$
בארץ

מדד נובמבר הפתיע: רשם ירידה חדה של 0.5%; "האינפלציה מתפוגגת מול עינינו"

כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל ב-1.4% בלבד; מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים - רק 1.1%; לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר ירידות בסעיפים הבאים: ירקות טריים (12.8%), פירות טריים (6.9%) ודלק ושמנים לרכב (4.3%); הערכות: פישר יוריד את הריבית בסוף החודש

אמנון אטד 14:0014.12.12

מדד חודש נובמבר שפרסמה היום (ו') הלמ"ס שוב הפתיע את כל החזאים בשוק ההון וירד בשיעור גדול בהרבה מהמצופה - של 0.5%. זאת בהמשך לשני המדדים הנמוכים במיוחד שנרשמו גם בחודשיים הקודמים: 0.2%- באוקטובר ו- 0% בספטמבר. כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד נובמבר 2012 לעומת מדד נובמבר 2011) ב- 1.4%, והיא ממשיכה לכן להימצא מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

 

 

מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקפת אף אינפלציה נמוכה יותר, בשיעור שנתי של 1.1% בלבד. גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה לאחרונה והיא מסתכמת כעת בשיעור ממוצע של 1.9%. בעקבות המדד השלילי שפורסם היום, תהיה האינפלציה הצפויה המעודכנת שיפרסם בנק ישראל בשבוע הבא אף נמוכה יותר.

 

 

העלייה במחיר הלחם קיזזה את הירידות העלייה במחיר הלחם קיזזה את הירידות צילום: שאטרסטוק

 

לירידת המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: ירקות טריים (12.8%), פירות טריים (6.9%), דלק ושמנים לכלי רכב (4.3%) ועריכת מסיבות ואירועים (2.9%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות במחירי ההלבשה (4.4%), בשר משומר ומעובד (4.9%), לחם ומוצרי בצק (1.7%) וחלב ומוצרי חלב (1%).

 

הירידה החדה במדד נובמבר טורפת גם את הקלפים בנושא ההערכות המוקדמות למדיניות הריבית לחודש הבא. בניגוד להערכות הקודמות, שצפו כי בנק ישראל יחליט בסוף החודש להשאיר את הריבית ללא שינוי, כעת מתגברים הסיכויים שהוועדה המוניטרית של הבנק תחליט להפחית אותה ב-0.25%, לרמה של 1.75%.

 

"השקל צפוי להיחלש לרמה של 3.83 שקלים לדולר"

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו אמר בתגובה למדד חודש נובמבר כי "הנתונים מעידים על ההאטה המסתמנת בפעילות במשק, כשעליית מחירי חומרי הגלם ובראשם החיטה והתירס תמכו בעליית מחירי מוצרי הלחם, החלב והבשר. להערכתנו, בנק ישראל צפוי לפעול כבר בטווח הקצר, ולהפחית את שער ריבית השקל, מהלך שתואם ההערכה שפוטנציאל הייסוף של השקל היה מוגבל והשקל צפוי להיחלש לרמה של 3.83 שקלים לדולר ואף מעט יותר. בראייה לטווח ארוך ועל רקע הציפייה שהדולר צפוי להיחלש אל מול המטבעות המובילים בעולם, עשוי השקל לשוב ולרדת לרמות שפל חדשות. פיחות הדולר בצל הפחתת הריבית הצפויה, כנראה יספק הזדמנות ליצואנים ששכחו להגן על חשיפות המטבע לפעול ולגידור תקבולי המט"ח בטרם ישוב השקל להתחזק".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, אמר כי "האינפלציה מתפוגגת אל מול עיננו בחודשים האחרונים וזאת בלי שממש הרגשנו בכך בכיס. ירידה חודשית חדה במחירי הירקות והפירות הטריים שגרעה כ-0.25% ממדד המחירים החודשי בשילוב עם ירידה חדה של 0.4% ברכיב שירותי דיור בבעלות שגרעה כ-0.1%. אלו הם ההסברים המרכזיים להפתעה החודשית במדד חודש נובמבר".

 

לפגוט הערכה שונה  לגבי הורדה אפשרית של המדד ולדבריו "על אף מדד המחירים הנמוך והצפי להמשך תרדמת חורף אינפלציונית - יצטרך בנק ישראל להתלבט קשות בטרם יפחית את הריבית במשק פעם נוספת בהחלטת הריבית הקרובה. על פי נתוני הלמ"ס והצלבות ממקורות מידע נוספים שוק הדיור ממשיך להתחמם - והפחתת ריבית בעת הנוכחית תהיה הוספת שמן למדורת המחירים על ההשלכות המשקיות המסוכנות הכרוכות בכך. אנו סבורים כי שיקול מיתון המחירים בשוק הנדל"ן יכריע את הכף ובנק ישראל יותיר את ריבית הבסיס במשק ברמתה הנוכחית לפחות חודש נוסף. נזכיר כי בחינה ראשונית של השלכות הצעדים המאקרו יציבותיים על דחיקת המשקיעים מהשוק מצביעה על השפעה שולית בלבד. לפיכך - הפחתת ריבית בעת הנוכחית עלולה לגרום לביקושים גדולים למשכנתאות באווירת 'כסף בחינם'".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x