"התפכחות מאשליה": כך נפלה בטר פלייס
איך ההבטחה הישראלית הגדולה הפכה למצעד של עזיבות בכירים ומה עושות חברות הליסינג כדי לצמצם סיכונים
אלן גלמן, מנכ"ל בטר פלייס החדש צפוי לכנס בשבוע הבא את העובדים כדי להציג בפניהם את תוכניתו החדשה של המנכ"ל העולמי, אוון ת'ורנלי, להבראת החברה. במסגרת התוכנית צפוי גלמן להודיע מעבר לפיטורי עובדים, על מספר קווי פעולה עיקריים כגון איחוד חטיבות, העברה של חלק מפעילות החברה לסניפים של בטר פלייס ברחבי העולם וגם החזרה של חלק מרכבי החברה שאינם מצוידים במערכת הנעה חשמלית לחברות הליסינג. על פי הערכות, צפויה בטר פלייס לנסות ולשנות גם חוזה עם ספקיות קיימות כדוגמת אמדוקס, האחראית על שרותי הבילינג של החברה. בתרחישים קיצוניים צפויה בטר פלייס להיקנס בעקבות שינוי או ביטול של חוזה עם אמדוקס.
- הערכות: גם דפנה אגסי צפויה לפרוש מבטר פלייס
- משה קפלינסקי עוזב את בטר פלייס; אלן גלמן יחליף אותו
- אחרי ההדחה: שי אגסי עוזב גם את תפקידו כדירקטור בבטר פלייס
בטר פלייס אינה נמצאת בימים אלה בתקופה הטובה ביותר בתולדותיה. תוך פחות מחודשיים הודיעה החברה על החלפתו של שי אגסי, עזיבתו של המנכ"ל משה קפלינסקי, פרישתו של סמנכ"ל התשתיות פיני ליברמן, פיטורי עובדים והצורך בגיוס הון נוסף.
הכיוון, כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט" הוא העתקת רוב פעילותה של החברה לחו"ל והשארת חלק קטן יחסית מעובדי החברה בישראל. לעתים נדמה שמאז עזיבתו של אגסי עברה החברה ממצב של סטארט-אפ מצליח למצב של חברה באווירת נכאים. בשיחות קשות שקיימנו עם מפוטרים נשמעו לא מעט תלונות על "התפכחות מאשליה", "אמונה עיוורת" וחשש מפני גל פיטורים נוסף, אך הבעיה העיקרית של החברה כרגע נוגעת בעיקר לפערים שבין ההצהרות ובין המציאות.
הכוונה אינה להצהרות רומנטיות בסגנון "עוד תראו שזהו העתיד", אלא להצהרות הנוגעות ישירות להיבטים הפיננסיים של התנהלותה של בטר פלייס בטווח הקרוב הקשורות ליכולתה להעלות כמה שיותר מכוניות על כבישי הארץ לאחר משבר אגסי.
בבטר פלייס מיהרו לפרסם החודש את נתוני מסירות הרכב של חודש אוקטובר - 33 מכוניות בלבד, זאת עוד לפני שאיגוד יבואני הרכב פרסם את הנתונים. אלא שמאחורי הנתון החושף ירידה קשה במספר המסירות קיים חוסר ודאות של הציבור לגבי עתיד המכונית החשמלית.
כפי שנחשף לאחרונה ב"כלכליסט", אחת הסיבות לירידה במסירות היתה ביטולי הזמנות ביריד מכירות שערכה חברת אלבר. אך בל נשכח כי ביריד המכירות של אלבר הקונים לא היו בעלי הרכב, אלא אלבר עצמה. המכוניות רק הוצעו בשיטת הליסינג הפרטי. ואכן, כאשר בוחנים לעומק את הסיבות לצניחה במסירות עולה שהסיבה העיקרית אינה סירובם של לקוחות פרטיים לקחת את המכונית החשמלית, אלא סירובן של חברות הליסינג הגדולות לקחת את המכונית החשמלית. למעשה, בעת האחרונה נדרשה בטר פלייס לשכור את שירותיו של "מקדם עסקאות" מול ציי הרכב הגדולים, לאחר שנוכחה שחברות הליסינג אינן להוטות להפוך ל"שותפות חזון" כפי שציינה בטר פלייס בהודעותיה. יתרה מכך, כעת, לאור המצב חברות הליסינג מעדיפות שלא לרכוש רכבי בטר פלייס כלל.
