הוועדה לשמירת הסביבה החופית קוראת לקיים דיון עקרוני בקידוחי גז ונפט
זאת בטרם המשך דיונים פרטניים על קידוחים, כאשר הבא בתור הוא קידוח גבריאלה. בחוות דעת של משרד הפנים צוין כי הקידוח נמצא בלב שמורה ימית וכי הוראות הקידוח מאפשרות ניטור ימי רק בסיום העבודות
בקשה לקיים דיון עקרוני במדיניות הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הוולחו"ף) ביחס לקידוחי גז ונפט בים טרם דיון פרטני בקידוח מסוים, כך עולה ממכתב ששלחו 7 מתוך 17 חברי הוועדה לרונית מזר, יו"ר הוועדה לשמירת הסביבה החופית.
החתומים כוללים את נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציג משרד החקלאות ונציג הארגונים הציבוריים שעניינם איכות הסביבה. מיו"ר הוועדה טרם התקבלה תשובה ומחר בישיבה מתוכנן לעלות לדיון קידוח גבריאלה לחיפוש נפט. קידוח גבריאלה של חברת אדירה ימוקם 19 ק"מ מערבית לחופי הרצליה בעומק מים של 180 מטרים.
לפי חוות דעת שהוכנה על ידי היועץ המדעי סביבתי של מינהל התכנון במשרד הפנים, ד"ר דרור צוראל, עיקר הבעייתיות של הקידוח שהופקד לפני למעלה מחודש, נובעת מכך שהוא נמצא בלב שמורה ימית מוצעת של רשות שמורות הטבע והגנים. בשמורה שונית עמוקה של ספוגים, מינים נדירים על סף הכחדה. צוראל גם מדגיש כי נראה שהניטור הימי מתוכנן להתבצע רק לאחר שנה של עבודות באזור, שזהו גם הזמן המותר לקידוח זה. ניטור אמור להתבצע תוך כדי העבודה במטרה למנוע נזק בזמן שהנזק מתחיל לקרות, מדגיש צוראל בחוות דעתו, ולכן מציע כי הניטור יעשה פעם בשלושה חודשים.
בחברה להגנת הטבע המייצגת את הארגונים הציבוריים יחד עם אדם טבע ודין מסבירים כי אין בקשה לדחות את הדיון בקידוח גבריאלה, אלא בטרם לאשר קידוחים נוספים, יש חשיבות לקיום דיון עקרוני במדיניות הוועדה ביחס לקידוחים והשלכותיהם, לנוכח הסכנות הפוטנציאליות הרבות.
חוק הנפט פוטר רוחבית את כל קידוחי החיפוש מההליכים המקובלים על פי חוק התכנון והבנייה ומתווה הליך חלופי ומקוצר במוסדות התכנון. ב- 2013 צפויים כעשרה קידוחים ימיים.
במכתב של חברי הוועדה מוזכר כי בדיון קודם שעסק בקידוח שמן, מזר עצמה אמרה כי "צריך להיות הנחיות מאוד ברורות, מוסכמות, שתהיינה אחידות לכל המחוזות. מחר יהיו קידוחים גם במחוזות אחרים, כדי שיהיה ברור בדיוק מה צריך להגיש, מתי, ובאיזה שלב".
במכתב מבקשים כי הדיון העקרוני יכלול הצגת מדיניות הכוללת של משרד האנרגיה ביחס לקידוחים בים ומה נעשה היום בפועל, הצגת מדיניות המשרד להגנת הסביבה, פעולות פיקוח וניטור סביבתי המבוצעות היום, והצגת ההשלכות המצטברות של הקידוחים על הסביבה הימית והשימושים הקיימים והמתוכננים לרבות שמורות טבע, חקלאות ימית ודייג.