$
דעות

מה שטוב לארה"ב יכול לעבוד אצלנו

נתניהו כבר ניסה את הגישה של הורדת המיסוי וקיבל מחאה חברתית. הגיע הזמן ללמוד מאחרים

אמנון אטד 08:2611.11.12
דבריו המפורשים של הנשיא אובמה בסוף השבוע כי "צריך להעלות את המסים לעשירים" הם היפוכה המוחלט של המשנה הכלכלית שכפה עלינו במשך שנים בנימין נתניהו. הנשיא האמריקאי חושב שמסים צריך לקחת ממי שיש להם יותר? ראש הממשלה שלנו מאמין דווקא בדרך ההפוכה.

 

נתניהו, כמו שושלת בורבון, לא למד דבר

הרפורמה במס הכנסה שהפעיל שר האוצר נתניהו בשנת 2003, לצד הרפורמה בגרסתה המשודרגת שהפעיל שר־העל לענייני כלכלה נתניהו בשנת 2009, גרעה בעשור האחרון מקופת המדינה כ־30 מיליארד שקל. בגלגולה האחרון, בין השנים 2009–2011, הסתכמה עלות הרפורמה במס הכנסה ליחידים (שכירים ועצמאים) בכ־7 מיליארד שקל. עלות הרפורמה במס חברות הסתכמה בכ־2.5 מיליארד שקל נוספים.

 

בנימין נתניהו. הרפורמה של נתניהו גרעה בעשור האחרון כ-30 מיליארד שקל מקופת המדינה בנימין נתניהו. הרפורמה של נתניהו גרעה בעשור האחרון כ-30 מיליארד שקל מקופת המדינה צילום: רויטרס

 

כמעט כל הסכום העצום הזה זרם לכיסיהם של שלושת העשירונים העליונים. במקביל, הלמה הרפורמה בחלשים יותר, כי כדי למזער את נזקיה לקופת המדינה הגדילה ממשלת נתניהו את נטל המסים העקיפים, כמו מע"מ ומס על הדלק, על סיגריות ועל אלכוהול. מסים אלה, המוטלים בשיעור אחיד על ההוצאה ללא התחשבות בגובה ההכנסה, פוגעים הרבה יותר בבעלי ההכנסות הנמוכות.

 

המחאה החברתית בקיץ שעבר וועדת טרכטנברג שהוקמה בעקבותיה, אמנם שכנעו את נתניהו לסגת מהמהלך השגוי. אבל ההפוגה במתן מתנות לבעלי היכולת והכבדת הנטל על החלשים עלולה להתגלות בקרוב כזמנית בלבד. בנושא מדיניות המסים, נתניהו, כמו הבורבונים, לא למד דבר ולא שכח דבר. ראש הממשלה ממשיך להאמין שהתיאוריה הכלכלית שעליה ביסס את הרפורמה שלו במס הכנסה אכן עובדת, וששיעורי מס מופחתים תורמים להגדלת הצמיחה. זאת אף שרוב בעלי המקצוע באקדמיה, בבנק ישראל ובמוסדות בינלאומיים חשובים משוכנעים שמדובר פחות או יותר בקשקוש מוחלט.

 

ביום שבו ישקע האבק מעל מערכת הבחירות הישראלית ובהנחה שנתניהו יהיה זה שיעמוד בראש הממשלה הבאה, תצטרך הממשלה לקבל החלטות כואבות ועיקר פועלה הכלכלי יתמקד בצד ההוצאות בתקציב. המהלך הכואב שיהיה עליה לגבש אז יהיה תמהיל של קיצוץ בפעילות המשרדים, לצד דחיית הביצוע של פרויקטים שונים שכבר אושרו, בהיקף כולל של כ־14 מיליארד שקל. אבל גם בצד ההכנסות בתקציב השנה הבאה אורבות לממשלה כמה בעיות כבדות משקל. חוק הרווחים הכלואים והצעדים להעמקת הגבייה אמורים, לפי הערכות רשמיות של משרד האוצר, להגדיל את הכנסות הממשלה בשנת 2013 בכ־5 מיליארד שקל. גם בבנק ישראל וגם בדרג המקצועי הבכיר באוצר מעריכים שמדובר בסכום מופרך לחלוטין.

 

זה הזמן לקחת דוגמה מארצות שמעבר לים

כאשר יתברר שהממשלה הבאה צריכה לשוב ולפשפש בכיסי אזרחיה, עלול שר־העל לענייני כלכלה לחזור למקורות השראתו הכלכלית ולהיטפל שוב אל אלה שכבר עכשיו מתקשים לגמור את החודש. ולפני שזה קורה, זה המקום להציע לקחת דוגמה מארצות שמעבר לים, ואפילו ממי שנבחר לנשיאות ארצות הברית בניגוד להמלצתו של נתניהו לבוחר האמריקאי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x