המדינה הגדילה את מכסות ייצור החשמל ממתקנים סולארים על חשבון מתקני רוח
מדובר בהגדלת מכסות ייצור החשמל ממתקנים סולארים בכ-300 מגה וואט. מתקני רוח קטנים יזכו לתוספת ייצור של 50 מגה וואט וגדולים של כ-100 מגה וואט כל אחד
ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות אישרה היום (א') הצעת מחליטים להגדלת מכסות ייצור החשמל ממתקנים סולארים בהיקף של כ-300 מגה וואט.
הגדלת המכסות נעשתה על חשבון הקטנתן בענף ייצור החשמל ממתקני רוח, כך שמתקנים קטנים יזכו לתוספת ייצור של 50 מגה וואט ואילו מתקנים בינוניים וגדולים, שחלקם מוצבים בעיקר על הקרקע, יזכו לתוספת של כ-100 מגה וואט כל אחד.
ענף ייצור החשמל ממתקני רוח, שזכה בעבר למכסה של 800 מגה וואט (שווה ערך לתחנת כוח גדולה) יסתפק במכסה של 500 מגה וואט.
הנימוק בהסטת המכסות, אותו הוביל משרד האנרגיה, היה כפול. הראשון הוא מתן "אוויר לנשימה" לענף הסולארי שסובל ממגבלת מכסות ייצור שהוקצבה לו על ידי המדינה. השני הוא היכולת הקלה יחסית של יזמים בענף הסולארי להקים במהירות את המתקנים ולספק למערכת עוד 300 מגה וואט בתקופה בה מערכת החשמל הראצית פועלת על רזרבת ייצור נמוכה.
להחלטה התנגדו משרד האוצר ורשות החשמל, היא הרגולטור שמפקח על התעריפים, בשל החשש מהגדלת העומס התעריפי על הציבור: מתקני רוח זוכים לתעריף נמוך יחסית של כ-50 אגורות לקוט"ש זאת לעומת 65 אג' עד שקל וחצי לקוט"ש במתקנים סולארים.
מאחר וחברת החשמל מחוייבת לרכוש את כל היקף הייצור לתקופה של 20 שנה, משרד האוצר ורשות החשמל טענו שהגדלת מכסות הייצור תעמיס התחייבויות נוספות על גבה של חברת החשמל, שרק בסוף השבוע שעבר דיווחה על שיא חדש של היקף התחייבויות עם רף של 72.5 מיליארד שקל.
האם הציבור ישלם את הגדלת המכסות?
בכנס איילת-אילות לאנרגיה מתחדשת שנערך שבוע שעבר באילת טען עודד אגמון מרשות החשמל שהסטת המכסות "תפיל" על כתפי הציבור התחייבויות בהיקף של 1.6 מיליארד שקל. משרד האנרגיה דוחה את הטענות ובשיחה עם "כלכלסיט" הסביר השר עוזי לנדאו שהסטת המכסות תקל על המדינה לעמוד ביעד ייצור החשמל שנקבע בהחלטת ממשלה מלפני 4 שנים, אז נקבע שעד 2014 היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות יגיע ל5%. "התעריף הנוכחי זול פי כמה מהתעריף שניתן בעבר ליזמים, ולכן העומס על הציבור לא אמור להיות חריג. עד ינואר 2013 אמורה רשות החשמל לקבוע מה יהיו תעריפי החשמל החדשים חמכסת הייצור החדשה", אמר
החלטה נוספת שהתקבלה היום הייתה הסדרת מימון הפרויקטים בשטחי יהודה ושומרון. בעבר חששו הגורמים המממנים להעניק כסף למתקן לייצור חשמל שמוצב על מקום שנמצא במחלוקת מדינית ולא ברור מה יעלה בגורלו בעוד 5 או עשר שנים. ההחלטה שהתקבלה היום מחייבת את הממשלה להעניק פתרונות מימוניים למתקנים סולאריים שיוקמו בשטחי יו"ש.