דו"ח העוני: המשק צמח – אבל העניים לא נהנו מכך
על פי הדו"ח של הביטוח הלאומי עלה שיעור העניים בישראל ב-0.1% ב-2011; שר הרווחה כחלון: "הצמיחה לא חלחלה למטה, העניים נשארו עניים"
- "העוני ברחבי העולם ייעלם כמעט לגמרי עד שנת 2030"
- ארה"ב: 46.2 מיליון אמריקאים חיו בעוני ב-2011
- למה ההשקעה בעניים תקדם את מעמד הביניים
התופעה המדאיגה היא הגידול המתמשך בשיעור העוני מקרב המשפחות שבהן הורה אחד לפחות עובד, שהמשיך עלייה בשנים עברו, מ-19.4% ב-2010 ל-20% ב-2011. עלייה חדה בשיעור המשפחות העניות נרשמה בקרב משפחות עם שני מפרנסים ויותר, משפחות שנחשבו לחסינות מפני עוני.
על פי הנתונים, בשנת 2000 עמד שיעור המשפחות העניות מהמשפחות שבהן שני ההורים עובדים על 2% וב-2011 על 6.4%. נתון זה מסביר גגם את הפרסומים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שלפיהם החלק של העובדים בהיקף חלקי גדל והולך במשק הישראלי, ועתה הוא כשליש מקרב העובדים השכירים. בפן החיובי, ב-2011 נמשכה המגמה של ירידה בשיעור הקשישים העניים מאז 2004, משיעור של 25.1% ל-19.4% בשנה שעברה.
שר הרווחה משה כחלון, שהודיע על פרישה מהחיים הפוליטיים, הירשה לעצמו להתבטא באופן חריף יחסית לחבר בכיר בקואליציה, ואמר כי "הצמיחה לא חלחלה למטה, העניים נשארו עניים ולא נהנו מפירות הצמיחה, ואפשר לראוות את זה בנתונים". מנכ"ל הביטוח הלאומי שלמה מור-יוסף אמר כי "ללא פעיליות משמעותיות של המדינה, לא נראה שינוי לטובה גם בשנה הבאה". מור יוסף אמר עוד כי "המדיניות של חרדים לא לשרת בצבא גוזרת עוני על המשפחות. יש ילדים חרדים שאנחנו מגדלים לעוני, וצריך למצוא דרך למעורבות חברתית של האוכלוסייה הזו ושהם יצטרפו לשוק העבודה".
עובדי קרן השיקום של משרד הרווחה ניצלו את ההזדמנות והפגינו מול מסיבת העיתונאים שבה פורסם הדו"ח, ואף ניסו לפרוץ פנימה. זאת מכיוון ש-700 העובדים לא קיבלו את שכר החודש האחרון בשל מחלוקת בין משרד הרווחה למשרד האוצר על תוכנית ההתייעלות להבראת הקרן.