אחרי הבחירות בארה"ב
האם ארה"ב תצליח להימנע מהצוק הפיסקאלי ומי יהיה שר האוצר שיחליף את גייתנר?
הבחירות מאחורינו ולכאורה אי הוודאות ירדה, אבל נדמה כי השוק לא ממש חושב ככה. כולם מנסים לנחש מה הסיבה להתנהגות זו של השוק וכמובן שנושא הדגל של ה"צוק הפיסקאלי" (עליו אני כותב כבר חודשים רבים) מהווה את הסיבה המרכזית לכך.
חברת Patton Boggs שהנה אחת מחברות הלוביסטים החזקות בוושינגטון, פרסמה על סמך ידיעותיהם והערכותיהם מה צפוי לקרות בתחומים רבים עם כניסתו של אובמה לקדנציה השנייה.
בסקירה קצרה זו אנסה להביא תמצית של חלק מהדברים החשובים יותר והמעניינים יותר. כמובן ששמתי דגש על הנושא הפיננסי כלכלי, אולם הדוח הוא מקיף ויש בו התייחסות לנושאים רבים שיכולים אולי לעניין אתכם לצורכי השקעות בסקטורים שונים (אנרגיה, בריאות, איכות הסביבה וכיוב').
להלן מספר נקודות מרכזיות לגבי נושאי שוק וכלכלה (שריכזתי הן מאתרים שדנו בנושא והן מעיון עצמאי בדוח):
נושא ה"צוק הפיסקאלי"
הנושא של הצוק הפיסקאלי הוא קריטי וללא הסכמה בחודשיים הקרובים כלכלת ארה"ב צפויה להיכנס לתהליך של סחרור. שני הצדדים יודעים כי חייבים הסכמה, אך מהלך הבחירות והוויכוח בנושא מנע התחלה של דיון פומבי או פשרה בנושא.
במקביל לבחירות התקיימו מגעים בין שני הצדדים (קבוצת 8 הסנאטורים) שמטרתם הייתה להגיע למכניזם שימנע את הצוק הפיסקאלי, גם אם לא ניתן עדיין להגיע לפשרה בנושא. קבוצת 8 הסנאטורים בוחנת תכנית להקטנת הגרעון באמצעות קיצוצי הוצאות, רפורמת מס כוללת ועוד. שמונת השמות שאתם בטח תשמעו רבות בקרוב הם: מהמפלגה הדמוקרטית: הסנאטור מארק וורנר, ריצ'ארד דורבין, קנט קונראד ומייקל בנט. מהמפלגה הרפובלקנית: סאקסבי צ'מבליס, טום קובורן, מייקל קראפו ומייק ג'ואנס - קבוצת השמונה לא נחלה עד היום הצלחה ולכן גם כעת אין בטחון כי יצליחו במשימתם.
מה צפוי? יש מעט מאוד זמן בכדי להגיע להסכמה אמיתית בין הקונגרס לנשיא, ולכן נשמעות כבר חלופות של דחיית זמן ובתוכן אופציה של קיצוץ צנוע מאוד כדי לקבל דחייה של כמה חודשים או אפילו שנה. אופציה שנייה שנשמעת היא שהקיצוץ יישאר בגודלו הכולל, אך יידחה, משמע ייפרס על פני שמונה שנים ולא על פני תשע שנים כפי שמתוכנן כרגע.
הנשיא אובמה הבטיח תכנית מקיפה לקיצוץ הגרעון תוך חצי שנה מכניסתו לקדנציה השנייה, אך בלי הסכמה עם הרפובליקאים זה יהיה מאוד קשה. זכרו גם כי תקציב 2013 אושר רק עד למרץ 2013, ואחרי זה אין תקציב מאושר. נושא זה יהיה גם חלק מהשיחות וסביר כי ינסו גם כאן למצוא פתרון של הסכמה שיאפשר את המשך השיחות על החבילה הכוללת.
נדמה כי אובמה יילחם על העלאת מס לעשירים, אם כי יש "שמועות" על נכונות לפשרה על הסכום (לא 250 אלף דולר ומעלה, אלא 500 אלף או יותר). הרפובליקאים מצדם יתפשרו ויפתחו את הנושא, אך ירצו דחייה של שנה.
השיחות יחלו כבר בשבוע של ה 12 לנובמבר (השבוע), אבל שום דבר לא עומד לקרות עד ה- 26 לחודש נובמבר. הערכת Patton Boggs היא כי גם כאשר יתחילו לדבר תכל'ס שום דבר לא ייסגר לפני חג המולד, משמע על סף שנת 2013.
איך זה ייראה בסוף? להערכתם, תהיה הארכה של הטבות המס של בוש עם או בלי מגבלת הסכום. אולם בתמורה יסכימו הרפובליקאים והדמוקרטים על מסגרות של הגדלת הכנסות וטיפול בנושא תשלומי ההעברה והתוכניות הממשלתיות לשנים שאחרי. נשמע הגיוני.
אנרגיה
חברת הלוביסטים מעריכה כי עד לסוף תקופת כהונתו השנייה של אובמה תגיע חקיקה שלמה של הנושא לדיון והצבעה. הערכתם היא כי חלוקת הכוחות פה תהיה יותר עניין של איזורים בארה"ב ופחות מלחמה של דמוקרטים מול רפובליקנים. להערכתם החקיקה תהיה בעיקר ברמת המדינות ולא ברמה הפדרלית. זו תהיה דרכו של אובמה לא להצטייר כמי שמעכב את העניין, אולם לתת לכל מדינה להחליט בהתאם לאינטרסים שלה.
מי יחליף את גייתנר?
החברה מונה ארבעה שמות פוטנציאליים:- ראש הסגל הקודם של קלינטון - ארסקין בוולס
- ראש הסגל הנוכחי של הבית הלבן - ג'ייקוב לו
- מנכ"ל Evercore (חברת חיתום וניהול השקעות) וסגן שר האוצר לשעבר - רוג'ר אלטמן
- מנכ"ל בלקרוק - לארי פינק
זה ממש על קצה המזלג. מלבד הכתוב לעיל היו גם פרקים נוספים בנושא חקלאות, בטחון, חינוך, בריאות, פוליטיקה ועוד. באופן טבעי בחרתי להתמקד בנושאים שיותר רלבנטיים ותופסים כותרות כיום.