מוסף מנהלים: מקומות 20-11
בין המקומות 19 ל-11: גדי לסין מנכ"ל שטראוס, איתן בר-זאב מנכ"ל ביג, אלי יונס מנכ"ל מזרחי טפחות, רקפת רוסק-עמינח מנכ"לית בנק לאומי, אייל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס, אייזק דבח מנכ"ל דלתא, אורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום, ציון קינן מנכ"ל בנק הפועלים ושרון שוופי מנכ"לית גב־ים
מקום 20: ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע
איך עברה 2012 על טבע?
"מאז שנכנסתי לתפקידי ב־9 במאי, הנהלת טבע ואני ערכנו ניתוח מעמיק של כל היבטי החברה. 2012 מראה כי טבע היא חברה יציבה, עם פוטנציאל מצוין, הזדמנויות טובות להתפתחות. יש לנו עסק ליבה גנרי מעולה במדינות רבות, סל תרופות מצוין לתחום מערכת העצבים המרכזית, וטביעת רגל תעשייתית וגיאוגרפית מצוינת".
מה צפוי לחברה בשנה הקרובה?
"אנחנו בתהליך של עיצוב מחדש של טבע, שמטרתו להפוך אותה לאחת החברות החיוניות ביותר בעולם. בשנים הבאות, טבע תהפוך לחברה שתיתן מענה על מערך צרכים עדכני ועתידי, הן מההיבט הרפואי והן מההיבט החברתי, בהתאם לצורכי הלקוחות ברחבי העולם. אנחנו מסתכלים קדימה, לטווח הרחוק - הרבה מעבר ל־2013".
בילדותך, מה רצית להיות כשתהיה גדול?
"סייר חיות בר בדרום אפריקה. רק מאוחר יותר גיליתי שההכשרה שקיבלתי כרופא הופכת אותי לאדם המתאים לניהול חברות בתעשייה הפרמצבטית, שבה תרופות מביאות לשינוי".
מהם עקרונות הניהול שלך?
"להבין את נשמת החברה, להתוות את האסטרטגיה המתאימה, לבחור את האנשים המתאימים לביצועה, לקבוע להם יעדים ברורים ובני השגה, להחדיר בהם מוטיבציה, לתמוך בהם ולהבטיח זמינות שלך בכל עת כדי לעזור להם להצליח".
מאיזה מנהל או מנהיג אתה שואב השראה?
"הנרי טרמיר מג'נזיים, דניאל וסלה מנוברטיס וג'ים קורנליוס מ־BMS".
מקום 19: גדי לסין, מנכ"ל שטראוס
מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך?
"ההישג הגדול ביותר הוא התפקיד הנוכחי, אבל אני תמיד אזכור את היום שבו מוניתי למנכ"ל חטיבת המכירות של שטראוס, בגיל 32. זה אחד התפקידים הכי מרתקים שיש; החיבור לשוק ולצרכנים מרתק אותי".
איך נראה יום עבודה שלך?
"הקבוצה שלנו הופכת לגלובלית, וכבר כיום כמחצית מהפעילות שלנו נעשית בחו"ל. ניהול בחברה גלובלית, בשווקים מגוונים, בקטגוריות מגוונות ובחמש יבשות - מחייב ימים ארוכים ולילות קצרים. זה כולל טיסות רבות ומפגשים עם צוותים מקומיים בברזיל, בסין, בארצות הברית ובאירופה. זה מחייב העצמה של מנהלים טובים בעסקים השונים, ושיוט בין חשיבה לטווח ארוך והובלה אסטרטגית, לבין בקרה על יישומן של תוכניות העבודה".
איזו שנה היתה 2012 עבורכם?
"שנה מאתגרת מאוד, גם בזירה המקומית וגם בבינלאומית. המשכנו את המסע להתרחבות הגלובלית של הקבוצה, ונכנסנו עם המוצרים שלנו לשווקים חדשים: קנדה, מקסיקו, סין, אוסטרליה ואנגליה. מחזור הפעילות הבינלאומית שלנו עלה על היקף הפעילות המקומי".
מה היה הרגע הכי קשה בקריירה שלך?
