פרסום ראשון
האוצר יעביר 700 מיליון שקל לקופות החולים כללית ולאומית
לאחר מו"מ ארוך, הגיעו הקופות להסכם על מימון מיוחד, כאשר שתי הקופות האחרות צפויות לחתום עד סוף השבוע. מדובר במימוש התחייבות של המדינה להסכמי תיקצוב מיוחדים
ברגע האחרון לפני סוף השנה, חתם משרד האוצר על העברת תקציב מיוחד של 450 מיליון שקל לקופת חולים כללית ו-250 מיליון שקל לקופת חולים לאומית. במקביל נמשך משא ומתן קדחתני עם הקופות מכבי ומאוחדת לחתימה על הסכמים דומים, כאשר מכבי צפויה לקבל כ-300 מיליון שקל ומאוחדת כ-200 מיליון שקל. סכום דומה אמור להיות מועבר לקופות בשנה הבאה. בתמורה יימחקו הקופות את רוב העתירות שהגישו לבתי המשפט השונים בשל מחלוקות תקציביות עם המדינה.
אין מדובר במתנה של האוצר לקופות החולים, אלא במימוש התחייבות של המדינה להסכמי תיקצוב מיוחדים, הנקראים הסכמי ייצוב, הניתנים כל שלוש שנים לקופות על מנת שאלו יוכלו לספק שירותי בריאות למבוטחיהן. הצורך בתקיצוב מיוחד שכזה הוא התוצאה בפועל של מנגנון העברת כספי סל הבריאות אל הקופות. כך, מצד אחד הן נמצאות כל הזמן על סף גרעון או עם עודף קטן, שמחייב אותן להיות יעילות עם השימוש בכסף הציבורי שהן מקבלות ולמדינה לפקח על פעילותן טוב יותר, אך מצד שני גורם להן לתלות גדולה במדינה, שהן למעשה קבלניות השירותים הרפואיים שלה.
אחת המשמעויות של העברת הכספים היא כי עתה יוכלו לרשום הקופות ירידה דרמטית בגרעון לשנת 2012, שצפוי היה עד כה לעמוד על 1.9 מיליארד שקל. חלק מהכספים ישמשו גם לצורך הורדה חשבונאית של הגרעון המצטבר ל-2011, שעמד על 1.2 מיליארד שקל. לפיכך, לקופות עתה יהיה קשה יותר להשתמש בתירוץ של מחסור בכסף כאשר הן יידרשו לשפר את השירות למבוטח. הדבר נכון לא רק בביטוחים המשלימים שהן מציעות, אלא גם בשירותים הבסיסיים שהן נותנות כחלק מסל הבריאות. כך לדוגמה יוכלו הקופות לשפץ מרפאות, להשקיע בציוד או להביא עוד רופא שיקצר את זמני ההמתנה במרפאה. לפיכך, לא יוכלו יותר הקופות לדחות תשלומים לבתי החולים וספקים, כפי שעשו לאחרונה מכבי, מאוחדת ולאומית, ואיימה לעשות הכללית. במקרה של הכללית, כמחצית מהסכום שתקבל הקופה מיועד לבינוי ורכישת ציוד בבתי החולים, אך כמובן מקל על מצבה הכספי של הקופה באופן כללי.
המשמעות השנייה של העברת הכספים היא כי לאחר סיום המשא-מתן עם מכבי, שצפוי ליום חמישי, יוכל משרד האוצר להתפנות לסיים את הטיפול במדד יוקר הבריאות, אותה נוסחה הקובעת את גובה העדכון השנתי של סל הבריאות הציבורי. בהוראת בג"ץ, משרדי האוצר והבריאות היו צריכים לשנות את הנוסחה עד יום שישי האחרון, אך לא עשו זאת וביקשו מבג"ץ ארכה. שינוי הנוסחה לבדה צפוי להניב עוד כ-100 מיליון שקל בבסיס התקציב כל שנה, כלומר שהתקציב של 2014 יהיה גדול בכ-200 מיליון שקל מזה הנוכחי. עם זאת, באוצר מנסים לדחות ככל הניתן את כניסתו לתוקף של השינוי, אולי בשל הגרעון התקציבי בסך של כ-15 מיליארד שקל החזוי לשנה הבאה.
ממשרד האוצר נמסר כי "משרדי האוצר והבריאות חתמו היום יחד עם קופות חולים כללית ולאומית על הסכמי ייצוב. במסגרת זו יועבר השנה סך של כ-700 מיליון ₪ לקופות. סכומים נוספים יועברו בשנת 2013 בכפוף לעמידה ביעדים הקבועים בהסכם. במקביל, נמשכים הדיונים בין משרדי האוצר והבריאות לבין קופות חולים מכבי ומאוחדת במטרה להשלים את ההסכמים עימן בהקדם".
מנכ"ל הכללית, אלי דפס, נשמע מעט פסימי יותר, אולי כהכנה למשא-ומתן על מדד יוקר הבריאות, ואמר כי "אין בהסכם מקורות תקציב חדשים העונים לשחיקה בתקציב הקופה. אנו חותמים על ההסכם כלשונו כי עדיף לנו לקבל לפחות חלק מהמגיע לנו מאשר להיכנס לסחרור. פערי תקציב אלו מדגישים במשנה תוקף את הצורך בשינוי מדד יוקר הבריאות והתקדמות הדיונים בבג"ץ שבנושא". מלאומית נמסר כי "הקופה חתמה על הסכם ייצוב, אך סכומי התמיכה טרם נסגרו כי המדינה עוד לא פרסמה את מבחני התמיכה לשנים אלו. כמו כן, על הקופות לעמוד במבחנים שונים". במכבי מסרו כי הקופה נמצאת במשא ומתן ובמאוחדת מסרו כי טרם הושג הסכם.