מה למדת בגן היום ילד מתוק שלי
האם ילדכם ילמד בגן אנגלית, חשבון וספורט או אולי מיומנות חברתית ויפתח את הדמיון. בעידן האפשרויות הבלתי נגמרות, גם לילדים בני 5-0 יש מגוון סוגי גני ילדים. הם בנויים על גישות התפתחותיות שונות המבטיחות לתת לילדיכם יותר, אם תשלמו יותר ותהיו פתוחים לרעיונות לא שגרתיים. גן אנתרופוסופי וגן בשיטת מונטסורי הם רק שתי דוגמאות
הורים לילדים בני 5-0 נמצאים בימים אלו בריצה אחר רישום ילדיהם למעונות ולגנים. ידוע כי הגיל הרך הוא קריטי בהתפתחות הילד. למרות שבישראל שלל אפשרויות, עדיין אין אצלנו תוכנית חינוכית שמעניקה לילדים כלים שיעשירו את התפתחותו.
- "למה לתת גני ילדים בחינם למי שאינם עובדים?"
- לא משחק ילדים: המירוץ המייאש אחרי גני טרכטנברג
- כך יקבלו גנים פרטיים תקציב ממשרד החינוך
גנים רגילים נשענים על תיאוריות התפתחות נורמטיביות. בגנים אלו משלבים משחק ולמידה בהתאם לגילו של הילד ויש ציפייה להתפתחות קבועה. ישנו סדר יום ברור ובחלק מהגנים יש לילד תוכנית מטרות אישית לקידום בתחומי למידה ומשחק שונים.
עם זאת, יותר ויותר גנים הפועלים בהתאם לגישה התפתחותית מסוימת צומחים בישראל. חלקן של השיטות ותיקות יותר, המרכזיות בהן היא האנתרופוסופי והמונטסיורי, ואחרות חדשות ומגוונות. השיטות מבוססות על השקפות פסיכולוגיות וכל אחת רואה דרך שונה להביא למיצוי הפוטנציאל הטמון בילד. המקור לשיטות השונות מתחיל דווקא בתחילת המאה העשרים, תקופה בה רוב הילדים עדיין היוו בעיקר פוטנציאל הכנסה נוסף.
החיסרון המרכזי של הגנים הוא המחיר. גנים פרטיים היו יקרים עוד לפני חוק חינוך חינם מגיל 3, ונשארו כאלו, גם בהשוואה מול מעונות היום של התמ"ת. ככל שהגן ייחודי ונותן יותר לילד, כך המחיר עולה. המחיר משתנה גם לפי אזור המגורים – בצפון תל אביב המחיר יכול להיות גם פי 3 מבאר שבע.
עם זאת, שכר הלימוד כולל לרוב את כל התשלומים הנוספים שצריך לשלם בגנים ומכסה את השארת הילד בגן עד 17:00-16:30. אם ילדיכם בגיל 4-3 שווה לבדוק לפני רישום הילד אם הגן כלול במערכת הסבסוד של משרד החינוך בעקבות חוק חינוך חינם. הדבר יכול להסתכם בהנחה של כמה מאות שקלים בחודש. ומה יעשה הורה שרוצה לשלוח את ילדו לגן שאינו מתנהל בצורה "שגרתית". כמה דוגמאות לפניכם.
אנתרופוסופי - גישת וולדורף
ב-1919 פנה אמיל מולט, מנהל בית-החרושת לסיגריות וולדורף בגרמניה אל ד"ר רודולף שטיינר בבקשה לייסד בית-ספר לילדים של פועליו. שטיינר, שהגיע ממשפחה קשת יום יצר את פדגוגית בית הספר על בסיס גישתו האנתרופוסופית. הגישה רואה את הילד כישות מתפתחת, ואת הילדות כפרק זמן משמעותי של צמיחה פנימית ושל התפתחות הדרגתית של מיומנויות.