"לפני כמה שנים נאלצתי לחזור מוקדם מהמתוכנן מסברה בארצות הברית. אנשים מתכננים תוכניות ולעתים הם נדרשים להתאים את עצמם לנסיבות".
אילו אנשים אתה אוהב לנהל?
"אנשים שמתפתחים. כיף לי לראות מנהלות ומנהלים מתפתחים וגדלים. באשר לאישיות, הם צריכים להיות אנשים עם אינטגריטי גבוה, יצירתיות, פתיחות, חריצות, מקצוענות ומחויבות גבוהה לאורך זמן. במקרה שלנו בשטראוס, אלו חייבים להיות אנשים שרואים ולומדים כל הזמן את הצרכן ואת ההעדפות שלו".
באיזה גיל תפרוש לגמלאות?
"אני מקווה לפרוש רק אחרי גיל 80 ואז כנראה שאתחיל לעבוד בדברים אחרים".
על מה לא תוציא כסף?
"על חפצי אמנות".
מקום 18: איתן בר-זאב, מנכ"ל ביג
בעוד כחודש נלך לקלפיות. האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית?
"צריך להחליף את ראש הממשלה".
האם המחאה החברתית שינתה משהו מהותי במערכת היחסים ביניכם לבין הצרכנים?
"כן. המחאה הורידה בצורה משמעותית את מרווחי הרווחיות של חלק מהשוכרים והגבירה את הערנות של הצרכן, דבר מבורך וחיובי".
איזו שנה היתה 2012 עבורכם?
"היתה שנה בסדר בפעילות בישראל ושנה טובה בפעילות בארצות הברית. בארצות הברית זה בא לידי ביטוי בעלייה בתפוסה ובפדיונות במרכזים המסחריים שלנו. בארץ לא היתה עלייה ניכרת בפדיונות, ובתפוסה אנחנו בלאו הכי על 100%".
כיצד תיראה 2013? אתם צופים התרחבות או צמצום של הפעילות?
"לא יודע. אני כמנהל תמיד מסתכל בצורה פסימית על החיים, מתכונן לרע ביותר, ואם הוא לא קורה אני שמח. אם הוא כן קורה אני יודע איך להגיב".
אילו אנשים אתה מעדיף לנהל?
"אנשים יותר טובים ממני בתחום שבו הם עוסקים, בעלי אמינות טובה ושאינם 'ראש קטן'. אני אוהב בעיקר כאלה שלא מפחדים ממני, כי באופן טבעי יש לאנשים רתיעה מסמכות".
למי מגיע המקום הראשון, חוץ ממך?
"שרון שוופי".
מה רצית להיות כשהיית צעיר?
"שוטר".
מקום 17: אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות
מהו ההישג המרכזי שלכם בשנה היוצאת?
"ב־2012 מזרחי טפחות העמיק והרחיב את הבנקאות ההיברידית שהשקנו בשלהי 2011. זיהינו שחוסר שביעות הרצון והמחאה נשענו על דרישה צרכנית צודקת להדק למקסימום את הזיקה בין עלות לתועלת: בין המחיר שהצרכן נדרש לשלם, לבין רמתם, איכותם והתאמתם של המוצרים או השירותים לציפיותיו, רצונותיו וצרכיו. כתוצאה ממהלך הבנקאות ההיברידית, הקצב השנתי של גיוס הלקוחות החדשים נטו לבנק זינק לכ־60 אלף, לעומת כ־46 אלף ב־2011.
"מזרחי טפחות יצק את היסודות למהלך זה כבר לפני כשמונה שנים, כשקיבל החלטה שלא להעסיק עובדי קבלן במתן שירותים בנקאיים. הרציונל הוא שרק עובד בנק, שמרגיש חלק מהארגון, מזדהה עם מטרותיו ורואה בו את עתידו המקצועי - יכול להעניק שירות מקצועי ואיכותי, מתוך מחויבות מלאה הן לארגון והן ללקוח.
"ההצלחה הגדולה של מהלך זה נרשמת תוך שהבנק ממשיך להציג את שיעורי הצמיחה והרווחיות הגבוהים ביותר במערכת הבנקאית, ובה בעת גם את יחסי היעילות האיכותיים ביותר".
