$
בלדד השוחי

איפה בעולם כבר מחרתיים?

בגלל מרווחי השעות על הגלובוס חייבות להיות שתי נקודות בעולם שקרובות זו לזו ונמצאות במרווח של יממה: כלומר כשבאחת מתחיל יום ראשון בנקודה קרובה אליה אמור להתחיל יום שני. האם זה באמת כך? היכן המקום הזה? ואם לא, מה פספסנו?סתיו ואריאל

בלדד השוחי 09:1208.11.12
סתיו ואריאל היקרים,

 

לא פספסתם דבר. דמיינו שאנו בגריניץ' שבאנגליה, המקום שממנו - באופן מסורתי - מתחילים למדוד את הזמן. ואצלנו חצות הליל, במעבר בין יום שבת לראשון. אם נפנה מזרחה, נגלה שבדנמרק בדיוק אחת לפנות בוקר, בבנגלדש כבר שש והשמש זורחת על שבוע חדש, ובפיג'י כבר צהרי יום ראשון.

 

ממערב לאנגליה המצב הפוך: בברזיל שבת בערב, בקנדה השמש רק מתחילה לשקוע, ובקבוצת האיים הקרויה "סמואה האמריקאית" עדיין אחת בצהריים של יום שבת. אבל סמואה ופיג'י שכנות! לא משנה מאיזה כיוון אתה מקיף את הכדור, שתיהן נמצאות בערך בצד ההפוך מאנגליה. על שתיהן זורחת אותה שמש צהריים. ועדיין, פה יום ראשון ופה שבת.

הקו שמפריד ביניהן נקרא "קו התאריך הבינלאומי". הייתם מצפים שהוא ירוץ לאורך קו האורך ה־180, מצדה השני של גריניץ', אך למעשה הוא מזגזג רצוא ושוב לפי החלטות מדיניות. רק בשנה שעברה מדינת סמואה העצמאית (הלא אמריקאית) הזיזה אותו מצדה האחד לאחר, ובכך פתחה הפרש של יממה משאר סמואה.

 

לטובת המבצע נחלצו תושבי סמואה בסופו של יום חמישי, 29 בדצמבר 2011, ודילגו יחד מעל יום שישי ישירות לתוך שבת, 31 בחודש. הכל כדי להקל על המסחר עם אוסטרליה השכנה. וזו אפילו לא הפעם הראשונה שהם עושים את זה. ב־1892 הם עברו את אותו יום פעמיים כדי לתאם תאריכים עם סוחרים אמריקאים. אחר כך הם מתפלאים שלא לוקחים אותם ברצינות.

 

למשך שעתיים מתקיימים שלושה ימים בו בזמן על אותו כוכב לכת למשך שעתיים מתקיימים שלושה ימים בו בזמן על אותו כוכב לכת צילום: שאטרסטוק

 

אבל סמואה רק מדגימה את הבעיה. לנו נראה נורא הגיוני שהתאריך תמיד יתחלף בשעה קבועה, כמו 12 בלילה, אך האמת היא שהשנה והיום לא באמת קשורים זה לזה. מחזורי האור והחושך נגרמים מסחרור כדור הארץ סביב עצמו, ואילו השנה מעוגנת למחזור העונות שנגרם מהקפת כדור הארץ את השמש. ואת זה הוא עושה כיחידה אחת, במשך 365 ימים ורבע. וכל הסיפור הזה עם התאריך שמתחלף בהדרגה סביב היקף כדור הארץ, לפי השעה המקומית, אינו עניין מדעי אלא רצף החלטות שרירותיות של סוחרים שניסו לתאם זמנים.

 

וכך נתקענו עם 40 אזורי זמן בהיסטים שונים ומשונים (בין נפאל ופקיסטן, לדוגמה, מפרידות 45 דקות), מתריסר שעות לפני שעון גריניץ' ועד ל־14 שעות אחריו. אז מהרגע שבו יום מתחיל באיי ליין שבאוקיינוס השקט ועד שהוא נגמר באי בייקר השכן חולפות 50 שעות. וכשבאי בייקר עשר בלילה של יום ראשון, האורלוגין בלונדון מקיש עשר בבוקר של יום שני ובאיי ליין בדיוק מתחיל יום שלישי - ולמשך שעתיים מתקיימים שלושה ימים בו בזמן על אותו כוכב לכת. באמת פלאי פלאים.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x