"גן ברוח חינוך וולדורף מתמקד בחוויות חושיות, עשייה ובמשחק החופשי של הילדים", מסביר גלעד גולדשמיט, מחנך בשיטת וולדורף זה 24 שנים. "הצעצועים בגן עשויים מחומרים טבעיים וגולמיים כמו בדים, משי עץ, אצטרובלים, ענפים, כי אנחנו רוצים שהילדים יפתחו את הדמיון שלהם ורוב עבודת המשחק היא של הילדים. אין אצלנו אלקטרוניקה, מחשבים וטלוויזיות, כי אנחנו חושבים שזה בולם את התפתחות הילד". הגישה האנתרופוסופית באה לידי ביטוי גם בדגשים על העיצוב הפיזי של מבנה הגן ולכן יש בו קווים עגולים ורכים הנותנים תחושה של משהו רך העוטף את הילד.
אם אתם מחפשים גן שבו ילמד ילדכן בן ה-5 לכתוב אנגלית, זה לא המקום. "אנחנו לא מכינים את הילדים להישגים אינטלקטואליים לבית הספר", מסביר גולדשמיט. "מבחינתנו הילדים צריכים להתפתח במישורים היותר עמוקים שלהם, תנועה, מוטוריקה, בשלות רגשית, יחסים חברתיים. כל מה שקשור, לקריאה, חשבון הבנת הטבע מגיע יותר מאוחר. ואת זה הילדים מבינים לבד, לא צריך להסביר להם. אנחנו מלמדים שפות, אבל לא בקריאה וכתיבה, אלא דרך משחק, שירה, מחזות. את השפה המדוברת ובשלב יותר את השפה הכתובה. הכוונה שזה יבוא טבעי. חינוך טוב צריך לבוא מתוך הילדים כמו שהם לומדים את שפת האם באופן טבעי".
כיום מונה התנועה החינוכית של וולדורף מאות בתי-ספר וגנים ברחבי העולם. מחקרים בארה"ב הראו אחוזי הצלחה גבוהים באוניברסיטאות של מי שלמד בבתי הספר התיכון על פי השיטה. רובם למדו גם בגנים ובתי הספר היסודיים של השיטה.
מיקום: בארץ קיימים מעל 100 גני ילדים מיודפת שבגליל ועד מושב כוכב מיכאל ליד אשקלון.
מחירים: המחיר קשור במיקום הגן. בדרום ובצפון תוכלו למצוא גן עד השעה 17:00 גם ב-1,400 שקל בחודש, אבל בתל אביב המחיר יזנק לפי שכונות, עד 3,500 שקל בחודש.
מונטסורי
ד"ר מריה מונטסורי, האישה הראשונה שסיימה את בית הספר לרפואה באוניברסיטת רומא, התמחתה ברפואת ילדים ופסיכיאטריה והקימה בית ספר ראשון לילדים עם צרכים מיוחדים ברומא בשנת 1907. הרעיון שעמד מאחורי בית הספר הוא שהפוטנציאל עמו באים הילדים לעולם לרוב אינו ממומש.
גם כאן מאמינים כי הילד אוטודידקט - בעל יכולת ללמד את עצמו ושתפקיד הסביבה אינו לעצב אותו. שיטה זו שמה דגש מיוחד על "תקופות רגישות" בהן לילד קל לקלוט רעיון או מיומנות מסוימת בצורה חושית וללא מאמץ.
חייו של הילד על פי מונטסורי הם רצף התפתחותי כאשר כל שלב מתבסס על השלב הקודם לו. המבוגרים צריכים לכבד את הילדים, ולהבין שהם שונים מהם ולתת להם את הסביבה שהם זקוקים לה כדי להתפתח. לכן אין סדר יום מובנה בגן, והגננת, שנקראת למעשה מדריכה, אינה מהווה את הדמות המרכזית בגן ואינה מתערבת במשחקים של הילדים אלא יש חופש בחירה בין גירויים שונים בתוך המסגרת.