מה היה האתגר הניהולי הגדול שלך השנה?
"שוב, הבנקאות ההיברידית. רצינו להבטיח שהיא תהפוך לחלק מרכזי בתרבות הארגונית, תייצר שביעות רצון בקרב הלקוחות ותשמש כמנוף להמשך הבידול והשונות שלנו. מהלך זה היה כרוך בהשקעות גדולות: ראשית בטכנולוגיה, חלקה טכנולוגיה ייחודית שפותחה עבור מזרחי טפחות לצורך ספציפי זה; הפלטפורמה הטכנולוגית נועדה כדי לסלול את הדרך הקצרה, הנוחה והנגישה ביותר בין הלקוח לבנקאי האישי. השקעות גדולות נוספות היו בהרחבת כוח האדם בסניפים ובבניית צוותים אישיים קבועים, שמונחים לטפל במאגר לקוחות מוגדר וקבוע; ובהטמעת תרבות ארגונית המגבירה למקסימום את הממשק שבין הלקוחות לבנקאים האישיים שלהם".
איך להערכתך תיראה 2013?
"אנחנו צופים המשך ההתרחבות, ב־2013 וגם בשנים שלאחר מכן".
מקום 16: רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי
מי המודל שלך למנהיגות ולניהול?
"אנגלה מרקל, שעומדת בראש הכלכלה החזקה באירופה. אישה עם סיפור חיים מרתק, מנהיגה מבטן ומלידה שמצליחה באמצעות העוצמה האישית שלה להוביל את המדינה בבטחה יחסית, במים הגועשים של אירופה".
איך את מסכמת את השנה היוצאת?
"2012 היתה שנה מאתגרת לכל השחקנים בכלכלה הישראלית והגלובלית, וכמובן גם ללאומי. עבורי היתה זו שנה שהוקדשה בעיקר לגיבוש הנהלה מלוכדת וחזקה, ולהוצאתה לדרך של תוכנית התייעלות מקיפה וארגון מחדש בכמה פעילויות ליבה".
כיצד תיראה 2013, להערכתך?
"אנו צופים ירידה בשיעורי הצמיחה ב־2013. זו תהיה שנה שתחייב את מקבלי ההחלטות, הן במגזר הציבורי והן במגזר העסקי, להתמודד עם אתגרים רבים ולא פשוטים: גירעון בתקציב המדינה, המשך הידוק הרגולציה והשלכות המצב הכלכלי הגלובלי".
מה היה הרגע הכי קשה בקריירה שלך?
"ההתמודדות הקשה ביותר שלי היתה במשבר 2008, אבל במובן מסוים המשבר הזה התברר כהישג גדול: הצלחנו לייצר לבנק לאומי את תיק האשראי האיכותי ביותר במשק. באותם ימים היו שראו בנו שמרנים; כיום אני חושבת שאיש לא יכול להתווכח עם מדיניות האשראי שלנו".
מהו ניהול טוב?
"מנהלים במאה ה־21 מתמודדים עם זירות פעולה רבות, שדורשות הבנה בעולמות תוכן שונים: רגולציה, שיווק, טכנולוגיה, פיננסים ועוד. איכות הניהול נגזרת מהיכולת לקבל החלטות נכונות בסביבה עם רמת אי־ודאות גבוהה. לשם כך המנהל צריך להיות מוקף באנשים מקצועיים וראויים".
איזה טיפ היית נותנת למנהל צעיר ושאפתן?
"הייתי ממליצה לו להעז לחלום, ולעשות כל מה שהוא יכול כדי להגשים את החלום: לעצום עיניים, לדמיין את עצמו שם, לתכנן קדימה - ולהתחיל לעבוד".
מקום 15: אייל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
"הצמיחה. הוספנו השנה יותר מ־500 עובדים, והיום מלאנוקס מונה כ־1,200 איש. זה היה מאוד משמעותי - לא רק במספר האנשים, אלא גם בהיקפי הייצור והבטחת האיכות".
מהו ההישג הכי גדול בקריירה שלך?
