הבוקר: דו"ח ועדת המזון יובא לאישור הממשלה
לפי ההמלצות הסופיות, קמעונאים גדולים יחויבו לפרסם באופן מקוון את מחירי כל המוצרים הנמכרים בכל הסניפים
יותר משנה לאחר שמונתה ועדת המזון, יובאו הבוקר (א') לאישור הממשלה מסקנותיה הסופיות. לפי ההמלצות הסופיות, קמעונאים גדולים יחויבו לפרסם באופן מקוון את מחירי כל המוצרים הנמכרים בכל אחד מהסניפים המחוזקים על ידם. "אחד הכשלים בשוק המזון הוא חוסר השקיפות העומד בפני הצרכן בנוגע למוצרים ומחיריהם", נכתב.
הוועדה לבחינת רמת התחרותיות והמחירים בתחום מוצרי המזון והצריכה הוקמה ביוני 2011, על רק המחאה הציבורית שהתעוררה בשל עליית מחירי המזון במשק. עוד המליצה הוועדה כי שרי התמ"ת והאוצר יגבשו תוכנית בינלאומית לביצוע והשוואה של מחירי מוצרים, במטרה ליידע את הציבור בדבר יבואנים המנצלים את מעמדם בשוק כדי להכתיב מחירים גבוהים בהשוואה לעולם.
לפי המסקנות, יש חנויות שבהן לא מוקצה שטח מדף למוצרים שמחירם מפוקח לפי חוק ומקשה את הנגישות אליהם. לכן ייקבעו תקנים המבטיחים חשיפה נאותה של מוצרים אלו, לרבות הקצאה של שטחי מדף. בנוסף מוצע כי יוטלו קנסות על מי שיפר הוראה זו.
פרק מרכזי בהצעה הוא הרחבת הצו המוסכם בין הממונה על הגבלים עסקיים לספקים להסדרת יחסי ספקים ורשתות, ועיגונו בחוק. מדובר בקביעה של הסדרים שמטרתם קידום והבטחת התחרות בשיווק הקמעונאי ברמה האזורית. הפרק כולל הצעה כי קמעונאי גדול המחזיק בנתח של 30% מפדיון המכירות בקבוצת התחרות יהיה חייב לקבל את אישור הממונה לפתיחת חנות נוספת באותו אזור ביקוש. מי שמחזיק יותר מ־50% מהפדיון לא יקבל אישור, אלא תחת תנאים מיוחדים. כמו כן, הוראת שעה לחמש שנים תסמיך את בית הדין להגבלים עסקיים להורות למי שמחזיק יותר מ־50% מנתח השוק על מכירת חנות או חלק ממנה.
לפי ההצעה, יתוקנו נוהלי משרד הבריאות בנוגע ליבוא מזון רגיל באופן שיקצר את התהליכים הקיימים וייעל אותם, זאת מכיוון שנמצא כי הליכי יבוא מסובכים והליכים רגולטוריים מפחיתים משמעותית את היכולת לייבא ומקטינים את התחרותיות בישראל. המלצות אחרות שטרם גובשו באופן סופי יועברו לצוותים בין־משרדיים שיפעלו לגיבושן בתוך 90 יום. ההמלצות שיואשרו היום בממשלה יעברו להליך של חקיקה. הקדמת הבחירות מעמידה בסכנה את כל ההמלצות שיידחו ולא יופנו לחקיקה במהרה.