חברת החשמל תנסה לגייס היום מיליארד שקל ללא ערבות מדינה
הבור בתקציב חברת החשמל הוביל לכך שרק שבוע לאחר שגייסה מיליארד שקל באג"ח מובטחות, היא יוצאת היום לגיוס של סכום זהה, הפעם ללא ערבות המדינה. המתעניינים בהנפקה הנוכחית ייהנו ממכרז ללא מחיר מינימום ומריבית גבוהה במיוחד
פחות משבוע לאחר שחברת החשמל השלימה גיוס חירום בערבות מדינה של כמיליארד שקל באיגרות חוב ממוסדיים, תעמוד היום החברה למבחן אמיתי ראשון בשוק ההון כשתצא לגיוס בהיקף דומה, אך הפעם ללא ערבות המדינה. הגיוס ישמש את חברת החשמל למחזר חובות, להגדיל את יתרות המזומנים ולפצות על הפער התזרימי שהתגלה בחברה, בהיקף 2.4 מיליארד שקל.
- בעקבות הטעות החשבונאית: סמנכ"ל הכספים של חברת החשמל התפטר
- גיוס חירום בערבות המדינה
- מנכ"ל חברת החשמל: "הציבור בישראל התרגל לטוב"
הבטחות להחזר החוב
בשונה מהגיוס שנערך בשבוע שעבר וזכה לביקושים של 1.5 מיליארד שקל, בעיקר בזכות הערבות שניתנה לחברה מצד המדינה, החוב שתנסה החברה לגייס היום בהובלת כלל פיננסים חיתום ולידר חיתום, לא יזכה לערבות המדינה במקרה שחברת החשמל תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה. אולם כדי להבטיח את החזר החוב, חברת החשמל תעמיד לטובת רוכשי איגרות החוב הבטחת שעבוד צף ושעבוד שלילי - שיבטיח שחברת החשמל תוכל לעשות בנכסיה כברצונה אך לא לשעבדם ללא הסכמה - על כלל נכסי החברה וזכויותיה ומנגנון של תוספת ריבית במקרה של ירידת דירוג.
בנוסף, למחזיקי האג"ח הפרטיות תינתן עילה לפירעון מיידי במקרה שמדינת ישראל, המחזיקה ב־99.85% ממניותיה של חברת החשמל, תחדל להיות בעלת השליטה בחברה. לפי תנאי ההנפקה, במקרה שחוב של נושה אחר של החברה בהיקף של יותר מ־100 מיליון דולר יעמוד לפירעון מיידי, לרוכשי האג"ח בהנפקה היום תהיה גם עילה לפירעון מיידי.
ריבית של עד 6.5%
חברת החשמל תנסה בהנפקה הנוכחית לגייס כמיליארד שקל בשלוש סדרות לא סחירות: סדרה 16 צמודה למדד לפירעון בתשלום יחיד בנובמבר 2016, הנושאת ריבית של 6.5%; סדרה 11–13 שקלית לפירעון בנובמבר 2013 הנושאת ריבית שנתית של 6.5%; בנוסף, מציעה חברת החשמל הרחבה של סדרה 20–22 הצמודה למדד, לפירעון בשישה תשלומי קרן שווים בין יולי 2020 לינואר 2023, הנושאת ריבית של 6% פעמיים בשנה בחודשים ינואר ויולי. זאת לעומת ריבית של עד 1.2% בהנפקה האחרונה. היקף כל סדרה ייקבע עם השלמת המכרז על מחיר האיגרת ובהתאם לביקושים.
החוב שיגויס בהנפקה היום יצטרף לחוב בהיקף של כ־6.9 מיליארד שקל, שכבר גייסה חברת החשמל מתחילת השנה. גיוסים אלו, המובטחים בערבות המדינה, מיועדים לכיסוי עלות הדלקים העודפת של חברת החשמל.
ההנפקה האחרונה של חברת החשמל נסגרה כאמור ביום חמישי האחרון במחיר הנמוך ב־3.2% ממחיר האג"ח בשוק לאחר שהגופים המוסדיים קיבלו אינדיקציות מאגף שוק ההון באוצר כי ההשקעה בנייר בתמורה לריבית נמוכה עלולה לגרור דרישה להסברים. מדובר היה בהרחבת שתי סדרות אג"ח סחירות, 24 ו־25, במסגרת הנפקה פרטית לגופים מוסדיים. הבהרות אלו שהגיעו מצד האגף הובילו לכך שחלק מהמשקיעים המוסדיים נמנעו מלהשתתף בהנפקה, וגרמו לאחרים לדרוש כי ההנפקה תבוצע במחיר נמוך יותר המשקף פרמיית סיכון גבוהה יותר לאיגרת. ואמנם, כאמור בסופו של דבר נסגרה ההנפקה בשער הנמוך ב־3.2% מהמחיר שבו נסחרת האיגרת הארוכה חשמל 25. אם היתה החברה מגייסת ללא ההנחה, היא היתה מקבלת עוד 15 מיליון שקל.
הדירוג לא ירד
לא מן הנמנע שהגיוס היום ללא ערבות המדינה יגרום למשקיעים מוסדיים שהסכימו לקחת חלק בגיוס בשבוע שעבר להדיר רגליהם מהגיוס הנוכחי. בנוסף, מוסדיים שכן יבקשו לרכוש נתח מהחוב שמציעה כעת חברת החשמל יציעו במכרז מחיר נמוך יחסית עבור האיגרת – כזה שישקף את מצבה של החברה נוכח ההרעה המתמשכת במצבה הפיננסי.
לגיוס החוב בשבוע שעבר קדם דו"ח דירוג של חברת מידרוג, שנתנה את ברכתה למהלך. במידרוג, כמו במעלות, לא מצאו לנכון להוריד את דירוג האשראי של חברת החשמל. במידרוג טענו שתמיכת המדינה בחברה והתלות בין השתיים הנן יסודות משמעותיים בדירוג. עם זאת, טרחו לציין במידרוג שהקשר בין החברה למדינה לא מוחלט, ולא קיימת זהות אינטרסים מלאה בין חברת החשמל למדינה.