רשות המסים מבקשת: לא לתת דרכון לבעלי חוב
לפי תזכיר חוק שהפיצה רשות המסים, פקידי השומה יוכלו למנוע מחייב מלהחזיק או לחדש רישיון נהיגה
- בלעדי ל"כלכליסט": הבינתחומי על הכוונת של רשות המסים
- בלעדי ל"כלכליסט": רשות המסים רוצה בונוסים מוגדלים כדי להעמיק גביית מס
- פורסם ב"כלכליסט": רשות המסים תקבע מגנון שווי שימוש לרכב חשמלי ללא עלות הסוללה
תזכיר החוק, שנכתב בהמשך להמלצות דו"ח ועדת טרכטנברג ומסקנות צוות ברשות מנהל רשות המסים דורון ארבלי ובהשתתפות המשנה ליועמ"ש אבי ליכט, קובע שורת תיקוני חקיקה במרבית חוקי המס, שעניינם "הגברת אכיפת דיני המס, צמצום היקף העלמות המסים בישראל, שיפור וייעול גביית המסים, שיפור באיסוף המידע והדיווח לרשות המסים, ומלחמה בתופעת הלבנת ההון וההון השחור". נציין כי ההון השחור, אותו כסף שמקורו בפעילות פלילית או כסף שלא דווח לרשות המסים, הוערך על ידי הבנק העולמי בכ־200 מיליארד שקל ב־2007 ומכאן שההכנסות המדינה מן המסים עליו עשויות להגיע לכ־60 מיליארד שקל.
לפי דו"ח הוועדה, צמצום הפער בין הפעילות המדווחת לפעילות בפועל, לצד אכיפה יעילה יותר, צפויים להביא להגדלה משמעותית של בסיס המס בישראל ולפיכך גם להגדלת המקורות שבידי הממשלה, כמו גם ליצירת מערכת מס צודקת ושוויונית יותר, שכן בכך יצטמצם היתרון התחרותי של עסקים מעלימי המס על פני עסקים שומרי חוק.
החוק כאמור מקנה לרשות כלים חדשים ועוצמתיים כדי להתמודד עם חייבים. מלבד הפעלת הסנקציות האמורות נגד חייבים, בעקבות התיקון יתאפשר גם לעכב יציאה מן הארץ של מנהלים ובעלי מניות המחזיקים ביותר מ-26% מהון המניות או מכוח ההצבעה של חברות בעלות חוב הנמצאות בידי קבוצה קטנה של יחידים. בנוסף, כדי להימנע מתופעת - "גלגול חברות", בה אדם מעביר חברה שנקלעה לחובות לבן זוגו ללא תמורה ופתח חברה נוספת כדי להתחמק מתשלום החובות - פקיד שומה יוכל לחייב בכל חובות המס את הבעלים החדשים של החברה הראשונה.
החוק קובע בנוסף כי הרשות תוכל לעכב החזרי מס במידה שקיימת חריגה בדיווח למע"מ וגם למנוע החזר בגין הבלו. בתזכיר נכתב כי "אם לא הוגש דו"ח תקופתי או דו"ח מפורט או דו"ח מקוון למע"מ. סעיף אחר מתקין סנקציה שתינקט כלפי עוסקים או מובילים שמבקשים בעת המעבר במסוף הכניסה לאילת לקבל חותמת אישור של פקיד המכס על חשבוניות המס, בלי שהסחורה ברשותם. בדרך זו ניתן לנצל לרעה את ההטבות שמקנה החוק שכן עסקה כזו מדווחת כחייבת במע"מ בשיעור אפס". בחוק מודגש כי "עלות ההטבה שמקנה החוק מוערכת על ידי הרשות בכ-500 מיליון שקל בשנה... (כיום) העוסקים יכולים לדווח על הכנסת טובין החייבים במע"מ בשיעור אפס מבלי שאלה הוכנסו לאילת בפועל". החוק החדש מגדיר מעשה זה כעבירה פלילית.