אז המבקר אמר: מפעל האמוניה עדיין לא עבר מחיפה לדרום
מבקר המדינה הפציר בממשלה להזדרז בטיפול במיכל האמוניה המהווה סכנה לתושבי העיר, אולם עדיין אין תוצאות
אם לסמוך על תשובת המשרד להגנת הסביבה והתמ"ת למבקר המדינה, תוך שבוע תוגש ההצעה על הקמת מפעל אמוניה בדרום ויוכרז היזם הזוכה. אולם למרות ההמלצה של המבקר "לזרז פעולה בנושא, ויפה שעת אחת קודם" והלחצים להגיע להחלטה של עמותת צלול ושל שלושת החברות שהגישו בקשה לבנות מפעל אמוניה בדרום, עדיין אין ההצעה מוכנה ואין תאריך יעד לבניית המפעל.
- מיכל האמוניה בחיפה עושה עוד צעד לכיוון הדרום
- מתקני האמוניה של תנובה קרובים מדי למרכזי אוכלוסייה
- שרי הגנת הסביבה והתמ"ת הכריעו: מיכל האמוניה ייצא ממפרץ חיפה
בתחילת מרץ הודיעו התמ"ת והמשרד להגנת הסביבה כי יש לסגור את מיכל האמוניה במפרץ חיפה. בהחלטתם לא קבעו לוח זמנים. ביולי התקיים דיון של הוועדה המחוזית בהשתתפות המשרד להגנת הסביבה בנושא הצגת חלופות להעברת מכל האמוניה ממפרץ חיפה. המתווה הנדרש אמור לקחת בחשבון את התשואה למשק, הדרישות הסביבתיות והבטיחותיות, משך הזמן הנדרש וכן מתן תמריצים מצד המדינה ליזם שיתעניין בהקמת מפעל כזה.
במסגרת בדיקת איגוד ערים מפרץ חיפה פנה המבקר בשאלה מדוע אין לוח זמנים למפעל האמוניה בדרום. ביולי מסר התמ"ת למבקר, כי "בכוונת המשרד לקבוע לקראת תחילת שנת 2013 באם ואיך הוא מסייע להקמה ואיזה יזם יזכה לסיוע זה".
המשרד להגנת הסביבה השיב, כי "השר להגנת הסביבה ושר התמ"ת ימליצו בקרוב לממשלה בדבר הצעדים המעשיים שיש לנקוט ברמת מקבלי ההחלטות בכדי לקדם את הפתרון המועדף. לוח הזמנים לבחירת ההצעה - עד סוף 2012". כלומר תוך שבוע אמורים המשרדים להגיש הצעה.
מאז מלחמת לבנון השנייה השתנתה המדיניות בנוגע למיכל האמוניה של חיפה כימיקלים והסיכון הנשקף לאוכלוסייה שמסביבו. ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת וכן ועדת המשנה להגנת העורף של ועדת החוץ והביטחון קבעו שהמיכל מסכן את הציבור. עיתוי הקמת מפעל האמוניה בדרום הוא שיקבע את מועד הסגירה של מיכל האמוניה בחיפה. המשרד להגנת הסביבה ומשרד התמ"ת הכריזו תחילה כי מיכל האמוניה של חיפה כימיקלים ייסגר ב-2015, אולם היתר הרעלים של המיכל הוארך עד 2017 או עד הקמת מפעל האמוניה בדרום, המוקדם מבין השניים.
שלוש הצעות עומדות על הפרק להקמת המפעל בדרום: חברת ענבל תעשיות גז ודשנים טבע הציעה להקים מפעל אמוניה ואוריאה, דור כימיקלים הציעה להקים מפעלה אמוניה ומתנול וקבוצת ברן שרוצה להקים מפעל אמוניה בלבד.
לגורמים שונים שהתעניינו בהנעת תהליך הקמת מפעל האמוניה בדרום, נאמר כי הוגשה בקשה למשרד האוצר להקצות 30 מיליון שקל לפיתוח הקרקע בדרום, אולם הגורמים הרשמיים דחו את הדברים.
