שהמיסוי על הבנזין — בלו ומע"מ — מהווה 51% ממנו. שאר מרכיבי המחיר הם מרווח השיווק של חברות הדלק (8%) ומחיר הבנזין באגן הים התיכון (41%). בימים כתיקונים מחיר הבנזין מתעדכן ב־1 בכל חודש, כיוון שהתקנות אוסרות על שינוי מחירים במהלך שבת, אך הפעם מינהל הדלק שבמשרד התשתיות הנפיק שני מחירונים. המחירון הראשון נכנס לתוקפו בלילה שבין שישי לשבת ובו נקבע מחיר בנזין 95 על 7.77 שקלים, כתוצאה מהעלייה בשיעור המע"מ. המחירון השני נכנס לתוקפו במוצאי שבת בחצות, והוא כלל את מלוא הההתייקרות במחיר הבנזין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x