הילדים לומדים אמנות, אנגלית, בישול, תפירה, נגינה, מדע, תיאטרון ואפילו יוגה. הלמידה אומנם חופשית אבל בתוך מסגרת: בבוקר ובצהריים יש מעגלי התכנסות כאשר בכיתת הצעירים כוללים "חיבוק בוקר" ובכיתת הבוגרים מקדמים את פני היום בעזרת נשימות.
גן שפועל בגישת מונטסורי, מאובזר בפריטים בכל תחומי ההתעניינות הספונטנית של הילד. מדובר באביזרים שעוצבו במיוחד, המבודדים תכונה נלמדת אחת כל פעם במטרה ליצור התקדמות ללא תסכול.
הגן בנוי בצורה ביתית אך מותאם לגילו של הילד במטרה ליצור משמעת פנימית: כך למשל גובה החלונות וידיות הדלת בהישג ידו של הילד, וכלי האוכל עשויים חרסינה. הורים אולי יכולים לחשוש שהילדים עלולים להיפצע במקרה שהכלי ישברו, הגישה טוענת שהדבר מקטין אלימות, ומעצים יכולות רגשיות וקוגניטיביות של ילדים. כל ילד גם מכין לעצמו את האוכל מתוך מזנון והמרכיבים בריאותיים כמובן. ממתקים הם מחוץ לתחום.
ד"ר שלומית אביב, יו"ר עמותת מונטסיורי מסבירה כי "החלל בבתי ספר וגני מונטסיורי משמש גם הוא כמחנך ובאמצעות השיטה הילד בבגרותו ישכיל להיות קשוב לעצמו. ד"ר אילנה זילר, בעבר מנהלת החינוך הקדם יסודי, אומרת שהיא יודעת שהגישה היא מפתח זהב. "התחלנו להכין תוכניות היגוי איך לשלב את זה במערכת החינוך, אבל זה נפל מחוסר תקציב". אביב מאמינה "שאין אמת חינוכית אחת" ולכן בגני מונטסיורי משלבים גם את גישת רג'יו אמיליה המתייחסת לילד כאל בעל זכויות ובעל פוטנציאל.
מיקום: בעולם יש כ-7,000 גני ילדים ובתי ספר בשיטת מונטסיורי. בישראל יש רק כ-15 גנים ובתי ספר בשיטה זו, מנתניה ועד מודיעין. זאת למרות שלפי ד"ר אביב יש כ-1,400 ילדים שרוצים להיכנס בכל שנה בבית ספר בגעש.
מחיר: גם כאן המחירים משתנים לפי אזור, אבל מדובר בפריסה מצומצמת יותר. בחולון שכר הלימוד עומד על 2,500 שקל בחודש ובכפר הירוק על 2,800 שקל בחודש.
ריבוי אנטילגנציות
לפני 19 שנה הציג פרופ' הווארד גארדנר את תיאוריית 7 האינטליגנציות שאותה ביסס במחקריו, הכוללת את האינטליגנציה המוסיקלית, האינטליגנציה התנועתית, האינטליגנציה הלוגית-מתמטית, האינטליגנציה המרחבית, האינטליגנציה הבין-אישית, אינטליגנציה תוך אישית והאינטליגנציה הלשונית. עוד קודם, התיאוריה של הפסיכולוג לב ויגוצקי גרסה ששיפור היכולות האינטליגנטיות נעשה בדרך של אינטראקציה בין לומד למלמד שהוא מומחה בתחומו.
לכל אינטליגנציה כזו יש אזור אחר במוח האחראי לתפקודה, ולכן בגנים ששמים דגש על תיאורית ריבוי האינטליגנציות מעודדים פיתוח כל אינטליגנציה בנפרד. כך ברשת "גני פיסגן" בהנהלת ישעיהו ביק שהוקמה לפני 14 שנה, חושפים את הילדים כבר מגיל צעיר לכל 7 האינטליגנציות וזאת מתוך ההנחה שבגיל הצעיר יש התפתחות של כלל האינטליגנציות.
