מבקר המדינה: היעדר אמצעי בטיחות מספקים בתחנות הדלק בתל אביב וסביבתה
באחת מתחנות הדלק לא בוצעה ביקורת במשך יותר משבע שנים, תשע תחנות פעלו שנים ללא רישיון עסק, ומתחנות התדלוק נפלטים אדי דלק היוצרים מפגעי ריחות העלולים לפגוע בבריאות הציבור
"תמונה עגומה המלמדת על היעדר אמצעי בטיחות מספקים בתחנות התדלוק בתל אביב-יפו, על היותן מוקדים של זיהום אוויר, קרקע ומים ועל סכנתן הרבה לסביבתן", כך קובע מבקר המדינה בבביקורת על הפעולות הנעשות למניעת מפגעים מתחנות התדלוק בתחום שיפוטה של עיריית תל אביב-יפו.
העירייה לא קבעה את מידת הסכנה הבטיחותית ופוטנציאל הפגיעה בסביבה של כל אחת מ-62 תחנות התדלוק שבתחומה, היות ועבור תחנות רבות היה חסר לה מידע בסיסי כגון מספר המכלים בתחנה ונפחם, סוגי הדלקים שהתחנה מספקת, צורת אחסון הדלק ומידת הקרבה לבנייני המגורים.
למעשה, אחרי שהעירייה קבעה כי תחנות התדלוק הן עסקים ברמת סיכון גבוהה וכי יש לבצע בהן בדיקה מדי שנה, הדבר לא קרה, ובאחת מתחנות הדלק לא בוצעה ביקורת במשך יותר משבע שנים. כך תשע תחנות פעלו שנים רבות ללא רישיון עסק, שבע מהן אף היו חסרות אמצעי גילוי אש וכיבוי אש כנדרש ולכן היוו סכנה לעובדיהן וסביבתן. לא רק שלתחנות שלא התקינו את אמצעי האש לא הוצאו צווי סגירה, אלא ניתנו היתרי זמניים שבחלק מהמקרים הוארכו מעל לשנה, אף שהדבר אסור על פי חוק רישוי עסקים.
גם את זיהום האוויר לא מנעה העירייה: מתחנות התדלוק נפלטים אדי דלק היוצרים מפגעי ריחות ועלולים לפגוע בבריאות הציבור. לכן ב-2007 נדרש מתחנות הדלק להוסיף מערכת שנייה לספיגת אדי דלק עד 2009 ולא העירייה תבטל להן את הרישיון. בעקבות סיכומים קודמים עם המשרד להגנת הסביבה, ב- 2010 נחתם הסכם בין העירייה ובין דלק, סונול ופז ובו נקבע כי עד סוף 2011 יתקינו את המערכת בכלל התחנות. בסוף 2011 עדיין לא הותקנה המערכת בעשר תחנות מ-49 התחנות המוכרות בנזין, שש מתוכן מרוחקות פחות מ-40 מטר מבתי מגורים. ב-23 מ-39 תחנות התדלוק שבהן הותקנה המערכת, היא לא עמדה בדרישות התקן ולא צוידה במערכת בקרה וניטור.
הביקורת מצביעה גם על מחוז תל אביב של המשרד להגנת הסביבה שלא הכין תוכנית תקופתית לבדיקת זיהום האוויר בתחנות התדלוק וגם לא תוכנית מעקב אחר תקינות אמצעי הניטור. בשנים 2008-2011 בוצעו ביקורות רק בתשע מ-49 תחנות תדלוק המוכרות בנזין.
כמו כן נמצא כי בתחנות רבות האמצעים למניעת זיהום קרקע ומים אינם עומדים בדרישות תקנות המים. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה מפברואר 2012, ב-35 מ-50 תחנות התדלוק הציבוריות שבתחום שיפוטה של העירייה קיים זיהום קרקע, ב-15 מ-35 תחנות אלה נמצא זיהום גם במי התהום. אולם בין 2008-2011 לא הוציא המשרד להגנת הסביבה צו הפסקה מינהלי לשום תחנה שהפרה את תנאי רישיון העסק, והתראות נשלחו לשמונה תחנות בלבד.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "כל תחנות הדלק העירוניות נסגרו זה מכבר, ואינן פעילות עוד. יצוין כי תחנות דלק עירוניות אינן חייבות להוציא רישיון עסק, אך חייבות לעמוד בכל דרישות גורמי הרישוי. באשר לתחנות דלק מסחריות, רישיונן של תחנות אשר לא עמדו בדרישות המחלקה לכיבוי אש בוטל, והן נמצאות בהליכי אכיפה משפטית. תחנות אשר במהלך הליכי הוצאת הרישוי התגלה שאינן עומדות בדרישות כיבוי אש, בקשתם לרישיון סורבה, והם עברו לאכיפה משפטית אשר תסתיים בצו סגירה או בהשלמת הדרישות. העירייה מבצעת מעקב מתמיד אחר מילוי דרישות כיבוי אש, גם לאחר מתן רישיון עסק, ובמידת הצורך מפעילה את מנגנוני האכיפה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בעשור האחרון ביצע מחוז תל אביב מעל 100 פעולות אכיפה נגד תחנות דלק במחוז, לרבות התראות ושימועים והליכים פליליים. יצוין כי מדובר בנתון גבוה בהתחשב בכך שבכל המחוז ישנם כ-115 תחנות דלק ציבוריות. על פי הנחיית השר הקודם, התמקד המחוז בהיבטי זיהום קרקע ומים בתחנות הדלק. עם כניסתו של השר גלעד ארדן לתפקיד הורחבה הדרישה וניתנה הנחיה לטפל גם במניעת זיהום אוויר. הנחיה זו אפשרה את הרחבת הפעולות בעניין ואכן נפתחו הליכי אכיפה נגד כמחצית מהתחנות אשר קיבלו תנאים ברישיון העסק להתקנת מערכות למניעת זיהום אוויר.
"בעקבות הערות המבקר הודק התיאום ושיתוף הפעולה עם העירייה בדבר האכיפה נגד תחנות הדלק ונקבעה תוכנית עבודה בעניין".