$
אקדמיה

ציוני המבחנים לא מסתדרים עם נתוני המיצ"ב והבגרויות

למרות התוצאות המרשימות במבחני TIMSS הבינלאומיים, לימודי המדעים בארץ במצב לא טוב: פחות ופחות ניגשים לבגרויות 5 יחידות במתמטיקה ובפיזיקה וציוני המיצ"ב של תלמידי כיתות ח' דווקא בירידה השנה

חן פונדק 07:0517.12.12

"נס חנוכה לא היה פה" אומרת פרופ' אנה ספרד, ממחלקת חינוך מתמטי באוניברסיטת חיפה, בהתייחס לתוצאות של תלמידי ישראל במבחני TIMSS הבינלאומיים, הבוחנים את רמת הבקיאות במתמטיקה ובמדעים בקרב תלמידי כיתות ח'. לדבריה, "מצב החינוך בישראל בכלל, ובפרט במתמטיקה ובמדעים, הוא בעייתי ביותר. הגורמים שמנה שר החינוך - תוכניות לימודים מותאמות לדרישות המבחן ותרבות ארגונית חדשה ביניהן - יכלו לתרום תרומה מסוימת, אך שינוי משמעותי לא היה אפשרי בתקופה הקצרה שעברה בין שני מבחני TIMSS האחרונים, ויהיו האמצעים אשר יהיו".

 

אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ לשיפור הישגי הוראת המתמטיקה והמדעים בתיכונים, לא הופתע מההישגים במבחנים הבינלאומיים, אך הדגיש מגמה אחרת המתרחשת בתיכונים: "מסלולי ה־5 יחידות נמצאים בירידה. בשנה שעברה פחות מעשרת אלפים תלמידים ניגשו ל־5 יחידות במתמטיקה - המספר הנמוך ביותר בשבע השנים האחרונות. השיפור ביסודי ובחטיבה עדיין לא מתבטא בתיכון וזה הצעד הבא". ב־2006 היה שיא של 12,787 תלמידים שסיימו בגרות עם 5 יחידות לימוד מתמטיקה ומאז יש ירידה. מגמה דומה נצפית בלימודי 5 יחידות לפיזיקה.

 

אילוסטרציה. "מסלולי ה־5 יחידות נמצאים בירידה" אילוסטרציה. "מסלולי ה־5 יחידות נמצאים בירידה" צילום: שאטרסטוק

 

תוצאות מבחני המיצ"ב חזרו ארבע שנים אחורנית

 

"השאלה מה המצב של תלמידי ישראל במתמטיקה ומדעים היא סימן שאלה. יש לנו שני מבחנים מתוקפים שנותנים תוצאות שונות. המבחנים הללו אמורים למדוד את אותו דבר", אומר ד"ר חגי קופרמינץ מהחוג לחינוך באוניברסיטת חיפה וחבר בוועדה המקצועית של ראמ"ה, הרשות הארצית למדידה והערכה. בעוד שמבחני המיצ"ב שנערכו במרץ־מאי 2012 בקרב 19 אלף תלמידי כיתות ח' הראו ירידה בציוני המתמטיקה וחזרה ארבע שנים אחורה, מבחני ה־TIMSS שנערכו במאי 2011 בקרב 4,699 תלמידי כיתות ח' בידי הארגון הבינלאומי IEA הראו זינוק אדיר כביכול (ארגון ה־IEA קבע שלא ניתן להשוות בין הציונים הנוכחיים לציוני העבר בשל שינויים שנערכו בתרגום המבחן).

