פציעה ביום כיף תוכר כתאונת עבודה
בית המשפט קיבל תביעה של עובדת מרכנתיל דיסקונט שנפצעה בטיול והביטוח הלאומי סירב להכיר בה כנפגעת תאונת עבודה
האם פציעה במהלך יום כיף של מקום העבודה יכולה להיחשב כתאונת עבודה? תלוי מי המארגן. בית המשפט קיבל בשבוע שעבר תביעה של עובדת מרכנתיל דיסקונט שנפצעה בטיול והביטוח הלאומי סירב להכיר בה כנפגעת תאונת עבודה.
- רפורמה בביטוח הלאומי: נכים לא ייאלצו לתווך בין הרשויות כדי לקבל הטבות
- ביטוח לאומי: להאריך בחודש את דמי האבטלה
- ביטוח לאומי ימנה פקיד מלווה לתובעי קצבת נכות
העובדת המועסקת בחטיבת משאבי אנוש, בילתה עם חבריה בטיול בחוות אורן שבצפון בדצמבר 2009. במהלך הפעילות היא נפלה מסוס ופונתה לבי"ח כשהיא סובלת משברים במרפק ובגב התחתון. כשפנתה לביטוח הלאומי שיכיר בה כנפגעת תאונת עבודה, נדחתה בנימוק שוועד העובדים הוא שארגן את הטיול, ו"אין מדובר בפעילות חברתית הנלווית לעבודה".
לפני שנה הגישה העובדת באמצעות עו"ד גלית קרנר תביעה נגד הביטוח הלאומי לבית הדין האזורי לעבודה בת"א. הביטוח הלאומי הציג תצהירים של עובדי הבנק ושל סמנכ"ל משאבי אנוש בבנק, שלפיהם הוועד ארגן את הפעילות. הבנק, נטען, לא פעל כבעל אינטרס לפעילות יום הגיבוש ולא ראה עצמו ככזה. עוד צוין שלא חלה חובת השתתפות ושיציאה לטיול אף גררה ניכוי יום חופש.
אולם בדיון התברר כי התשובות של העובדים אינן משקפות את המציאות ושלבנק היה אינטרס ישיר בפעילות. עוד התברר באופן חד־משמעי, שהעובדים חויבו להשתתף בטיול שהתקיים על חשבון זמן עבודה ואורגן על ידי מחלקת הרווחה של הבנק. באותו יום אף נסגר מקום העבודה והעובדים קיבלו עליו שכר.
"לאור העובדות שהוכחו", כתב השופט שמואל טננבוים, "אנו קובעים כי עסקינן בפעולה נלווית לעבודה, והפעילות בה היתה מעורבת העובדת כשנפגעה מהווה חלק אינטגרלי מהאירוע. כפועל יוצא יש להכיר בפגיעה כתאונת עבודה".