$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

איך האייפון ייראה ב־2020?

האם הוא יכול להיות בידינו כבר עכשיו? טלפונים עדכניים כבר מצוידים ביכולות שקונסולת ה־Wii הציגה לעולם, ויכולים להכיל אפליקציות שינהגו כאילו הן "רואות" אותנו

שיזף רפאלי 08:5513.09.12

לכבוד הצגתו הצפויה של אייפון 5 אתמול (אחרי מועד סגירת הגיליון) מוצג משחק חשיבה: אילו תכונות ואפליקציות תכיל הגרסה ה־20 שלו? את שאלת "סמארטפון 20.0" העלה פרופ' דן סיוויורק, מומחה לממשקים מאוניברסיטת קרנגי מלון, בגיליון האחרון של כתב העת של איגוד מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה (IEEE), במאמר "דור הסמארטפון", כינויו לדור שנולד אחרי השקת האייפון הראשון ושעתיד להיות קהל היעד העיקרי שהאייפון של שנת 2020 יצטרך להלהיב ולהפתיע.

 

במאמר, שנגיש לקריאה בכתובת is.gd/zCLnDm, סיוויורק מתאר טלפון שהאפליקציות שלו מלוות את האדם מרגע לידתו, משמשות אומנת ושמרטף, גננת ומורה לנהיגה, מאמן פוטבול, רופא ואחות בהוספיס. וכל היכולות הבדיוניות שהוא מתאר, הוא כותב, קיימות כבר עתה בגרסה בסיסית, או נמצאות בפיתוח.

 

אבל מדוע צריך להפליג רחוק כל כך בדמיון ובתחזיות? האם כבר מיצינו את מה שהטלפון יכול לעשות היום, או שיוכל לעשות ממש עוד מעט? אחת הבעיות הנפוצות בשיח הטכנולוגי היא שהוא מקדיש מקום רב מדי לחששות ואזהרות מפני נזקים ושינויים, ומחפש אותם בכל פינה בהווה, ואת היכולות המפליגות, את הגשמת הפנטזיות, השיח משהה לאיזו גרסה 20 רחוקה. כאילו, במידת מה, אנחנו מוכנים להסתפק ביכולת לכווץ ולמתוח תמונות במשיכת אצבעות על מסך המגע.

 

סמארטפון עתידי. נמצא לידנו בכל רגע ובכל מקום סמארטפון עתידי. נמצא לידנו בכל רגע ובכל מקום

 

אבל הקופסה הקטנה הזאת, הרע והעוזר האישי הזה, נמצא לידנו בכל רגע ובכל מקום, ואני מקווה שכבר עברנו את נקודת האל־חזור בוויכוח על מקומו בידיהם של ילדים, שבעתיד כנראה יתייחסו אליו בטבעיות שבה אנחנו מתייחסים לטבעות נישואים. "מהפכת כחלון" וירידות המחירים, גם של המכשירים וגם של השימוש בהם, כנראה יפתרו את ההתלבטות סביב ההצדקה לצייד כל ילד וקשיש במכשיר. עכשיו הזמן לחלום חלומות גדולים על המכשירים האלה, לטובת כולנו.

 

הנה כמה חומרים למחשבה: המכשירים של היום כבר כוללים חיישני תנועה ומישוש רגישים שמנתחים את תנועות הגוף, עוצמת הלחיצה על המסך, המהירות ושיווי המשקל. העולם שפתחה בשעתו קונסולת המשחק Wii הוא כבר חלק בלתי נפרד מהסמארטפונים החדשים. האפליקציות שלהם יוכלו כעת לא רק למקם אותנו במרחב, אלא גם להדריך אותנו בהתמודדות עם תנאי שטח ולנהוג כאילו הן רואות אותנו. ודוגמה נוספת: ההתקדמות ביכולות של זיהוי קולי ופענוח דיבור יכולה לעזור לאבחן מצב רגשי על בסיס קולו של בעל המכשיר ותנועותיו. וכבר עכשיו יש בשוק אפליקציות שלומדות את דפוסי הרגלינו ומסלולי הליכתנו ונסיעתנו כדי להציע לנו הצעות לייעול היומיום.

 

האם נוכל לצפות בקרוב לאפליקציות זולות שיסייעו בניטור הנהיגה ובנהיגה זהירה יותר, כפי שעושות עתה מערכות יקרות שיש להתקין ברכב במיוחד? האם בקרוב, כמו שהפקדנו את הניווט בידי האפליקציות, נוכל להפקיד בידיהן גם את בדיקת תקינות הרכב, העברת ההילוכים, האיתות ובדיקת שדה הראייה והמראות? האם התחרות שקרן XPrize הכריזה עליה בתחילת השנה, לפיתוח אפליקציית סמארטפון לאבחון רפואי ללא מגע בגוף - בדומה למכשיר מסדרת המדע הבדיוני "מסע בין כוכבים" - תהפוך את הסמארטפון כבר בשנים הקרובות לזרז של מהפכה בנגישות של הרפואה, ותשנה את מקומה בחיי היומיום שלנו? ויש לזכור שכל הרעיונות האלה, כמו גם הרעיונות שבמאמר על "סמארטפון 20.0" העתידני, מבוססים על היכולות, החיישנים והממשקים שיש לסמארטפונים כיום.

 

משחק החשיבה שהצעתי כאן, "המצא אפליקציה שעדיין לא קיימת", לא קיים בזכות עצמו בחנויות האפליקציות לסמארטפונים. אבל אם אמצא משחק כזה, בהחלט אוריד אותו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x