$
בארץ

מבקר המדינה: ליקויים חמורים בתחום תכנון הבנייה בבית שמש

"מהנדסים הסירו את אחריותם מבניינים שתכננו לאחר שגילו שנעשו בהם שינויים מסוכנים לדעתם, מה שלא מנע את אישור הבנייה", כותב מבקר המדינה בפרק העוסק בניהול הנדל"ן ברשויות המקומיות. על נצרת עילית כתב כי קיימת מערכת יחסים עכורה בין ראש העירייה לשניים מבכיריה

שי פאוזנר 16:0025.12.12

בתוך 20 שנה (עד לשנת 2015) יושלם זינוק במספר התושבים בבית שמש מ-20 אלף ל-200 אלף, למרות זאת, לעירייה אין שום תוכנית מהותית לייצר שטחי תעסוקה ומסחר שיספקו את צרכי האוכלסייה. כך עולה מנתוני דו"ח מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בפרק העוסק בניהול הנדל"ן ברשויות המקומיות. הדו"ח מצביע על רשימה ארוכה של ליקויים ובמקרים לא מעטים, התנהלות שנראית פלילית לכאורה בלא מעט רשויות.

 

 

 

בניינים בבית שמש (ארכיון) בניינים בבית שמש (ארכיון) צילום: גיא אסיאג

 

עיקר הגידול של בית שמש נובע מזרימת חרדים אליה, כותב המבקר ומציין, כי "נמצאו בה ליקויים חמורים באופן הפעולה של הוועדה המקומית ורשות הרישוי שלה, שנתנה היתרי בנייה בשורה ארוכה של מקרים, שלא כדין, וכן טפסי אכלוס לבתים בלי לבדוק אם הבנייה אכן נעשתה לפי היתר הבנייה".

 

בנוסף, טוען מבקר המדינה, "רשות הרישוי בעירייה נתנה היתרי בנייה לשטחי שירות הגדולים מהשטח העיקרי (שטח המגורים בבתים) אליו הם נלווים ונתנה לקבלנים היתרי בנייה לאחר שהבנייה כבר הושלמה". בשני מקרים, חושף המבקר, קיבלה הוועדה המקומית מכתבים ממהנדסים המסירים אחריות מהבניין שתכננו לאחר שגילו שם שינויים מסוכנים לדעתם, מה שלא מנע את אישור הבנייה.

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא צילום: חיים צח

 

המבקר מצביע גם על שורת ליקויים ברשות העירונית בנצרת עילית. "בעירייה קיימת מערכת יחסים עכורה המתאפיינת בחוסר שיתוף פעולה וחוסר אמון מוחלט בין ראש העירייה לשניים מבעלי התפקידים המרכזיים בעירייה - הגזבר והיועצת המשפטית. ראש העירייה נעזר בשירותים של יועצים חיצוניים. משרד הפנים ממעט להתערב בשל מדיניות של שמירה על עקרון האוטונומיה של העירייה". כותב המבקר. המצב, כך הוא חושף הביא למאבקים בשורת נושאים ארוכה ובעיקר סביב מינוי יועצים ובעלי תפקידים בכירים במועצה. בין השאר ניטש מאבק בעיר על זהות רו"ח שעל העירייה לשכור את שירותיו לאחר שנים שבהם פעל היועץ לעירייה בתחום זה ללא מכרז. בנוסף, קובע המבקר כי העירייה "שכחה" לחדש חוזי שכירות בנכסים שלה.

 

בעיר רחובות מצא המבקר שורה של מקרים בהם ניתנו שטחים של העירייה לבניית בתי כנסת למוסדות דת ללא הליך תקין של אישורים הנדרשים לשם כך. בין השאר מדובר בבנייה על גגות מוסדות ציבור שכלל לא אושרו בתוכנית הכוללת של העיר.

 

בבני ברק, על פי המבקר, אחת הבעיות הבולטות היא הויתור על השלמת המלחמות בבנייה לא חוקית. כך למשל אושרה בווועדה המקומית תוכנית למתחם "גניס", באזור התעשייה עם תוספת זכויות בנייה של 21% משטח הקרקע שניתן כ"הקלה" אשר שינתה בפועל את ייעודי הקרקע משטח תעשייתי עם חזית מסחרית לבניין עם קומת מסחר, מוסדות חינוך, אולמי שמחות, משרדים ומרפאות. החלטה שכלל לא נמצאת בסמכותה של הוועדה המקומית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x