"זה שאני רושם היום - להביא את מלאנוקס למכירות שנתיות של חצי מיליארד דולר. זו היתה שנה מעולה עבור מלאנוקס. לפי התחזיות, אנחנו אמורים להכפיל את ההכנסות לעומת 2011. חלק מההישגים הם הביצועיים הכספיים שלנו, אבל בעיקר העובדה שהצלחנו לחדור גם לחברות של WEB2 וגם לחברות הענן בצורה מאוד יפה".
הצמיחה הזו תמשיך גם לתוך 2013?
"אנחנו חושבים שנמשיך לגדול, אבל כמובן לא בקצב שבו צמחנו השנה".
מהם ערכי הניהול שלך?
"הדבר הכי חשוב הוא לבדוק שהצוות עובד יחד, לדאוג שלא תהיה פוליטיקה בחברה. צריך לגייס לחברה את האנשים הכי טובים שאפשר ואת המשאבים הדרושים, ולדאוג שהחברה תדע תמיד לאן היא הולכת".
איזה מנהל בעולם מספק לך השראה?
"סטיב ג'ובס, אנדי גרוב, לארי אליסון. אתה יכול לראות בכל אחד מהם צורה אחרת של ניהול וללמוד מכל אחד מהם".
איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?
להתרכז בדבר אחד: השורה התחתונה. הרבה אנשים מנסים להציב מטרות שונות בכל מיני שלבים, אבל המטרה המרכזית שלהם צריכה להיות רווחיות ולייצר מזומנים".
איזו מדיניות כלכלית הממשלה הבאה צריכה להתוות?
"הממשלה הבאה צריכה להיות אחראית מבחינה פיננסית, ולנסות להגיע למצב שבו היא גורמת לגירעון לקטון. עליה לעודד את המגזר העסקי, כדי שהוא יוכל להתפתח ולגדול ולהביא יותר תעסוקה והכנסה למשק. היא צריכה גם להגיע למצב שבו יוקר המחיה הממוצע קטן מההכנסה הממוצעת".
מקום 14: אייזק דבח, מנכ"ל דלתא
איך נראה יום העבודה שלך?
"ארוך. בכל בוקר ב־6 אני מדבר עם ישראל, וזה ממשיך עד לשיחות ועידה ב־11 בלילה".
איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?
"הייתי ממליץ לו לשבת עם הבוס שלו ולהבין בדיוק מה הוא רוצה. הוא צריך ליישם את האסטרטגיה של החברה וגם לחשוב מחוץ לקופסה".
מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך? מה היה הרגע הכי קשה?
"ההישג הכי גדול - כשמכרתי את חברת Gloria Vanderbilt ב־2001 תמורת 150 אלף דולר והלכתי לנהל חברה אחרת. כשקניתי אותה ב־1993 הפסדנו כסף בשנתיים הראשונות, והיה רגע שחשבנו שלא נוכל להמשיך".
האם המחאה החברתית שינתה משהו מהותי במערכת היחסים ביניכם לבין הצרכנים?
"המחאה לא שינתה עבורנו כלום. אנחנו תמיד מנסים להביא את המחיר הכי טוב שאנו יכולים, ואנחנו רוצים להוריד את המחירים בשנה הבאה, כאשר המכסים על יבוא ירדו".
כיצד תיראה 2013? אתם צופים התרחבות או צמצום של הפעילות?
"התרחבות. אנחנו צופים עלייה של 10% לפחות במכירות וברווחים".
מה רצית להיות כשהיית צעיר?
"רציתי להיות טייס".
מתי הבנת שאתה רוצה להיות מנהל?
"כשהייתי סטודנט. אני אוהב להיות עם אנשים וללמד אותם מה נכון לעשות".
האם אפשר ללמד ניהול?
"אני חושב שכן, אבל קשה ללמד מנהיגות".
מקום 13: אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום
מתי הבנת שאתה רוצה להיות מנהל?
