המבקר: 21% מהחברות הממשלתיות עוד לא הגישו דו"חות ל-2010
בביקורת שערך מבקר המדינה על רשות החברות הממשלתיות נמצא כי הפיקוח שלה על החברות היה חלקי בלבד וכי 80% מהחברות הממשלתיות לא הגישו דו"חות במועד
80% מהחברות הממשלתיות לא הגישו במועד את דו"חותיהן הכספיים לשנת 2010 ו-21% טרם הגישו את הדו"חות הכספיים לשנת 2010. ממצא מדאיג זה ורבים נוספים עולים מדו"ח המבקר שערך ביקורת על רשות החברות הממשלתיות במהלך אפריל 2010 עד מרץ 2012.
- רשות החברות בודקת אי-סדרים בהדחת יו"ר הרכבת אורי יוגב
- נתניהו רוצה לבטל את סמכויות רשות החברות ולהעבירן לחשכ"ל
- שטייניץ ימנה את רוני פרידמן למ"מ מנהל רשות החברות
תפקיד רשות החברות לפקח, לעקוב ולייעץ לממשלה בנוגע ל-96 החברות הממשלתיות, בהן חברת החשמל, מקורות, התעשייה הצבאית, התעשייה האווירית ועוד.
במהלך הביקורת התגלו ליקויים רבים, החל מהשינוי הארגוני שנעשה ברשות - המבקר כותב כי לא נמצאו ברשות מסמכים המתעדים תוכניות סדורות לקראת ביצוע השינוי. לדבריו מבירורים ברשות עלה כי היה דיון יחיד בהנהלת הרשות והפועל היוצא של השינוי היה שסמכויות רבות מדי רוכזו בידי סגנית המנהל לילי אילון.
בנושא אחר מצא המבקר כי לאחר פרסום המכרזים לתפקידי סגן ממונה בכיר, פנה דורון כהן, מנהל רשות החברות דאז, לחברי ועדת המכרזים והעלה אפיונים נוספים הנדרשים מהמועמדים - אפיונים אלו לא הובאו לידיעת המועמדים.
בנושא נוסף כותב המבקר כי בוועדה המייעצת בענייני חשבונאות עלה חשש לניגוד עניינים של כמה חברים, בנוסף הוועדה נעזרה ביועצים בתשלום מבלי שנדרשו לחתום על הסדרי ניגוד עניינים, והרשות לא פעלה למנוע ניגודי עניינים אלו.
כאמור אחד מתפקידי הרשות הוא פיקוח, והמבקר מצא כי בשנים 2010-2009 פיקחה הרשות רק באופן חלקי על יישום תקנות החברות הממשלתיות ובכך נפגעה הבקרה על החברות. כך לדוגמה הרשות לא פעלה לקידום הביקורת הבלתי תלויה של רואי חשבון המבקרים בהתאם לנורמות, ולא עמדה על כך שדו"חות התקשרות עם רואי החשבון יוגשו לה במועד. בעקבות זאת 80% מהחברות הממשלתיות לא הגישו לה את הדו"חות לשנת 2010 במועד.
הדו"ח מגלה ממצא מדאיג שלפיו 21% מהחברות טרם הגישו את הדו"חות הכספיים לשנת 2010, והרשות לא עשתה שימוש בכלים שהמחוקק העמיד לנ כדי להניען להגיש את הדו"חות.
בעניין הפיקוח על רואי החשבון המבקרים נמצאו ליקויים רבים. בין היתר החברות הממשלתיות שילמו לרואי החשבון את כל שכר עבודתם כמקדמה ללא אישורה, אף שעל פי ההנחיות מותר להן לשלם מקדמות עד 80% בלבד.
כמו כן, נמצא כי בשנים 2009-2006 לא פעלה ברשות הוועדה למינוי רואי חשבון וקביעת שכרם בחברות הממשלתיות, וכך כיהנו ביותר מ-20 חברות אותם משרד רו"ח במשך יותר מ-6 שנים בניגוד לכללים.
המבקר מצא עוד כי הרשות לא נתנה הנחיות ברורות לחברות ורפרנטים בדבר איסור השתתפות של יושבי ראש של דירקטוריונים בישיבות ועדת הביקורת, ונמצאו 3 חברות שהיו"ר שלהן השתתפו בישיבות אלו כדרך קבע.
מרשות החברות נמסר בתגובה: רשות החברות תלמד את המלצות מבקר המדינה ותפעל ליישומן.