בנק ישראל הפחית הריבית ל-1.75%; צופה שהמשק יצמח ב-3.8% ב-2013
על פי הערכות חטיבת המחקר של בנק ישראל, הצמיחה של 3.8% כוללת את ההכנסות מהגז הטבעי. ללא הגז תסתכם הצמיחה רק ב-2.8%; תחזית צמיחה זו גבוהה ב- 0.8% מהתחזית הקודמת שפרסם הבנק לפני שלושה חודשים. יחד עם עדכון תחזית הצמיחה, מעריכה כעת חטיבת המחקר כי שיעור האבטלה הממוצע במשק יסתכם בשנה הבאה ב-7.1%
בניגוד לרוב ההערכות המוקדמות, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להפחית את הריבית לחודש ינואר ב-0.25%, לרמה של 1.75%. זאת לאחר שגם לפני חודשיים ביצעה הוועדה המוניטרית מהלך זהה. במהלך 15 החודשים האחרונים ביצע כבר בנק ישראל שש הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 1.5%.
המשך הפחתות הריבית נועד לשדר לשווקים על נחישותו של בנק ישראל להיחלץ לעזרת המשק, שמגלה לאחרונה סימני חולשה.
יחד עם הודעת הריבית לחודש ינואר, פרסם הערב בנק ישראל גם את תחזיתו המקרו-כלכלית המעודכנת לשנת 2013, כפי שהוא נוהג לעשות מדי שלושה חודשים. תחזית הבנק המעודכנת כוללת בפעם הראשונה שתי הערכות נפרדות ביחס לצמיחה בשנה הבאה: עם ההכנסות הצפויות למשק מקידוח הגז הטבעי תמר, ובלעדיהן.
על פי הערכות חטיבת המחקר של בנק ישראל, יחד עם ההכנסות מהגז הטבעי יצמח המשק בשנת 2013 ב- 3.8%. תחזית צמיחה זו גבוהה ב- 0.8% מהתחזית הקודמת שפרסם הבנק לפני שלושה חודשים. לעומת זאת, ללא ההכנסות מהגז נמוכה התחזית המעודכנת מהתחזית הקודמת ב- 0.2% ומסתכמת ב- 2.8% בלבד. עדכון תחזית הצמיחה הכוללת כלפי מעלה בולט במיוחד לאור העובדה שלפני שלושה חודשים עדכן בנק ישראל את תחזיתו בשיעור של 0.4%, אולם בכיוון ההפוך.
יחד עם עדכון תחזית הצמיחה, מעריכה כעת חטיבת המחקר של בנק ישראל כי שיעור האבטלה הממוצע במשק יסתכם בשנה הבאה ב- 7.1% מכוח העבודה האזרחי, בדומה להערכתה בתחזית הקודמת. עוד מעריכים כלכלני חטיבת המחקר כי האינפלציה ב- 12 החודשים הבאים תרד ותסתכם ב- 1.8% בלבד, לעומת 2.6% בתחזית הקודמת, וכי ריבית בנק ישראל תהיה בעוד שנה זהה לרמתה הנוכחית (1.75%). כן מעריך בנק ישראל כי הצריכה הפרטית תגדל בשנה הבאה רק ב- 2.2%, לעומת 3.4% בתחזית הקודמת.
סיכוי להגברת הלחץ לעליית מחירים
בחודש שעבר דיווחה הלמ"ס כי לאחרונה נרשמת האטה בפעילות הכלכלית: ברבעון השלישי של השנה צמח המשק רק בשיעור שנתי של 2.9% - שיעור הצמיחה הרבעוני הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של שנת 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי הגלובלי. במקביל, עבר יצוא הסחורות והשירותים מעלייה בשיעור שנתי של 18% ברבעון השני של השנה לירידה של 5.4% ברבעון השלישי. בשבוע שעבר דיווח בנק ישראל כי המדד המשולב לחודש נובמבר מצביע על האטה נוספת בפעילות במשק בחודשים האחרונים. הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ומגבירה את הרצון לחסוך ואת הביקושים במשק, ובכך היא תורמת לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה.
יחד עם זאת, הגדלת הביקושים הנובעים מהורדת הריבית עלולה להגביר את הלחץ לעליית מחירים. אולם בנקודת זמן זאת בנק ישראל אינו חושש מאפשרות להתגברות האינפלציה במשק. אולם נכון להיום, בנק ישראל אינו חושש מאפשרות להתגברות האינפלציה במשק. מנתונים שפרסם הבנק בשבוע שעבר מתברר כי האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים צנחה לאחרונה לנקודת שפל חדשה של 1.8% בלבד. רמה כל כך נמוכה של הציפיות האינפלציוניות נרשמה לאחרונה במשק רק בשנת 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי הגדול. אינפלציה צפויה ברמה כזאת נמצאת כבר למעשה מתחת ליעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%, שהוא למעשה יעד של 2%).
גם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד נובמבר 2012 לעומת מדד נובמבר 2011), ירדה בחודש החולף והיא מסתכמת כעת ב- 1.4% בלבד. זאת לאחר שמדד נובמבר שפרסמה הלמ"ס לפני עשרה ימים ירד במפתיע ב- 0.5%, בהמשך למדד שלילי של מינוס 0.2% שנרשם בחודש הקודם.