$
דעות

זהירות, עזים בדרך

מדוע כשבאוצר מאיימים בצמצום קצבאות הילדים דווקא הפטור ממע"מ על פירות וירקות נמצא בסכנה?

אמנון אטד 08:1915.01.13

עכשיו, אחרי פרסום נתוני הגירעון ל־2012, מגיע תורה של היצירתיות, אותה יכולת מחשבתית שמצליחה לסחוף את אנשי האוצר מדי שנה לשיאים חדשים. על הפרק עומד על קיצוץ חד בהוצאות הממשלה והטלת מסים נוספים - בדיוק המהלכים שהקושי לבצעם הוביל להקדמת הבחירות. וכדי לשכנע את הכנסת לתמוך במהלכים אלו, יצטרכו באוצר להיות יצירתיים במיוחד.

 

מוקד התנגדות מספר אחת: סיעת ש"ס

השיטה, מן הסתם, תהיה דומה לזו שבה נקטו דורות שלמים של נערי אוצר בעשורים האחרונים. חברי הכנסת עושים שריר ומאיימים להצביע נגד סעיפי הקיצוץ שהצענו? אז נשלוף את שיטת המקל והגזר, נכניס למשכן הכנסת עז גדולת ממדים, ואחרי מו"מ נסכים להמירה בעז צנועה יותר, שמלכתחילה חשבנו שהיא המתאימה ביותר.

 

אלי ישי. יתנגדו לביטול המע"מ על פירות וירקות אלי ישי. יתנגדו לביטול המע"מ על פירות וירקות צילום: מיקי אלון

 

באגף התקציבים באוצר זיהו שני מוקדי התנגדות עיקריים שעליהם חייבים להתגבר בדרך אל היעד. הראשון מביניהם הוא אנשי סיעת ש"ס. באוצר מבינים שכדי לצמצם את הגירעון העצום חייבים לבטל חלק מפטורי המס הקיימים, כמו העיוות ההיסטורי של פטור ממע"מ על פירות וירקות. באותה מידה זוכרים באוצר את הפארסה שהתרחשה בכנסת לפני יותר משלוש שנים, במהלך הניסיון הקודם לביטול הפטור. שר האוצר יובל שטייניץ הצהיר אז כי "הטלת המע"מ על ירקות ופירות תעבור בכנסת עם ש"ס או בלי ש"ס", אולם שעתיים מאוחר יותר הודיע נתניהו על החלטתו לבטל את המהלך.

 

הפעם צפויים באוצר לפעול בדרך נבונה יותר, ולהציע קיצוץ שיכלול צמצום ניכר בקצבאות הילדים - מהלך שמבחינת ש"ס הוא ייהרג ובל יעבור. ואז, בשלב המו"מ, לשלוף את ההצעה שאפילו חברי הסיעה הלוחמניים יתקשו להתנגד לה: מע"מ על פירות וירקות תמורת ביטול הגזירה בחזית קצבאות הילדים. הטלת מע"מ על פירות וירקות תזרים כ־2 מיליארד שקל לקופת המדינה מדי שנה.

 

הקפאת שכר או פגיעה בקרנות ההשתלמות

טקטיקה דומה צפוי האוצר להפעיל מול מוקד ההתנגדות השני, ההסתדרות. כאן העז הגדולה תהיה ההצעה לבטל את הפטור ממס הכנסה על קרנות ההשתלמות. ואז, כשההסתדרות תעמוד על רגליה האחוריות, ישלפו באוצר הצעה חלופית: הקפאת תוספת השכר של 1% המתוכננת להינתן לכ־420 אלף עובדי המגזר הציבורי ביולי השנה. מהלך שיחסוך לממשלה סכום שנתי של כ־500 מיליון שקל.

 

שני מהלכים מתוכננים אלה לא יפתרו, כמובן, את כל בעיית הגירעון בתקציב, אבל בדיר של אגף התקציבים באוצר יש עוד לא מעט עזים, וגם הן צפויות להתחיל לנוע לכנסת בשבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x