איך הפכה וואטסאפ לרשת החברתית החזקה מכולן?
האפליקציה מובילה לרמה גבוהה של נאמנות לקוח, היא יעילה ומועילה. אבל אחד מיתרונותיה הבולטים הוא רמה גבוהה של דיסקרטיות
אפשר לומר שמתחת לפני השטח וואסטאפ היא הרשת חברתית החזקה מכולן. היא חדשנית, מובילה לרמה גבוהה של נאמנות לקוח (יש הטוענים שאפילו להתמכרות), יעילה – המשתמש מקצר תהליכים באמצעות השימוש בה. ומועילה - ניתן להגיע להרבה יותר ידע בהרבה פחות זמן.
אנו חיים בעידן בו השינויים הטכנולוגיים מתרחשים מהר יותר משאנו מבחינים בהם או מבינים אותם. פייסבוק הוצגה לראשונה בתקופה בה המילה סמארטפון עוד לא היתה קיימת בלקסיקון. עידן בו בכל יום המכשירים הניידים הופכים חכמים יותר, מהירים יותר וחזקים הרבה יותר. דווקא חוסר ההבנה של פייסבוק בעולם המובייל ועודף הפונקציונליות שלה מהווים את הקרקע הפוריה לצמיחה עבור וואטסאפ אשר חרתה על דגלה מודל של "כמה פשוטה-ככה גאונית".
וואסטאפ הגיחה לראשונה לשוק בשנת 2010 ומיד הבינה שעל מנת לכבוש את שוק המובייל עליה להוות גשר אמיתי ולחבר בין פלטפורמות. לכן, התאימה את עצמה גם למכשירי נוקיה ובלקברי. באותו רגע היא הניחה את היסודות ליצירת הרשת החברתית אשר מעבירה מסרים ויראליים במהירות הגבוהה בעולם.
לכאורה, יהיו שיגידו שהטענה שזו רשת מהחזקות בעולם אינה נכונה. אבל הנה העובדות - וואטסאפ מדורגת במקום ראשון ב-Appstore ב-127 מדינות; יש לה בין 200-300 מיליון משתמשים המעבירים למעלה מ-10 מיליארד הודעות מידי יום. או במילים אחרות, לוואטסאפ פי 10 מתשמשים מאשר היו לאינסטגרם ביום בו נקנתה תמורת מיליארד דולר.
אחד מיתרונותיה הבולטים של וואטסאפ הוא רמה גבוהה של דיסקרטיות. המשתמשים אינם "חשופי-כל" כמו ברשתות אחרות. גם הקבוצות וגם ההודעות הינן בשליטה מלאה של המשתמש ועל מנת להרשם לאפליקציה נדרש לבחור שם משתמש ולא אף פרט זיהוי נוסף.
רק בשבוע שעבר היינו עדים להתפרצות הוויראלית של סרטוניה האינטימיים של נערה אשר חברה לשעבר החליט להתנקם בה. הסרטון עבר מהר יותר מאש בשדה קוצים, כאשר הוא מופץ ממשתמש אחד לאחר, מקבוצה אחת לשנייה. אולי דווקא חוסר הרגולציה של הרשת ביחס לפייסבוק בה מנגנוני הפיקוח והסינון קפדניים – הוא אחד הגורמים המסייעים לפריחתה.
היתרון הגדול ביותר שמכניסה וואטסאפ לעולם התפוצה מפה-לאוזן מאז התפתחות הרשתות החברתיות הוא קיומן של קבוצות רבות, ברוב הקבוצות אין חפיפה בין החברים בהן מלבד "נשא ויראלי" משותף.
נשא המסר הויראלי הוא רק מאזין באחת הקבוצות והופך להיות מעביר המסר בקבוצה אחרת. נשאים אלו הינם "קשרים אסטרטגיים" בין הקבוצות ואלו הם המלבים את אש התפוצה.
במקרה של הפצת הסרטון המוזכר לעיל, חבר ברשת ראה אותו בקבוצת "חברים קרובים" והעביר לקבוצת "חברים מהלימודים", שם המשמשים הפכו אף הם ל"נשאים" של המסר והפיצו אותו בין הקבוצות בהם הם חברים במהירות הבזק.
וואטסאפ מסנכנרת באופן אוטמטי את רשימת אנשי הקשר הקיימת במכשיר, בצורה זו הנגישה את הרשת גם לקהלי יעד חדשים, אשר אינם נמנים על המשתמשים בפייסבוק. אצל רבים מחברי הקבוצה הפעילה ביותר היא קבוצת "משפחה" בהם פעמים רבות חברים אפילו סבא וסבתא. פשטותה של האפליקציה מנגישה אותה לכל קהלי היעד בצורה שווה ואין צורך להיות בקיא בשימוש במחשב כדי להבין אותה.
יועצי השיווק המהירים, אלו אשר מבינים את כוח הניו-מדיה ואינם מפחדים לאמץ טכנולוגיות חדשות, ינסו כבר בזמן הקרוב לרכב על גל השיווק הויראלי על ידי שימוש בקריאייטיב הנכון ולהשתמש גם בוואטסאפ כפלטפורמה להחדרת מסרים שיווקים.
אם כך, האם אנו עומדים לצפות בקרוב ברכישה הגדולה ביותר שנעשתה בשוק המובייל?
אין ספק שהשחקניות הגדולות בשוק כמו פייסבוק, גוגל ואולי אפילו מייקרוסופט יכולת להסתייע במאגר המשתמשים שצברה וואטסאפ.
מה שבטוח שידרשו כמה מליארדי דולר כדי לגרום לזה לקרות. היות שהושקעו בחברה 8 מיליון דולר בלבד, צפוי ליזמים אקזיט נאה.
הכותב הוא מנכ"ל חברת setit