כרוניקה של התנהלות פתלתלה ידועה מראש
על חוסר התיאום בין שר האוצר שטייניץ לאנשי משרדו, ובין ראש הממשלה נתניהו לעצמו
ראשון, 13 בינואר, אחר הצהריים, צפון הארץ
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסייר בצפון ומשוחח עם כתבים שנלוו לסיורו. בתשובה לשאלה על נתוני הגירעון שפרסם האוצר כמה שעות קודם לכן, עונה נתניהו בביטול: "אני לא חושב שזה ישליך משמעותית על אזרחי ישראל", ולא שוכח לציין מיד שהנתונים שפרסם האוצר חרגו רק ב־0.3% ממה שהיה צפוי מלכתחילה.
החלק השני בדבריו של ראש הממשלה נכון, והנתונים שפרסם האוצר ביום ראשון בצהריים היו ברובם הגדול ידועים חודשים מראש. אבל יש משהו יותר ממקומם ביכולת של נתניהו להתאים את המציאות לרצונותיו. האם כאשר נתניהו, גם כשר האוצר וגם כשר־העל לענייני כלכלה, מטיל גזירות שהציבור מתקשה לעמוד בהן, הגירעון הוא אם כל חטאת שיפגע בנו קשות, וכאשר ממדי הגירעון שיצרה מדיניותו מתגלים שבוע לפני הבחירות, פתאום לא תהיה לגירעון השפעה?
זה המקום לציין שגירעון גדול מהמתוכנן אינו סוף העולם, ובמובן מסוים הוא אף מסייע למשק להתאושש מהר יותר מההאטה שאליה נקלע. אבל מכאן ועד דברי ההבל שהשמיע ראש הממשלה ביום ראשון הדרך רחוקה. גירעון גדול יותר מחייב את הממשלה לגייס יותר כספים בשוק ההון, ועודף הגיוסים גורם לעליית הריבית לטווח ארוך.
שלישי, 15 בינואר, 9:55 בבוקר, ירושלים
שר האוצר יובל שטייניץ מבין שדברי ההרגעה של נתניהו נפלו על אוזניים ערלות. הוא גם קורא דיווחים בעיתונים על כך שפקידים לא מזוהים במשרדו מטילים ספק בדברים שהוא עצמו השמיע ביומיים האחרונים, על כך שאין צורך בהטלת מסים נוספים השנה. שטייניץ מחליט לעשות מעשה ומשגר הודעה קצרה לעיתונות: "המדיניות הכלכלית במדינת ישראל נקבעת על ידי ראש הממשלה ושר האוצר ולא על ידי פקידים שמתדרכים בעילום שם. שיעור הגירעון שהתפרסם לא ישפיע על כיס האזרחים כיוון שעשינו כבר את הצעדים הנדרשים בתחום המיסוי ואין שום תוכנית לצעדים נוספים".
שלישי, 15 בינואר, 10:30 בבוקר, ירושלים
חולפת חצי שעה משליחת האיגרת של שר האוצר, והדרג המקצועי הבכיר במשרדו מארגן שיחת ועידה טלפונית בהולה עם הכתבים הכלכליים בירושלים. כמה דקות של הצהרות על "תקופה רגישה של ערב בחירות" ועל הרצון "לא למתוח קו בין הפוליטיקה לכלכלה", ומגיעים לשלב השאלות. בתשובה לשאלת אחד הכתבים מבהיר מנכ"ל האוצר דורון כהן: "אנו לא מתחייבים שלא יהיו מסים נוספים בשנת 2013".
מאוחר יותר התעשת כהן והסביר שאין סתירה בין הדברים שהשמיע לבין אלה של שר האוצר, כי כוונתו היתה שכרגע אין צורך בהעלאת מסים נוספת. וזאת בנוסף למה שהבהיר בתדרוך, כי אי־הטלת מסים נוספים מותנית בכך שהממשלה הבאה תעמוד במגבלת ההוצאה התקציבית ושהכנסת תשלים את החקיקה להגברת אכיפת גביית המסים.
תקציר לכל מי שהלך לאיבוד: ראש הממשלה חושב שהגירעון של 2012 לא ישפיע, בניגוד לכל תיאוריה כלכלית קיימת, ובניגוד לדברים שהוא השמיע בעבר. שר האוצר מבטיח שמצבו של התקציב השנה לא מחייב להטיל מסים נוספים, אבל מנכ"ל משרדו לא מתחייב לכך.
והשאלה היא זו: האם במקום כל ההתפתלויות האלה של "אמרתי אבל לא התכוונתי", או "דבריי הוצאו מהקשרם" - לא יותר פשוט להתייצב מאחורי המילים, ובעוד כמה חודשים פשוט לקום ולומר: נכון הבטחנו, אבל לא הבטחנו לקיים.