לפני שבועיים שלח נשיא חברת m.b.c וסמנכ"ל חברת ברן אדריאן הלל מכתב זועם לתמ"ת על כך שאין לוח זמנים להקמת המפעל בדרום ומוסיף דאגה על כך שגם ב-2017 לא ייסגר מפעל האמוניה בחיפה: "לאור חוסר התייחסותכם למועד סיום התהליך, מתחזקת הבנתנו שגם שנת 2017 כתאריך לא מחייב, והמפעל בדרום יהיה קיים מתישהו לאחר 2020".
ל"כלכליסט" הוסיף הלל כי "איבדתי את העניין בנושא. עוד לא משכנו את ההצעה, אבל אם הייתה תקופה שמאוד ניסיתי לדחוף את זה, הבנתי שלדחוף אותם זה כמו להוציא מים מסלע. זה כבר איבד את הטעם הטוב שאין יעד".
מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת צלול אמרה כי "משרדי הממשלה לא לוקחים אחריות, לא פועלים בתיאום, ומעצימים את המחדל. מהאמור בדו"ח עולה בבירור כי בעוד שהמשרד להגנת הסביבה התחייב להגיע לבחירת הצעה עד סוף 2012 התמ"ת מסתייג מהחלטה זאת, וכל זאת תוך שההחלטה עד היום, שבוע לפני תאריך היעד, לא נוסחה ולא הגיעה לשולחן הממשלה. אנו מסכימים עם קריאתו של המבקר לפעולה דחופה ונמרצת בנושא ומקווים שהפעם משרדי הממשלה ייקחו אותו ברצינות ויבצעו את המוטל עליהם בשם חייהם של 17,000 תושבי אזור מפרץ חיפה".
המשרד להגנת הסביבה השיב על דוח המבקר לגבי מיכל האמוניה, כי "בעקבות החלטה היסטורית שקיבל השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, בשיתוף עם שר התמ"ת להוצאת מיכל האמוניה ממפרץ חיפה, הודיע המשרד לחיפה כימיקלים כי בתוך חמש שנים ייסגר המיכל, או עד להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ, המוקדם מביניהם. טיוטת הצעת המחליטים לממשלה בדבר הקמת המפעל נמצאת בשלבי גיבוש אחרונים על ידי שני המשרדים. במקביל מתקיים דיון גם עם משרד האוצר בדבר ההיבטים התקציביים. בנוסף, המשרד כבר הפיץ הנחיות לתסקיר השפעה על הסביבה עבור מיקום המפעל החדש".
משרד התמ"ת מסר בתגובה: "ראשית יש לציין כי עד לשעה זו, לא התקבל במשרד התמ״ת דו"ח המבקר בעניין האמוניה.
לגופו של עניין, משרד התמ"ת נרתם והתקשר לשם כך עם יועץ מקצועי ופנה לציבור בבקשה לקבל עמדות בנושא. תוך כדי התהליך, הסתבר לצוות המקצועי שמדובר בהיבטים מורכבים, השונים מהפעילות השוטפת של תמיכה בהקמת פעילות תעשייתית והכוללת בין השאר, סוגיות של מונופולין ופיקוח מחירים ואף מציאת פתרון לאספקת אמוניה למשק בחירום. על כן, הזמן שלקח לבנות מתווה ארך מעל למתוכנן. משרד התמ"ת הגיש למשרד להגנת הסביבה הצעת מתווה והוא ממתין להקצאת תקציב ייעודי, לצורך הבאת ההחלטה לממשלה".
פרופ' אלון טל, יו"ר התנועה הירוקה ומועמד מספר 13 ברשימת התנועה אמר בתגובה: "החלטת המשרד להגנת הסביבה ומשרד התמ"ת להורות על הוצאת המתקן מהמפרץ מבורכת, אך היעדר לוחות זמנים לפעולה הכרחית זו אינו מתקבל על הדעת. בכל מדינה מתוקנת היו קובעים לוח זמנים קפדני ועובדים מסביב לשעון, עד שתושבי הקריות והחיפה יהיו משוחררים מהסיכון לאסון בקנה מידה חסר תקדים, העלול להתלקח עם הטיל הראשון אשר יפול מלבנון לקראת העימות הבא".