מליאת הכנסת אישרה את חוק הרווחים הכלואים
חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים, ישלמו על הרווחים מס של 6%–17.5% במקום מס של 10%–25% עד כה. שטייניץ: "לא היה שר אוצר לדעתי בתולדות ישראל שניהל מאבקים כמוני בטייקונים"
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את החוק לשחרור הרווחים הכלואים. בעד הצביעו 38 ח"כים ו-21 התנגדו.
דקות לפני ההצבעה גייסה הקואליציה את הח"כים שהחלו לטפטף למליאה כדי להבטיח רוב לאישור ההצעה, לאחר שבמהלך הדיון נכחו רק 10 ח"כים.
- רווחים כלואים: 3 מיליארד שקל או עקרון השוויון?
- רווחים כלואים והעמקת הגבייה: מה מתכנן נתניהו לסוף הקדנציה
- מהם רווחים כלואים? גם המדינה לא נהנית מהם
לפי נתוני רשות המסים, הרווחים הכלואים מגיעים לכ־120 מיליארד שקל, רובם בידי חברות ענק כגון טבע, אינטל, אמדוקס ומוטורולה. בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים, ישלמו על הרווחים מס של 6%–17.5% במקום מס של 10%–25%, לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה בשיעור של 40%–70% מהמס שהיו אמורות לשלם.
טרם ההצבעה הגן שר האוצר יובל שטייניץ על החוק ואמר: "אתם אומרים שאני לא נלחם במי שאתם קוראים להם טייקונים? לא היה שר אוצר לדעתי בתולדות ישראל שניהל מאבקים כמוני. הקמתי את ועדת ששינסקי שניהלה מאבק על 350 מיליארד שקל. במשך שנה העיתונים היו מלאים בהודעות נגד שר האוצר ועתירות לבג"ץ. חלק מהח"כים שתוקפים אותו עכשיו כאחד שלא נלחם בטייקונים אז תמכו בי".
"טוענים שאנחנו צריכים ללכת ולגבות שומות מהחברות. אלו שטויות. כל עוד הן לא משכו דיבידיבנים אי אפשר לגבות מס. אף אחד לא פצה פה במשך 20 שנה- גם לא שלי יחימוביץ'- אף ממשלה ואף שר לא גבו פרוטה. בא השר הנוכחי", התייחס שטייניץ לעצמו בגוף שלישי ואמר, "אני אגבה מהחברות האלו כמה שיותר - אלחץ אותן לשלם דיבידנדים כך שישלמו לפחות חצי מהמס. זה חוק שאני גאה בו. זה תיקון עיוות בן שנים. נגבה מיליארדים כדי לשמור על מסגרת הגירעון. אנחנו מתכוונים לגבות הכנסות עליהן ויתרו 20 שנה. אם יש קצת שכל ישר אז זה לא הוגן לעוות את המידע לציבור".
בהמשך אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני שהציג את החוק: "אי אפשר להגיד ששר האוצר פחד מהחברות הגדולות. יש דברים גדולים כמו ששינסקי ולא גדולים כמו הטבות מס לים המלח שבאו חברי מרכז - והשר הגיע וזה לא השפיע. אישרנו את זה. צריך למצוא לבעיה הזו פתרון".
נציין כי שר האוצר הדגיש כי לפי ההערכות 3 מיליארד שקל כהכנסות מהחוק הן "רצפת הציפיות". "זה יכול להגיע לכ-8 מיליארד שקלים. אני מאמין שזה יהיה משמעותית יותר מ-3", הבטיח שטייניץ.
ח"כ חנין: "מדובר בחוק הטייקונים"
במהלך הדיון נכחו כאמור במליאה כעשרה ח"כים. ביניהם: בוז'י הרצוג, שלי יחימוביץ' שכיב שאנן, דב חנין, שלמה מולה, זאב ביילסקי, מגלי והבה, משה גפני (לפרקים) ואכרם חסון. עם זאת לאורך הדיון נכח נציג ממשלה יחיד, לרוב השר מיקי איתן, ורק באמצע הצטרף גם יוזם החוק, שר האוצר שטייניץ.
נציגי האופוזיציה התנגדו לחקיקה בנאומיהם: ח"כ חנין כינה אותו חוק הטייקונים, מולה אמר כי מדובר בחוק ש"נותן לאלו שיש להם", ווהבה אמר ש "נכון שמצילים 3 מיליארד אבל מוותרים על הרבה יותר לטובת אלו שכבר מחזיקים". עם זאת, מלבד צופי ערוץ הכנסת הח"כים מדברים בעיקר אל עצמם.