תחזיות 2013
יוג'ין קנדל: "בירוקרטיה היא רגולציה שאין בה תועלת"
ראש המועצה הלאומית לכלכלה הכריז בוועידת תחזיות 2013 של "כלכליסט" כי יציג לממשלה תוכנית לצמצום הרגולציה על המגזר הפרטי
- עמוס ידלין: "הסנקציות משפיעות על איראן"
- דוד ברודט: "האבטלה תעלה ל-8%, הצמיחה תעמוד על פחות מ-3%"
- יאיר לפיד הציג את תרשים הפצצה של נתניהו: "זה מה שהפוליטיקה עוללה למעמד הביניים"
לכן טוען קנדל כי "אם לא ננקוט פעולות, אז בכל המערכת תהיה בירוקרטיה שתאט את הצמיחה במשק. אפשר להתמודד עם זה אם נדע למדוד את העלויות של הרגולציה כדי שנוכל להשוות לתועלות שלה, וכך נדע אם רגולציה עושה טוב למשק או לא. זהו תהליך מחויב מציאות, אבל השאלה היא איך אנחנו שמים על עצמנו מגבלה כלשהי. לכל משרד ממשלתי יש פרויקטים מצויינים, אבל אם ניתן לכל משרד את האפשרות ללכת לקצה עם כל פרויקט טוב, נפשוט את הרגל, ולכן יש מגבלת תקציב. אותו הדבר צריך לעשות ברגולציה עם מעין תקציב רגולטורי".
קנדל הוסיף כי "יש גם לבצע מכניזם של הרגולציה, שכן יש פה צורך במנגנון שדן בסוגיות שהן חוצות משרדים ורגלוטורים, כך שתיווצר קוארדינציה ביניהם. בנוסף, נדרשת רגולציה עצמית, כלומר לדעת איך לבצע עוד רגולציה. בישראל אנחנו פועלים מעט מדי בנושא הזה, ולא פעם דברים שניתן לעשות ברגולציה עצמית בפינצטה - נעשים ברגולציה עצמית בגרזן".
לדברי קנדל, "רגולציה ישנה שלא משרתת את המטרה הופכת להיות בירוקרטיה, כמו גם אם היא מגינה על אינטרסים צרים שלא משרתים את כלל הציבור. למעשה, כל רגולציה הופכת בחלקה בסוף לבירוקרטיה. לכל רגולציה יש נטייה להתרחב כי כל רגולטור חדש שמגיע רוצה לקדם רגולציה טובה יותר. ברגע שהרגולציה גדלה העלויות עולות והתועלות עולות בקצב קטן יותר, ובסוף נגיע לבירוקרטיה".
קנדל הוסיף כי "אנחנו הרבה יותר מהירים למדוד את יתרונות הרגולציה והרבה פחות את העלויות שלה. בעולם שלנו עלות נוספת על השוק מורידה את התחרותיות שלו ומכאן את הערך. אנחנו במירוץ בלתי פוסק ליצירת, ערך ורק כך נוכל להתקדם. אם לא נמדוד טוב את העלויות - מטבע הדברים נתמקד כל הזמן בהרחבה של הרגולציה".