$
בארץ

מתקפת התייקרויות בחסות הממשלה החל בינואר 2013

תעריף החשמל יעלה ב־10%, המים ב־2.5% לצרכן הפרטי והתחבורה הציבורית תתייקר ב־2%. ואם כל זה לא מספיק, אז המדינה בוחנת לגבות תעריף מיוחד כדי לפצות את חברת החשמל על חשמל עודף שהיא קונה מיצרנים פרטיים

ליאור גוטמן וחן פונדק 07:0306.12.12

הצרכן הישראלי עומד לחוות גל של התייקרויות - החשמל, המים והתחבורה הציבורית יהיו הסנוניות, אולם לאור העובדה כי החשמל והמים מהווים גורמים מרכזיים בעלויות ייצור של מוצרים שונים, ההתייקרויות יגיעו גם למוצרים תעשייתיים וחקלאיים.

חשמל

"תעריף גיבוי" למימון רכישת חשמל מיותר

 

ההתנתקות מחברת החשמל תעלה כסף - הרשות לשירותים ציבוריים־חשמל, הרגולטור שמפקח על תעריפי החשמל במשק, עובדת בימים האחרונים על תעריף חדש שיוטל על לקוחות שהתנתקו מחברת החשמל ומתכננים להתקשר עם בעלי תחנות כוח פרטיות. כך נודע ל"כלכליסט". התעריף החדש ייקרא "תעריף גיבוי" והוא נועד לפצות את חברת החשמל על רכישה של חשמל מתחנות כוח בבעלות פרטית במציאות שבה לא תמיד יש צורך בו.

 

שעון חשמל דירתי. החשמל יתייקר שעון חשמל דירתי. החשמל יתייקר צילום: מאיר פרטוש

 

עד היום פעל משק החשמל באופן מונופוליסטי, כך שחברת החשמל סיפקה כמעט את כל הביקוש בישראל. בשנה הקרובה אמורים לפעול לראשונה בתולדות משק האנרגיה המקומי תחנות כוח גדולות שיתחרו בחברת החשמל. התחנה הראשונה היא OPC של החברה לישראל (80%) ותאגיד ואוליה (20%) שאמורה לעבוד עד אפריל הקרוב ועם הגעת הגז ממאגר "תמר" ולספק 440 מגה ואט. התחנה השנייה היא דוראד שאמורה לפעול בדצמבר ולספק כ־800 מגהוואט. במהלך 2015 תיכנס תחנה שלישית גדולה, דליה אנרגיות, שתייצר כ־870 מגהוואט.

 

אותן תחנות כוח פרטיות החלו בשנה האחרונה למכור חשמל ללקוחות פרטיים שהתנתקו מחברת החשמל בעבור הנחה שנאמדת ב־%8–10%. כדי לספק "רשת ביטחון פיננסית" להקמת תחנות הכוח שיתחרו, נקבע שחברת החשמל מחויבת לרכוש את כלל הייצור שלא נמכר ללקוחות פרטיים גם כשאין בו צורך בפועל מבחינת הביקוש הארצי, מה שהוליד את הצורך לפצות את חברת החשמל בגין החובה לרכוש מוצר שלא נדרש לה בפועל.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", בשנה הבאה קיים צפי לעלייה בתעריף של כ־10%, כשתעריף הגיבוי החדש יתווסף עליו. כמה ייפגע הלקוח שהתנתק מחברת החשמל? לדברי רשות החשמל "תעריף הגיבוי עסוק בסוגיה אחת בלבד - פיזור העלויות בין צרכנים נוספים", כלומר גם לקוחות שהתקשרו בחוזה לרכישת חשמל מתחנות כוח פרטיות.

 

על פי ההערכות אותם מתנתקים יספגו עלייה של 1%–3% בתעריף החשמל על חשבון ההנחה שקיבלו במקור מעצם ההתקשרות עם תחנת כוח פרטית. ומה עם הצרכן הפרטי? ברשות החשמל מעריכים שהפעם לא תירשם עלייה של ממש בחשבונות הצרכנים, ועל פי ההערכות אם תהיה עלייה כזאת, ההשפעה על הצרכן הפרטי תהיה מזערית.