בטר פלייס - ציוני דרך
חברות ליסינג קנו פחות מעשר מכוניות חשמליות
מדוע זקוקה בטר פלייס לחברות הליסינג? כיום רוב החברות הגדולות במשק הישראלי אינן רוכשות את המכוניות שלהן בעצמן, אלא פונות ישירות לחברות הליסינג. אותן חברות מציעות ללקוחותיהן מלאי גדול של רכבים שהן רוכשות מיבואני הרכב בידיעה ברורה שבעתיד יוכלו למכור את המכוניות ברווח מסוים, כולל תקופת החכירה. אך במקרה של בטר פלייס, המצב שונה. עזיבתו של אגסי, החלפתו במנכ"ל חדש ופיטורי העובדים המאסיביים גרמו לחברות הליסינג לאבד בחלק מן המקרים את האמון שהיה להן בבטר פלייס עוד לפני הדחתו של אגסי.
לדברי אחד הגורמים בענף: "הוצגנו כשותפי חזון אבל בפועל בקושי קנינו מהם מכוניות. אנחנו עסק כלכלי לכל דבר ומה שמטריד אותנו הוא כמה הרכב יהיה שווה בעוד כמה שנים". ואכן, מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה שחלק מחברות הליסינג שהתחייבו לספק מכוניות של בטר פלייס לא רכשו מן החברה אפילו עשר מכוניות עד כה. ראשי חברות הליסינג מביעים גם דאגה מפני מצב שבו בטר פלייס לא תוכל לעמוד בהתחייבות שהעניקה לחברות הליסינג לרכישה חוזרת של המכוניות. מסיבה זו, שלא במפתיע חלק מאותן חברות ליסינג ש"הצטרפו למהפכה" מנהלות בחודשים האחרונים "מלחמה שקטה" נגד בטר פלייס. במסגרת המלחמה פונות חברות במשק לחברות הליסינג ומבקשות מכוניות בטר פלייס. מדובר באותן חברות שמוגדרות כשותפות חזון של בטר פלייס ומעוניינות במכוניות החשמליות. אך בחברות הליסינג, שמעוניינות לצמצם סיכונים, מעדיפים לספק לאותן שותפות חזון מכוניות רגילות מחשש לאובדן השקעה.
תוצאותיה של "מלחמה" שקטה" זו נראות היטב בשטח, בטבלת המסירות. יתרה מזאת, אחד התרחישים היותר בעייתיים שנזרקים לאוויר נוגע ל"מימוש זכות השיבה" של המכוניות החשמליות, כלומר למצב בו בציי רכב גדולים יודיעו לבטר פלייס על החזרת רכבים. במצב כזה עשויה בטר פלייס למצוא עצמה נדרשת לקלוט עשרות מכוניות במחירים גבוהים, כאשר מכירתן עשויה להיות משימה קשה במיוחד.
מאוחר מדי להקים חברת ליסינג
כיצד יכולים בבטר פלייס להיאבק בתופעה? בעבר, כאשר עתידה של המכונית החשמלית בישראל עדיין לא היה ברור במלואו חששו חברות הליסינג מפני תרחיש שבמסגרתו תגרוף בטר פלייס את כל הקופה ותקים חברת ליסינג משלה, תרחיש שנראה מציאותי לחלוטין בשעתו לאור גל ההצהרות מצד חברות גדולות במשק לפיהן ירכשו את המכונית החשמלית. ואכן, בעבר אף הציעה אחת מחברות הליסינג הגדולות לחבור לבטר פלייס ולהפוך למפיצה בלעדית של מכוניותיה בחוזי ליסינג, אלא שבבטר פלייס סירבו. בדיעבד, חברת ליסינג של בטר פלייס או חברת ליסינג גדולה שמחוייבת להפיץ בלעדית את המכוניות החשמליות היו יכולות להיות באמת שותפות חזון אידיאליות, אך כיום המצב שונה ובחברות הליסינג לא חוששים עוד מפני חברת ליסינג של בטר פלייס. הקמתה של חברה כזו עשויה לעלות עשרות מיליוני דולרים, סכום שבטר פלייס אינה יכולה להעמיד. אפשרות נוספת עשויה להיות חבירה להסכם בלעדיות עם חברת ליסינג גדולה, אך אלה לא ימהרו לחבור לבטר פלייס לאור מצבה של החברה.