$
בארץ

בנק ישראל הפתיע: הפחית את הריבית ל-2%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להפחית את הריבית במשק לחודש נובמבר ב-0.25% . בבנק ישראל ציינו כי בשלושת החודשים הקרובים צפויים המחירים לעלות ב-0.3%,

מיקי פלד 17:3429.10.12

בניגוד לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להפחית את הריבית במשק לחודש נובמבר ב-0.25% ל-2%. במהלך השנה החולפת הפחית בנק ישראל עד כה את הריבית במשק ארבע פעמים, בשיעור מצטבר של 1%.

 

ההחלטה נובעת בין השאר בעקבות מדד המחירים לצרכן המאופס לחודש ספטמבר, לעומת ציפיות לעליית מחירים של 0.5%. לדברי כלכלני בנק ישראל, "התפתחות המחירים בפועל מצביעה על התמתנות סביבת האינפלציה בששת החודשים האחרונים, זאת בצד המשך התמתנות העלייה של מדד הדיור". בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים האינפלציה עומדת על 2.1%. תחזית האינפלציה ל-12 החודשים הבאים עומדת על 2.1% גם כן, באמצע יעד הבנק.

 

 

יחד עם מה שנראה כשליטה בגובה השינוי ברמות המחירים, לא מסתירים בבנק ישראל את החשש הגדול מכניסה של המשק הישראלי למיתון בעקבות אירופה וארה"ב. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המשק צומח בשיעור שנתי של כ-3.2% מתחילת השנה, יותר מאשר רוב מדינות המערב, אך עדיין לא בקצב גבוה. לכך יש להוסיף כי בשל הבחירות לכנסת, לא יאושר תקציב המדינה ל-2013. לכן בחודשים הראשונים של 2013 צפויה הפעילות במשק להיות מושפעת מהריסון הפיסקאלי הנכפה על משרדי הממשלה, שיעבדו לפי מגבלת הוצאה חודשית שתממן בעיקר פעילויות הכרחיות בלבד.

 

גורמים בבנק מסבירים כי הרצון הוא להקדים תרופה למכה באמצעות הורדה של הריבית כך שציבור הצרכנים, היזמים והמשקיעים ייטו יותר להוציא את הכסף מהפיקדונות בבנקים ולהשתמש בו. מהלך שכזה אמור להגדיל את הפעילות העסקית במשק, ובמקביל לגרום להיחלשות השקל אל מול סל המטבעות הזרים, ומכאן להועיל לייצואנים. ב-30 הימים האחרונים, מאז הודעת הריבית האחרונה, התחזק השקל כנגד הדולר ב-1.1%, בניגוד לרוב המטבעות החשובים בעולם, שנחלשו מול הדולר. מול האירו התחזק השקל בכ-0.8%.

 

צעד זה של בנק ישראל נעשה בניגוד לציפיות של רוב הכלכלנים בימים האחרונים, שציפו כי הריבית תישאר על כנה, ברמה של 2.25%, כפי שהיה מאז יולי. לציפייה זו תרמה גם הערכה של חטיבת המחקר של הבנק מלפני כחודש, לפיה הריבית תישאר ללא שינוי. אולם מדד ספטמבר, יחד עם הנתונים על כך שיצוא השירותים לא גדל בחודש זה עקב המיתון העולמי, הביא את הועדה לבחור בצעד של הורדת הריבית. כמו כן, נתונים העולים מהסקרים השונים שעורכים גופים שונים נותרו פסימיים ביחס להתפתחויות העתידיות: מדד מנהלי הרכש נותר ברמה המצביעה על התכווצות חדה בפעילות התעשייתית ובציפיות העולות ממדדי אמון הצרכנים של בנק פועלים ושל הלמ"ס נרשמה הרעה נוספת, במיוחד במרכיב התעסוקה, כלומר שמעסיקים חוזים כי ייאלצו לפטר עובדים או לא לגייס עובדים במקום אלו שעוזבים.

 

בהתאם, גם תחזיות בנק ישראל אינן אופטימיות, גם אם לא צופות כניסה למיתון כבד כמו באירופה. על פי הערכות חטיבת המחקר, הצמיחה בתוצר בשנים 2012 ו-2013 צפויה לעמוד על 3.3% ו-3% בהתאמה. בנוסף, כלכלני החטיבה צופים

התמתנות עד איפוס של עליות מחירי שכר הדירה, מקצב שנתי של 3.5% בשנת 2012 ל-0% בשנת 2013, ובאמצע 2014 תגיע לשיעור שלילי של 1.5%, דבר שצפוי לתרום להתמתנות העלייה של רמת המחירים הכללית.

 

בהמשך להתבטאויותיו של הנגיד, סטנלי פישר, כותבים אנשי הבנק כי הם חוששים מעליית מחירי הדירות. בבנק אומרים כי "הפעילות בענף הבנייה מצויה ברמה גבוהה ביחס לרמותיה בעשור האחרון". בהסתכלות על 12 חודשים אחורנית עלו מחירי הדירות ב-1.4%. אולם בחודש האחרון עלו מחירי הדירות ב-0.6% ובששת החודשים האחרונים ב-2.9%. יחד עם זאת, רמת התחלות הבנייה מצויה מתחת לשיא שנרשם בה באמצע 2011, וניכרת ירידה בקצב שיווק הקרקעות על ידי מנהל מקרקעי ישראל. מספר התחלות הבנייה ב-12 החודשים האחרונים עמד בחודש יולי על 40,554, לעומת 42,462 בחודש הקודם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x