$
בארץ

מי יתיישב בכורסת הנגיד?

פרופ' אבי בן בסט, פרופ' מנואל טרכטנברג, יוג'ין קנדל, ליאו ליידרמן וערן ישיב היו מעוניינים לראות עצמם ברשימה. עדיין, ייתכן שנתניהו יבחר להפתיע ולשלוף מועמד שאיש לא חשב עליו

שאול אמסטרדמסקי 19:1129.01.13
אם סטנלי פישר הודיע לראש הממשלה על עזיבתו הצפויה עוד לפני הבחירות, הרי שלנתניהו היה די זמן לאתר מועמדים להחליפו. ואם לשפוט על פי האסטרטגיה הקודמת שלו באיתור מועמד לתפקיד - "אמרתי לך שאנחנו צריכים להביא לתפקידים המקצועיים את האנשים הטובים ביותר בעולם היהודי", סיפר נתניהו בעת מינויו של פישר לקדנציה השנייה - ייתכן שנתניהו יבחר להפתיע ולשלוף מועמד שאיש לא חשב עליו.

 

בינתיים, ישנם כמה מועמדים שוודאי היו מעוניינים לראות את עצמם ברשימה. בין אלה ניתן למנות את פרופ' אבי בן-בסט מהאוניברסיטה העברית בירושלים, יו"ר המועצה להשכלה גבוהה פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוגי'ן קנדל, והכלכלן הראשי של בנק הפועלים פרופ' ליאו ליידרמן. גם פרופ' ערן ישיב, מומחה לכלכלה מוניטרית מאוניברסיטת תל אביב, מעלה את שמו כמועמד לתפקיד.

  

בן בסט. דעותיו הכלכליות נוגדות את תפיסתו של נתניהו בן בסט. דעותיו הכלכליות נוגדות את תפיסתו של נתניהו צילום: גיא אסיאג

 

בן-בסט היה מועמד גם בזמן כהונתו של נתניהו כשר אוצר, עד שלבסוף הוחלט על מינויו של פישר. בן-בסט, מנכ"ל משרד האוצר בעברו, נחשב למומחה בכיר לכלכלה הישראלית. עם זאת, דעותיו הכלכליות נוגדות את תפיסתו של נתניהו בנקודות רבות. כך, למשל, הוא סבור שרפורמת הפחתת המסים של נתניהו הייתה שגויה, לפחות במימדיה. מלבד זאת, הוא מחזיק בעמדה ברורה לגבי נושא שנוי במחלוקת אחר - מבנה הפיקוח הרצוי על שוק ההון הישראלי. לתפיסתו, יש לאחד את גופי הפיקוח - הפיקוח על הבנקים, הפיקוח על שוק ההון, רשות ניירות ערך ואולי גם הרשות להגבלים עסקיים - תחת כובע אחד.

 

טרכטנברג. לא מקורב טרכטנברג. לא מקורב צילום: עמית שעל

 

גם פרופ' טרכטנברג לא נחשב לאחד ממקורביו הגדולים של נתניהו, בייחוד נוכח תפיסותיו השמאליות יותר בשאלות הכלכליות, דוגמת מדיניות המס הרצויה. עם זאת, היענותו לקריאתו של נתניהו לעמוד בראש הוועדה הציבורית בימי המחאה החברתית עשויה להקנות לו נקודות זכות. לעומתו, פרופ' קנדל הוא אחד מיועציו הקרובים של נתניהו, וקרוב לו בהרבה בתפיסתו הכלכלית. שניהם, גם קנדל וגם טרכטנברג, אינם כלכלנים מוניטריים, אולם לאחר שהוקמה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל - כלומר שהנגיד אינו קובע את מדיניות הריבית לבדו - הצורך בכלכלן מוניטרי טהור, פוחת. מי שהוא דווקא כלכלן מוניטרי הוא פרופ' ליידרמן, אולם לפי שעה לא ברורה מידת סיכויו לזכות בתפקיד.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x