$
אקדמיה

הבדלי מעמדות במערכת החינוך: הרשויות המקומיות החזקות מימנו יותר שעות לימוד

ממחקר של בנק ישראל עולה כי רשויות מקומיות מבוססות מימנו בממוצע 2.6 שעות לימוד שבועיות, ורשויות עניות מימנו רק 0.62 שעות

חן פונדק 17:3814.10.12

בנק ישראל פרסם היום (א') נתונים מתוך מחקר על מימון הוראה בחינוך היסודי על ידי הרשויות המקומיות, החושף פערי מימון של שעות ההוראה לבית הספר היסודי בין השכבות החלשות והחזקות ובין המגזר הערבי והיהודי.

 

בשנים 2001–2009 מימנו הרשויות המקומיות ממוצע של 1.5 שעות עבודה שבועיות לכיתה בכלל החינוך היסודי הרשמי הרגיל, לא כולל חרדים ולא כולל חינוך מיוחד. מספר זה משקף כ-2.5% בלבד מסך השעות וכ-25% מהשעות שמקורן אינו במשרד החינוך.

 

רשויות מקומיות באשכולות חברתיים-כלכליים גבוהים יחסית מימנו 2.61 שעות הוראה, ברשויות מהאשכולות הבינוניים מומנו 1.44 שעות, ורשויות מקומיות מאשכולות נמוכים מימנו רק 0.62 שעות הוראה.

 

ברשויות הערביות ממוצע השעות הממומן נע בין 0.9-0, במגזר הבדואי עומד הממוצע על 0.13 שעות, ובמגזר היהודי הוא נע בין 1.31 ל-2.65.

 

הנתונים של בנק ישראל מסבירים גם את הבעייתיות בשיטת התקצוב הקיימת של שילוב המימון ללא התאמה בין משרד החינוך והרשות המקומית: משרד החינוך מנהיג העדפה מתקנת לשכבות החלשות בסבסוד שעות הוראה, כך שהוא מקצה להן 32% יותר, אך בעקבות שעות ההוראה השונות שכל רשות מוסיפה, היקף זה מצטמצם.

 

אם מסתכלים בחתך של שייכות בתי הספר לאשכול החברתי, הפערים במימון השעות נעשים מובהקים יותר: בבית ספר מרקע חברתי חלש ברשות מאשכול בינוני מימנו הרשויות 0.9 שעות שבועיות, בבית ספר חזק מרשות מאשכול גבוה מומנו 4.4 שעות, ובבית ספר בינוני מרשות מאשכול גבוה מומנו 7.9 שעות.

 

תלמידים בשיעור. פערי מימון בין הרשויות השונות תלמידים בשיעור. פערי מימון בין הרשויות השונות צילום: חיים צח

 

מחר, בדיון האחרון כנראה של ועדת החינוך בכנסת, ידונו בנושא ההקצאות הדיפרנציאליות ליישובים השונים. אורן יהי שלום, מנכ"ל תנועת חינוך ישראלי, התייחס לנתונים ואמר כי: "לב הבעיה היא העובדה שהקצאת המשאבים במערכת החינוך היא בשעות ולא בתקציב שקלי ישירות לבתי הספר. ההקצאה בשעות עומדת בדרך כלל בניגוד לאיכותה של השעה שאותה לצערנו איש אינו מודד.

 

"בפועל הקצאת השעות באופן רוחבי לפי תקנים מיושנים וכמעט ללא מתן אוטונומיה לבתי הספר מובילה לבזבוז אדיר של תקציב משרד החינוך. לצערנו משרד החינוך טרם מבצע רפורמה אמיתית בניהול תקציב המשרד במטרה להוביל לשינוי משמעותי של מעמד בתי הספר ואיכותם. נוסף לבזבוז המערכת מפלה את המגזר הערבי ומגדילה באופן משמעותי את הפערים בחברה הישראלית. תפקיד מערכת החינוך הוא לצמצם את אי השוויון ולא להגדילו".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x