המהפך של ראש לשכת עורכי הדין: קורא לקצץ ב-50% את דמי החבר
בשבוע שעבר נחשפה ב"כלכליסט" הצעת התקציב של עו"ד דורון ברזילי שבניגוד להבטחותיו במסע הבחירות שלו, לא כללה הפחתה בדמי החבר. הבוקר הודיע ברזילי כי במסגרת שלב ההסתייגויות לתקציב הוא יגיש הצעה מהפכנית לקיצוץ של התקציב לחצי בתוך 3 שנים
בשבוע שעבר נחשפה ב"כלכליסט" הצעת התקציב שהגיש עו"ד ברזילי ל-2013, וממנה עלה כי הוא זנח את רוב התחייבויותיו לבוחרים במסגרת מסע הבחירות לראשות הלשכה שהתקיים ביוני 2011. לפי הכתבה, הצעת התקציב של ברזילי לא כללה הפחתה כלשהי בדמי החבר, למרות שבעבר טען שיש להפחית את דמי החבר הגבוהים ב"עשרות אחוזים", וכן הצעת התקציב לא תקצבה את משוב השופטים שאף אותו התחייב ברזילי לערוך ורבים העריכו כי בזכות התחייבות זו הוא אף גבר על יריבו עו"ד יורי גיא רון, ראש הלשכה הקודם שהתנגד לעריכת משוב.
בנוסף, חשפה הכתבה כי הצעת התקציב לא מקצצת במשכורותיהם של עובדי הלשכה כפי שהתחייב ברזילי בעבר ומציעה לקצץ משמעותית בתקציב המחוזות השונים ולהעביר את הכסף לוועד המרכזי בראשותו – גם זאת בניגוד למסרים שלו בעבר לפיהם יש לחזק את המחוזות.
מאחר שלברזילי אין רוב בועדת הכספים המאשרת את טיוטת התקציב, בסופו של דבר התקציב שאושר ע"י ועדת הכספים היה שונה מהצעתו של ברזילי, אך גם נוסח זה לא כלל הפחתה כלשהי בדמי החבר או עריכת משוב שופטים. במסגרת התקציב שהוצע ע"י ועדת הכספים נדחתה בקשתו של ברזילי לקצץ בתקציב המחוזות והופחת הסכום המיועד למשכורות עובדי הלשכה.
הבוקר כאמור הדהים ברזילי את חבריו בלשכת עורכי הדין כאשר פרסם הודעה במסגרתה הוא קורא לקיצוץ מסיבי בתקציב. עם זאת, בהודעה לא נאמר איזה סעיפים תקציבים יקוצצו ויבוטלו. בהודעה נאמר כי לדברי ברזילי: "תקציב הלשכה בזבזני, ראוותני וחסר פרופורציות. מליוני שקלים מבוזבזים על קוקטיילים וסדנאות שוקולד".
כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", הכנסות הלשכה מדמי החבר לפי הצעת התקציב המקורית שהגיש ברזילי היו צפויות לעמוד על 50 מיליון שקל. לפי התוכנית שיגיש ברזילי בימים הקרובים ללשכה, דמי החבר יופחתו ב-2013 ב-25% כך שהגבייה תסתכם ב-37.5 מיליון שקל, ובתוך שנתיים נוספות ב-25 מיליון שקל. יחד עם זאת, נוכח העובדה שבכל שנה מצטרפים ללשכה אלפי עורכי דין חדשים המשלמים דמי חבר, בפועל הסכום יהיה גבוה יותר.
בפברואר 2009 פורסם ב"כלכליסט" תחקיר ממנו עלה כי תקציב הלשכה הוכפל בתוך 7 שנים, ולמרות זאת לא בוצעו הפחתות בדמי החבר. עוד פורסם בכתבה כי לכאורה ולצורך מימון תפקידי החובה של הלשכה, ניתן היה להסתפק בגביית דמי חבר ממוצעים של 160 שקל לשנה בלבד – הרבה פחות מהסכום שנגבה כיום.
עו"ד ברזילי לא הסביר מדוע הצעתו המהפכנית להפחתת דמי החבר מתוכננת לבוא לידי ביטוי רק בשלב ההסתייגויות לתקציב ומדוע לא נכללה בהצעת התקציב שהגיש כבר לפני למעלה מחודשיים לוועדת הכספים בלשכה. אחד ממקורביו אמר ל"כלכליסט" כי התוכנית נהגתה ע"י ברזילי במהלך החודשיים האחרונים והבשילה רק לאחר שהצעות התקציב כבר נדונו, אך לפני ההצבעות.
לדברי ברזילי, תוכניתו מבוססת על בדיקה שערך בעבורו משרד רואי החשבון רווה רביד ושות', אשר מצא כי הסכום הנדרש ליישום פעילויות החובה והרשות לפי החוק עומד על 23 מיליון שקל בשנה (לעומת הצעת התקציב ל-2013 של ברזילי שעמדה על כ-65 מיליון שקל) וכי ממילא לגידול במספר עורכי הדין תהיה השפעה על גידול בהכנסות, אף אם יופחתו דמי החבר. יחד עם זאת, במסמך נכתב כי אין בו התחייבות לשאר הוצאות הלשכה ומחוזותיה.
דמי החבר השנתיים בלשכה נעים בין 640 שקל בשנה לעורכי דין צעירים בעלי ותק של פחות משנתיים ועד 1,130 שקל בשנה לעורכי דין מעל 5 שנים - קבוצה שמהווה את רובם המכריע של חברי הלשכה. תשלום דמי החבר הוא חובה ותנאי בכדי לעסוק במקצוע.
פורום חמשת ראשי המחוזות בלשכה מסר בתגובה להודעה של ברזילי: "זהו עוד ספין תקשורתי מבית מדרשו של ראש הלשכה אשר רק לפני חודש הגיש הצעת תקציב מטעמו שלא התייחסה כלל לקיצוץ כלשהו בתקציב. נהפוך הוא: רק לפני שבוע שיגר ראש הלשכה מכתב לחברי המועצה והתריע מפני סכסוך עבודה של עובדי הלשכה שהתאגדו בהסתדרות ודרש תוספת של 5% לשכרם. והנה כעת התעורר ראש הלשכה לבוקר של ספין חדש משל כל הצעותיו הקודמות היו כלא היו, אך הן כתובות וקיימות. מכיוון שראש הלשכה יודע שאין לו רוב במוסדות הלשכה הוא החליט כמנהגו לנקוט שוב בצעד פופוליסטי שכל מטרתו היא לייצר עוד כותרות בתקשורת".