 

מים

התעשייה תגלגל חלק מהעלייה בתעריף המים לצרכנים

 

היום (ה') אמורה מועצת רשות המים לדון בתעריפי המים ל־2013 ולאשר את העלייה הסופית. לפני למעלה מחודש יצאו לשימוע ציבורי תעריפי המים המוצעים שכללו עלייה בתעריף לצרכן הביתי בגובה 2.5% ולתעשייה בגובה 17.5%. לפי התאחדות התעשיינים, להתייקרות תהיה השפעה ישירה על יוקר המחיה, ובין היתר יתייקרו מוצרי מזון, בטון לבנייה וטואלטיקה.

רשות המים מצדה משיבה כי ב־2009 נחתם הסכם בין הממשלה, התעשיינים וההסתדרות, ובמסגרתו נקבע כי התעשיינים יהנו מתקופת הסתגלות שבה יעלו התעריפים במתווה רב־שנתי מוסכם. עוד מוסיפה הרשות כי אי־מימוש עליית התעריף לתעשייה, יוביל להעלאת תעריף נוספת לצרכן הביתי.

 

מד מים. התעריפים צפויים לעלות ב-2.5% מד מים. התעריפים צפויים לעלות ב-2.5% צילום: צביקה טישלר

 

לפני שנה וחצי שלח גלעד פרננדס, סמנכ"ל הכלכלה ברשות המים, מכתב לאורן הרמבם, מנהל היחידה לכלכלת עסקים בהתאחדות התעשיינים בנושא המתווה הרב־שנתי לתעריפי המים. במכתב נאמר כי הצוות המקצועי ברשות המליץ למועצת רשות המים לדבוק במתווה הקיים לתעריפי המים. "מובן כי קיים קושי מהותי לקבע מתווה תעריפי מים רב־שנתי חדש לאור שינויים צפויים בעלויות אספקת המים, כהגדלת כמות המים המותפלים במערכת והעלויות הרבות הכרוכות בכך. מאידך, אנו רואים חשיבות רבה ביצירת סביבת הסדרה בעלת ודאות גבוהה, שתאפשר לצרכנים להסתגל לשינויים בתעריפי המים", כתב פרננדס.

 

ראש אגף כלכלה רובי גינל מסביר כי "מדובר בעלייה של 270% בשש שנים. המים הם גורם ייצור עיקרי במוצרים רבים. הממשלה צריכה לקחת בחשבון שהתעשייה כבר לא יכולה לסבול עליות נוספות ולהשאיר את ההפרש בין מחיר המים לתעשייה ומחיר המים לצרכן הפרטי על 30%. התעשייה אינה צרכנית מים גדולה, היא צורכת 6% מצריכת המים, ולכן זה לא יביא לעליות משמעותיות לצרכן הפרטי".

 

תחבורה ציבורית

תעריפי הנסיעה עלולים להתייקר בכ־2%

 

תעריפי הנסיעה בתחבורה ציבורית עלולים להתייקר בינואר 2013 בשיעור של כ־2%. כך על פי ההערכות בענף התחבורה. הסיבה להתייקרות היא הצמדה של תעריפי הנסיעה למדד המחירים לצרכן, שעלה בין ינואר לאוקטובר ב־1.7%. ההתייקרות הסופית תיקבע באמצע החודש הבא, אז תוכל המדינה לסכם גם את ההתייקרות שתירשם בדצמבר. בנוסף להצמדה למדד המחירים לצרכן, עלולה להירשם השפעה בשל ההתייקרות בשיעור המע"מ, שעלה בספטמבר האחרון בשיעור של 1%.

 

עליית תעריפי התחבורה הציבורית תחול על הנוסעים באוטובוסים וברכבת ישראל ועלולה לזלוג גם לתעריפי הנסיעה במוניות. ההצמדה של תעריפי הנסיעה למדד המחירים מתבצעת מאז 1997 כל חצי שנה. ביולי האחרון היתה אמורה להירשם עלייה של 1.6%, אולם שר התחבורה ישראל כץ מנע אותה בטענה שהמדדים מינואר עד יולי 2012 לא עלו בשיעור ניכר ולכן הצעד לא מחייב. משרד התחבורה טרם החליט אם יבקש למנוע את ההתייקרות הצפויה בינואר הקרוב. יצוין שבינואר 2012 עלה תעריף הנסיעה בתחבורה ציבורית בכ־3%, בגין הצמדה למדד של 2011.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x