"בגיל צעיר, עוד לפני הצבא, הבנתי שאני רוצה להיות מנהל ואיש עסקים. עסקתי ביזמויות עסקיות, אז כמובן לא קראתי להן ככה, ובהמשך ראיתי שאני מצליח להנהיג ובעיקר לצפות מהלכים עתידיים בצורה נכונה ובהירה. למעשה, בניתי אסטרטגיות בכל מיני עסקים בלי לדעת או לקרוא לזה אסטרטגיה".
איך התחילה הקריירה העסקית שלך? מי היה זה שהאמין בך ונתן לך את הצ'אנס הגדול?
"מי שתמך בי לאורך כל הקריירה, ובמיוחד בהתחלה, היה ועדיין בעל המניות העיקרי בפרוטרום, ג'ון פרבר. הוא ראה הזדמנות - לקחת את היהלום הקטן הזה שנקרא פרוטרום, שהיה אז פעילות קטנה ומוזנחת, ולעשות הכל כדי להפוך את החברה למשהו אחר. זה קרה בעזרת הרבה אמונה עצמית שלו ושלנו בחברה".
מה המטרה הבאה שסימנת לעצמך? אילו תפקידים מעניינים אותך?
"אחת המטרות החשובות ביותר בעיניי היא המשך החיזוק של ההנהלה הנוכחית בפרוטרום והמובילות העולמית שלנו בתחום הטעמים. בכל הקשור לתפקידים אחרים שמעניינים אותי, הייתי רוצה לראות את עצמי משפיע בעולם הציבורי, להיות שר התעשייה למשל - אבל זה לא יקרה".
באיזה גיל תפרוש לגמלאות ומה תעשה אחר כך?
"אני לא רואה את עצמי לא עושה שום דבר במובן התעסוקתי. אני אוהב לטייל בעולם, אבל אם לא אהיה בפרוטרום, אין לי ספק שאפעל בתחום היזמות העסקית. ארצה להמשיך לקחת חברות ישראליות ולהצמיח ולקדם אותן בעולם".
מהו ניהול טוב?
"אני מאמין גדול במנהיגות עם חזון. יש חשיבות גדולה לראייה לטווח ארוך, לאמונה שלך - בעצמך כמנהל ובעתיד הפעילות שאותה אתה מוביל. בנוסף, אני מאמין מאוד ביזמות וביצירתיות תוך הצבת יעדים רחוקים, כאלה שנדמה כאילו הם לא ניתנים להשגה. לכן ההבנה לעומק של הביזנס שבו החברה פועלת היא קריטית, התפיסה המלאה של כל הפרטים הקטנים".
האם אפשר ללמד ניהול?
"אי אפשר - מי שאין לו התכונה הזו לא יכול ללמוד להנהיג. חובה ללמוד כדי להשתפר, אבל באופן כללי או שיש את זה או שאין".
אילו אנשים אתה מעדיף לנהל?
"אעדיף לעבוד עם האנשים הכי חזקים ועצמאים, מנהלים שמאמינים בעצמם ובדרך שהם מובילים. אני מעדיף סוסים בועטים מאשר סוסים אצילים שצריך לדחוף קדימה".
איזה טיפ היית נותן למנהל צעיר ושאפתן?
"הטיפ הכי גדול שאני יכול לתת הוא להאמין בעצמך. אני רואה הרבה מנהלים טובים ומוכשרים שלא מאמינים בעצמם, ומסבירים לעצמם למה אי אפשר לעשות דברים במקום למה אפשר לעשות אותם".
איזה מנהל מספק לך השראה?
"אלי הורביץ ז"ל תמיד היה עבורי מקור ענק להשראה. הוא סמל לניהול, למנהיגות. הורביץ שילב חזון, ראייה ארוכת טווח ואסטרטגיה אמיתית. האמנתי בו ואהבתי אותו".
מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך?
"זה שלקחתי חברה קטנה ובניתי אותה להיות רב־לאומית, גלובלית וציונית".
מקום 12: ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים
איך אתה מסכם את השנה היוצאת?
"2012 היתה מהשנים המאתגרות ביותר שידעו כלכלות העולם בכלל, והמשק בישראל בפרט. על רקע זה, יש בי שביעות רצון מהישגי הבנק, שהם פרי עבודה הרמונית ומקצועית של עובדי הבנק כולם".