 

 

אורן יהי־שלום, מנכ"ל תנועת חינוך ישראלי, מודאג מהמאמץ שמשקיעים על מנת להתכונן למבחנים: "יש החלטה פוליטית חכמה להתמקד במבחנים כמטרה. תוצאות מבחני ה־TIMSS לא סבירות על פניו וניכר שהכנה מסיבית נעשתה לקראתם. ראמ"ה צריכה להסביר איך לפני חודשיים היא פרסמה נתונים על ירידה במתמטיקה. אז מה - הייתה עלייה ספונטנית ואז ירידה אחריה?". מבחני TIMSS, בניגוד למבחנים בינלאומים אחרים, מאפשרים הכנה מראש של התלמידים, בעיקר כי נושאי הבחינה ידועים מראש למדינות. בעוד שבפינלנד, מדינה שאליה ישראל שואפת להידמות בחינוך, 60% ממשתתפי הבחינה בכיתות ח' למדו את כלל נושאי הבחינה, 89% מהתלמידים בישראל למדו את כלל נושאי הבחינה טרם קיומה. "ההתאמה ברמה של תוכנית הלימוד היא בסדר, אך כאשר הפעילות מתמקדת רק במיומנויות המבחן ובפתרון של מבחנים משנים קודמות זה בעייתי", אומר קופרמינץ.

 

מנכ"ל תנועת חינוך ישראלי אורן יהי־שלום. החלטה פוליטית חכמה מנכ"ל תנועת חינוך ישראלי אורן יהי־שלום. החלטה פוליטית חכמה

 

מעטים נכנסים לנעליהם של המורים מחבר העמים

 

"אנחנו במשבר בתחום כוח האדם בהוראה. לא היה תקופה בה מקצוע ההוראה סבל מביקושים כל כך נמוכים", אומר יהי־שלום. "נעשים מאמצים רבים לשפר את לימודי המתמטיקה והמדעים בחמש שנים האחרונות", אומרת פרופ' ציפי ליברמן, נשיאת סמינר הקיבוצים, ומזכירה את בעיית השכלת המורים למתמטיקה - לפי בדיקה שנעשתה עבור ועדת החינוך בכנסת, בשנת 2009 42% מהמורים הוגדרו כחסרי הכשרה מתאימה לחינוך מתמטי. "אם נבדוק באנגלית ובמדעים נראה את אותה התמונה. למערכת אין ברירה והיא קולטת את מי שיש", אומרת ליברמן.

 

בעיה נוספת היא המחסור המסתמן במורים למתמטיקה ולפיזיקה ברמת חמש יחידות, שכן כ־50% מהם הם מעל גיל 50. "שנים רבות נשענו על מורים מחבר העמים שהגיעו בתחילת שנות ה־90, ומעטים נכנסים לנעליהם. כיום רק שליש בבתי הספר התיכון בארץ מציעים מגמת פיזיקה. קצב הכניסה לתחום אינו מדביק את קצב היציאה לגמלאות", אומר הורביץ.

 

מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר מסבירה שנעשים מאמצים רבים לטיפול בנושא: "לטווח הארוך עובדים על הקמת מנהל תכנון אסטרטגי של מגמות כח אדם בהוראה. לטווח הקצר יש לנו שיתוף עם פורום הדיקאנים באוניברסיטאות לשילוב תלמידי מחקר בבתי הספר ויש לנו מסלול שנותן עדיפות ללימוד מתמטיקה במכללות ההוראה באמצעות מלגה של 20 אלף ומתגמלים את המכללה. הכשרנו גם 300 אקדמאים שהגיעו מההייטק. בנוסף פתחנו תיכון וירטואלי הנותן הזדמנות לבני נוער שונים להתכונן לחמש יחידות במתמטיקה ובמדעים".

 

שטאובר אף דוחה את הטענות בדבר אי התאמה של ציוני המיצ"ב לציוני TIMSS משנת 2011. היא מציינת כי "יש לראות את עליית ההישגים על רצף השנים 2010-2006. מאז 2007 ועד 2010 חלה עליה של 22 נקודות. אולם, נתוני מיצ"ב תשס"ז (2006) חסרים בשל השבתת הלימודים בחטיבות הביניים, ועל כן ההשוואה המדויקת לוקה בחסר. עם זאת אנו מעריכים, כי בסך הכל בין 2011-2006 מדובר בעליה מעל 35 נקודות, אשר תואמת את סך העלייה של המבחן הבינלאומי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x