גם להסתדרות יש סדרי עדיפויות
במה שונים עובדי מיקרון מעובדי פלאפון ועובדי האחים עובדיה, ואיך זה קשור להסתדרות?
עובדי מיקרון שייכים לענף ההייטק, אבל בפועל מעט מאוד מפריד ביניהם לבין עובדי מפעל השימורים של ויטה פרי גליל. הז'רגון שלהם יותר מתוחכם לכאורה ומכיל מילים כמו "ננומטר" ו"זיכרון פלאש", אבל מדובר בסך הכל בפס ייצור אחד גדול שסביבו יש עובדים בחלוקים לבנים – ולא ירוקים כמו במקרה של פרי גליל.
כיאה להייטק, לעובדי מיקרון אין ועד עובדים והם כנראה גם לא חשבו להקים ועד כזה. אמנם, מקורבים לחברה אומרים שלאחרונה הם גיששו בהסתדרות בשאלה מה אפשר לעשות עם חרב הפיטורים והסגירה שמונחת על צווארם. בהסתדרות לא מכירים פנייה כזו, אבל זה לא באמת משנה.
עובדי מיקרון צריכים להבין שאין להם את התענוג "לגשש". אם הם רוצים את עזרת ההסתדרות או ארגון כח לעובדים, הם צריכים לבלוע את המכה לאגו ולהקים ועד. אף אחד לא יעשה את זה בשבילם ואף אחד לא יעזור להם, אלא אם כן הם יעשו את זה קודם. אף אחד גם לא יכול לייצג אותם מול ההנהלה של מיקרון אם העובדים לא יתנו לו את הסמכות לייצגם. פשוט.
2. גם ל־2,900 העובדים של האחים עובדיה, רובם עובדי ניקיון ושמירה, אין ועד עובדים, למרות שלא בטוח שיש להם גאוות יחידה. ביום חמישי האחרון החברה שלהם נכנסה להקפאת הליכים, מה שאומר שמשכורת דצמבר של העובדים בשכר המינימום הללו תלויה על בלימה. אם יהיה כסף ב־9 בינואר, הם יקבלו שכר. אם לא – אז יש בעיה.
שלא כמו במיקרון, ההסתדרות מיהרה להצמיד לעובדים הללו עו"ד מטעמה, שתייצג אותם בדיון בבית המשפט. הסיב ה העיקרית לצעד היא שבמקרה של עובדי הקבלן, כאן מדובר בחשש להפרה של זכויות בסיסיות, כמו אי־תשלום שכר. יש עוד כמה סיבות משפטיות נכבדות, אבל בפועל מה שהניע את ההסתדרות לפעול הם הוועדים במקומות העבודה שבהם מועסקים עובדי הקבלן.
ועדים כמו זה של נתב"ג, חברת החשמל, בנק דיסקונט ועוד החלו לאחרונה להיות רגישים לזכויותיהם של עובדי הקבלן. ההסתדרות זיהתה מקרה שהוא צודק וגם נכון תדמיתית – וסידרה להם עורך דין. פשוט.
3. גם לרבים מעובדי פלאפון יש גאווה. הם קוראים לעצמם "כחולים", כחלק מהאינדוקטרינציה שעובר עובד במקום
תחרותי. יש להם כל כך הרבה גאווה עד שמתקיים בהם הפסוק "עיניים להם ולא ייראו. אוזניים להם, ולא ישמעו".
הם לא מתרשמים מהתוכניות שפורסמו ב"כלכליסט" על הכוונה לפטר מאות מהם כאשר יהיה מיזוג עם החברה האם בזק. הם גם לא מתרשמים מכך שכאשר המנכ"ל גיל שרון רומז כי ועד עובדים יזיק לחברה, הוא למעשה מניח, בצדק, שוועד ישפר את התנאים של העובדים. הם "כחולים" ופלאפון היא "בית", כמו שהם אומרים. רק שבמקרה של בית אמיתי, ההורים לא ייפטרו מהילד כי התפוקה שלו ירדה.
אתמול פנתה ההנהלה שלהם לבית הדין לעבודה בבקשה להכריז כי ההסתדרות אינה הארגון היציג של עובדי פלאפון, ואולי כך לחסל את הניסיון להקים ועד בחברת הסלולר. אם הבקשה תתקבל, אז עובדי פלאפון ימצאו את עצמם בעוד שנתיים־שלוש במצב של עובדי מיקרון היום – מפוטרים. שיחסכו לעצמם את הגישושים בעוד שנתיים, ויקימו ועד היום. פשוט.