מחר: הצבעה על עליית מחירי המים ב-2013; צפויים לעלות ב-3%
התאחדות התעשיינים מתריעה כי התייקרות תעריף המים לתעשייה תביא לעלייה ביוקר המחייה. רשות המים מצידה טוענת כי אם המחיר לא יעלה הצרכן הביתי ישלם יותר
מחר (ה') אמורה מועצת רשות המים לדון בתעריפי המים ל-2013 ולאשר את העלייה הסופית. לפני למעלה מחודש יצאו לשימוע ציבורי תעריפי המים המוצעים, שכללו עלייה בתעריף לצרכן הביתי בגובה 2.5% ולתעשייה בגובה 17.5%. לפי התאחדות התעשיינים, להתייקרות תהיה השפעה ישירה על יוקר המחייה, ובין היתר יתייקרו מוצרי מזון, בטון לבנייה וטואלטיקה.
- מבקר המדינה המליץ להפחית, תעריף המים יתייקר ב-2.5%
- מנהל רשות המים מעריך: התייקרות המים לא תעלה על 5%
- החקלאים מאיימים: נייקר עוד את מחירי הירקות והפירות
רשות המים מצידה משיבה כי ב-2009 נחתם הסכם בין הממשלה, התעשיינים וההסתדרות במסגרתו נקבע כי התעשיינים ייהנו מתקופת הסתגלות אשר במהלכה יעלו התעריפים במתווה רב שנתי מוסכם. עוד מוסיפה הרשות כי אי מימוש עליית התעריף לתעשייה תוביל להעלאת תעריף נוספת לצרכן הביתי.
לפני שנה וחצי שלח גלעד פרננדס סמנכ"ל הכלכלה ברשות המים מכתב לאורן הרמבם, מנהל היחידה לכלכלת עסקים בהתאחדות התעשיינים, בנושא המתווה הרב שנתי לתעריפי המים. במכתב רשם פרננדס כי הצוות המקצועי ברשות המליץ למועצת רשות המים לדבוק במתווה הרב שנתי הקיים לתעריפי המים לתעשייה. "מובן כי קיים קושי מהותי לקבע מתווה תעריפי מים רב שנתי חדש לאור שינויים צפויים בעלויות אספקת המים, דוגמת הגדלת כמות המים המותפלים במערכת והעלויות הרבות הכרוכות בכך. מאידך, אנו רואים חשיבות רבה ביצירת סביבת אסדרה בעלת ודאות גבוהה, שתאפשר לצרכנים להסתגל באופן הדרגתי לשינויים בתעריפי המים", כתב פרננדס.
ראש אגף כלכלה, רובי גינל, מסביר כי "מדובר בעליות עצומות במחירי המים לתעשייה, 270% בשש שנים. כשחתמנו על מתווה הפחתת מחירי המים עמדנו לפני אולטימאטום של הממשלה להקפיץ את מחירי המים באקט אחד. מחירי המים לתעשייה זה גורם ייצור עיקרי במוצרים רבים. הממשלה צריכה לקחת בחשבון שהתעשייה כבר לא יכולה לסבול עליות נוספות ולהשאיר את ההפרש בין מחיר המים לתעשייה ומחיר המים לצרכן הפרטי שכיום עומד על 30%. התעשייה גם אינה צרכנית מים גדולה, היא צורכת 6% מצריכת המים ולכן זה לא יביא לעליות משמעותיות לצרכן הפרטי".
גינל מוסיף כי התעשייה משלמת את המחיר המלא שכולל את עלויות תאגידי המים, למרות ששליש מהמפעלים מחוברים ישירות למקורות ועל כן אינם נזקקים לשירותי תאגידי המים. לפי חישוב אגף הכלכלה בהתאחדות מדובר בעלות עודפת של כ-2.5 שקל לקוב כיום, המסתכמת בלמעלה מ-70 מיליון שקל לתעשייה.
תאגידי המים מול מקורות
סביב העלייה בתעריף מחירי המים ישנה חזית נוספת: משה אשכנזי, יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, מתנגד אף הוא לעלייה הצפויה שלהערכתו תהיה בסופו של דבר 3%, וטוען כי הבעיה העיקרית נובעת במקורות. "הרווחים של מקורות נובעים לא רק מהצלחות עסקיות של מקורות אלא מהתעריף שמבקשים מאיתנו לשלם. אף אחד לא דן בנושא מקטע ייצור כי מקורות זה פרה קדושה, ולכן אין חברות אזוריות שיהוו אלטרנטיבה למקורות. זה יותר נוח לרשות המים ולמקורות להכניס את היד לכיס של הצרכן. אנחנו אומרים את זה הרבה זמן, אבל עכשיו החלטנו לומר עד כאן, ואנחנו שוקלים עתירה לבג"ץ".
חשוב לציין כי בדו"ח המבקר שפורסם לאחרונה נמתחה ביקורת על המספר המנופח של תאגידי המים, שרק מתרבים ובקרוב יעמדו על 62, כאשר המספר שהומלץ בעבודה כלכלית לרשות המים עמד על 11. "62 תאגידים זה מיותר, ואני בטוח שמספר מצומצם של תאגידים היה רק מועיל לשוק, אבל זה לא הדיון. זה לא השוליים של העלות שמשלם הצרכן", אומר אשכנזי. מקורות בחרו שלא להתייחס לטענות.
כמו כן לפי נתוני רשות המים, מרכיבי התעריף המשוקלל כיום של מחיר המים לצרכן עומדים על 22% למקורות, 10% להתפלה, 45% לתאגידי המים והשאר למט"שים וסבסודים. יחד עם זאת, בתעריף המים החדש צפוי חלקה של מקורות לגדול, שכן התעריף הגבוה המוצע יעלה בכ-30 אגורות, 20 אגורות מתוכו ברכיב מקורות.