מה היה האתגר הניהולי המרכזי שלך השנה?
האתגר הניהולי המרכזי היה, והנו, להמשיך לנווט את הבנק במימיה הסוערים של הכלכלה, ולשמר את מעמדו במערכת הבנקאית בישראל".
ב־2013 אתם צופים התרחבות או צמצום של הפעילות?
"גם ב־2013 נמשיך לעשות הכל, כך שלמרות הנבואות הכלכליות של המומחים, המצביעות על קשיים רבים, נעמיד לרשות לקוחותינו מערכת מוצרים ושירותים ההולמת את צורכיהם".
מקום 11: שרון שוופי, מנכ"לית גב־ים (עד סוף 2012)
בעוד כחודש נלך לקלפיות. האם ראש הממשלה הבא צריך להמשיך במדיניות הכלכלית הנוכחית? מה כדאי לו לשנות?
"העוצמה הכלכלית של ישראל מתבססת בעיקר על חוזקה של תעשיית ההייטק הישראלית. כדי לשמר את מעמדה בעולם קיימת חשיבות גדולה להקצות תשומת לב ומשאבים גדולים יותר לתחומי החינוך בכלל, ולתחומי הטכנולוגיה בפרט".
איך התחילה הקריירה העסקית שלך? מי היה זה שהאמין בך ונתן לך את הצ'אנס הגדול?
"התחלתי את עבודתי ככלכלנית ועורכת דין בגב־ים. המנכ"ל שקיבל אותי לעבודה, חנן ניצן, נתן לי את ההזדמנות להתקדם דרך מגוון תפקידים - מזכירת החברה, מנהלת פיתוח עסקי, סמנכ"לית, משנה למנכ"ל, ולבסוף אף המליץ עליי לתפקיד המנכ"ל, עם פרישתו לגמלאות".
מה ההישג הכי גדול בקריירה שלך?
"ההישג הגדול שלי הוא ההזדמנות שניתנה לי על ידי רפי ביסקר וסגי איתן להתמנות למנכ"ל בחברה שבה גדלתי. בתקופה זו הובלתי את החברה לצמיחה ולפרויקטים חדשים, הן בתחום הנדל"ן המניב והן בתחום המגורים, תוך שמירה על תרבות ארגונית ועסקית, גאוות יחידה ושמירה על צוות עובדים ותיק ונאמן".
מהו ניהול טוב?
"כזה שיוצר שיתוף פעולה פורה עם העובדים בכלל והנהלת החברה בפרט. הניהול צריך להתבסס על דוגמא אישית, אינטליגנציה רגשית, מקצועיות, יושרה ואמינות. המוטו המרכזי הוא להקשיב, לרדת לפרטים ולקבל החלטות בהתאם".
מה המטרה הבאה שסימנת לעצמך?
"השנה החלטתי לפרוש מתפקידי, לאחר שש שנים כמנכ"לית ו־20 שנה כעובדת החברה. בכוונתי ליהנות בתקופה הקרובה מזמן איכות עם המשפחה, לטייל בעולם, ולחשוב על יעדים חדשים בתחומים שונים שבהם ארצה לעסוק בעתיד".
איזה טיפ היית נותנת למנהל צעיר ושאפתן? אישית, הצלחת ליישם את הטיפ הזה?
"לשמור על יושרה והוגנות כלפי כל הסובבים אותו, הן מבחינה פנים־ארגונית והן כלפי כל השותפים לדרך, ובעיקר להיות נאמן לדעתו ולדרכו. אני מקווה שברוב המקרים הצלחתי ליישם את הטיפ".
על מה את אוהבת להוציא כסף?
"על טיולים בעולם. להגיע למקומות חדשים ולטייל, בעיקר ברגל".
מתי הבנת שאת רוצה להיות מנהלת?
"במהלך לימודי התואר במינהל עסקים היה משחק סימולציה של ניהול מפעל סכו"ם, אז קיבלתי את תפקיד המנכ"לית לראשונה".
בכתיבה השתתפו: שני שניר, אורנה יפת, ענת ציפקין ושי פאוזנר