עובדי נמל אשדוד: היו"ר מינה את אנשי שלומו בניגוד לנהלים
לאחר כמה שבועות של עיצומים בנמל אשדוד, ולאחר שהדירקטוריון נסוג מהאיסור על מינוי מקורבים, ביה"ד לעבודה הורה אתמול לעובדים לחזור לעבודה. יו"ר הנמל גדעון סיטרמן: האשמות העובדים מצוצות מהאצבע, פעלתי במסגרת סמכותי
בית הדין האזורי לעבודה הינחה אתמול את עובדי נמל אשדוד להפסיק את העיצומים שנקטו בתקופה האחרונה, לחזור לעבודתם ולשמור על "שקט תעשייתי" עד סוף פברואר.
- עובדי המלאכה של נמל אשדוד יקבלו תוספת של עד 4,000 שקל לעובד
- למה פועל בנמל משתכר פי 10 מקופאית בסופר
- הסתיימה השביתה בנמל אשדוד: בית הדין הארצי הורה על חזרה לעבודה
החלטת בית הדין מגיעה לאחר שדירקטוריון הנמל נסוג בו מהחלטתו, שקוממה את העובדים, לאסור על העסקת מקורבים בנמל.
לדברי יו"ר דירקטוריון הנמל גדעון סיטרמן העובדים חזרו אתמול לעבודתם והמו"מ איתם יימשך בחודש מאי. עם זאת, בשל העיכובים שנוצרו בנמל אשדוד פנתה אתמול לשכת הספנות לרשות ההגבלים העסקיים בבקשה חריגה שתפנה את כל הספינות שמגיעות לישראל רק לנמלים שעובדים בתפוקה מלאה, במטרה לקצר את משך העיצומים באשדוד.
היו"ר אסר על מינוי מקורבים והואשם במינוי מקורבת
עיצומי העובדים הגיעו לשיא בימים האחרונים, כאשר תפוקת העבודה ירדה בכ־20% - מפריקת 150 מכולות במשמרת ל־120 מכולות בלבד.
לפיכך פנתה הנהלת הנמל לפני שבוע לבית הדין בבקשה לחייב את העובדים לחזור לעבודה סדירה, לאחר שפתחו בעיצומים מבלי להכריז על סכסוך עבודה.
בפנייה לבית הדין הסבירה ההנהלה שבבסיס העיצומים עומדות מחלוקות שנובעות מהחלטות שהתקבלו בקרב הנהלת החברה ללא התייעצות עם ועד העובדים, ובתשובת העובדים לבית הדין פורטו הפעולות שקוממו אותם: החלטה לאסור על העסקת מקורבים בלשכות השונות - כתוצאה מכך מנכ"ל הנמל שוקי סגיס יצטרך להעביר מתפקידה את העוזרת שלו, שנשואה לאחד ממנהלי העבודה; החלטת יו"ר הנמל גדעון סיטרמן למנות למנהלת לשכתו את תמר ונציאני - לדברי עובדי הנמל היא מקורבת שלו ולכן קיים חשש שמדובר במינוי פוליטי; החלטת הדירקטוריון לבצע שינוי ארגוני ולמנות את עוזר היו"ר דני חלפין לראש מטה היו"ר ולהפוך אותו לממונה על עובדי הלשכה - בכך לכאורה הפר את הסכמי העבודה מ־2007; החלטת היו"ר לשלב מקורבת שלו כמרצה בנמל - זאת לכאורה מבלי לערוך מכרז; ניסיון היו"ר למנות עובדת ללווי אחמ"ים בנמל - מינוי שחשוד במניע פוליטי.
בתגובה להחלטות אלו הינחה הוועד את העובדים לא לענות לטלפונים או לדואר אלקטרוני מלשכת היו"ר. לדברי סיטרמן, "האשמות העובדים מצוצות מהאצבע. תפקיד מנהלת לשכתי הוא משרת אמון ועל כן בסמכותי למנותה בהסכם אישי ומיוחד".
מבקר המדינה: 44% מעובדי הנמל מקורבים אחד לשני
נמל אשדוד בלט בחריגות העסקת קרובי משפחה ביחס לשאר הנמלים עם שיעור של 44% עובדים מקורבים, כלומר, קרוב למחצית מעובדי הנמל קשורים בקשר דם כזה או אחר אחד לשני.
מבקר המדינה הזכיר בדו"ח שבעקבות עתירות בנושא הבטיחו בנמל אשדוד להקפיד הקפדה יתרה על הנהלים כבר בשנת 2000, אולם הנוהל לא נאכף כראוי.. באופן תמוה, שיעור העסקת קרובי המשפחה בנמל אשדוד כיום לא השתנה מהותית מאז 2005.
על מעמדם המיוחד של עובדי הנמלים בישראל יכול לספר הסיפור הבא: בתחילת 2011 נחתם הסכם שכר קיבוצי בחסות ההסתדרות, שקבע העלאת שכר בגובה 6.25% מהשכר במגזר הציבורי בשלוש פעימות. עובדי הנמלים ביקשו לקבל תוספת חריגה של עוד 5% בשל מה שהם כינו "מצב מיוחד" של עובדים ותיקים יותר. הממונה על השכר דאז, אילן לוין, סירב בכל תוקף ואף גינה בחריפות את הבקשה בטענה ש"שוב הוכח כי ההסתדרות, בצורה צינית, דואגת בעיקר לבעלי השכר הגבוה במשק ופועלת להגדלת הפערים במשק". עובדי הנמלים השביתו את עבודתם בתגובה, והפסיקו את תנועת הפריקה והטעינה בנמלי ישראל.
התוצאה היתה הרסנית ליבואנים והיצואנים, שכן 95% מתנועת הסחורות בישראל נעשית דרך הנמלים. לאחר שלושה ימים של שביתה האוצר "התקפל", והעובדים זכו לתוספות שכר של בין 3%–5% בשנה שהגדילו את התוספת שקיבלו ממילא ב־11%.