עוד גורסת השיטה, שהיות ובמרבית המקרים אין יכולת לעמוד על האינטליגנציות החזקות והדומיננטיות, יש חשיבות לחשוף את הילדים לכלל האינטליגנציות. זאת בניגוד לגישות אחרות שדוגלות בחשיפת הילד לאינטליגנציות הדומיננטיות. "לא לכל אחד יש אינטליגנציה חזקה בכל אחת מהן בבגרותו, אבל אנחנו אומרים שנקדם את כולן ונאפשר לילד לגלות את עצמו במה הוא חזק", מסביר ביק.
את האינטליגנציה הקוגניטיבית מחזקים באמצעות משחקי שמחט ובאמצעות תרגילי חשבון במחשב שהילד פותר והצוות מסתובב בין הילדים ומסייע. את האינטליגנציה המילולית מפתחים באמצעות העשרת אוצר המילים של הילדים שלומדים בגני פיסגן לכתוב לקרוא כבר בגיל 4 ואת האינטליגנציה המוסיקאלית מחזקים באמצעות שיעורי אורגנית. את האינטליגנציה המוטורית מחזקים באמצעות שיעורי תנועה ופיתוח השרירים באמצעות חגורת כתפיים. עבור חיזוק האינטליגנציה הרגשית מפעילים את "שפת הג'ירף": לומדים לפתור בעיות בין אישיות באמצעות בובות יד של חיות יער, כאשר יש את החיה הרעה והחיה הטובה.
"אנחנו בודקים את עצמנו כל הזמן, יש לנו מנהלת פדגוגית שבונה את התוכניות הלימודיות ואחת לשבוע יש ישיבת צוות שלך כל הגננות, שמאפשר תדרוך וסיעור מוחין בין הגננות השונות", מסביר ביק. גם להורים יש מקום רחב: "כל שבת ראשונה של החודש אנחנו עושים טיולים להורים ולילדים".
מיקום: 4 גנים בתל אביב.
מחיר: 4,100-3,600 שקל בחודש.
גישת החינוך הפרוגרסיבי התפתחותי
הגישה משלבת את ריבוי האינטליגנציות ביחד עם גישת ההתאמה ההתפתחותית שמחפשת למצוא איזון בין הנחיית המחנך ויוזמה של הפעוטות וגישת החינוך הפרוגרסיבי של ג'ון דיואי שראתה חשיבות בפיתוח כישורי פתרון בעיות ויצירתיות ולא שינון. הגישה רואה חשיבות בחשיפת הילד למגוון רחב של פעילויות, לגירויים פיזיים וקוגניטיביים. אנשי החינוך מבצעים תצפית על פעילות הילד ומתאימים לכל ילד תכנית אישית בשיתוף ההורים.
"אם מסתכלים על התפתחות של גישות התפתחותיות בהיסטוריה, רואים שהגישות הוותיקות התפתחו בשלבים שבעולם חלה מהפכה תעשייתית. התרבות הייתה שאם עובדים לפי שיטה מסוימת, נקבל תוצאה מסוימת. הגישה שלנו אומרת שאין שיטה", מסביר ניר גולן, מנכ"ל רשת גני גולן הפועלת בגישה זו. "לכל ילד יש שיטה אחרת. הגישה של משרד החינוך שכל התלמידים לומדים את אותו דבר והמורה מתאימה את עצמה לאמצע. אבל לכל ילד מאפיינים ומזג שונים, ההורים והסביבה שלו שונים ולכן גם ההתפתחות שונה".
"הדבר הראשון בגיל הרך זה לא להחדיר ידע, יש לו עוד הרבה שנים לכך. בשנים הראשונות מה שחשוב מבחינתי זה לחזק את הבסיס הרגשי, הביטחון העצמי והעוצמה החברתית. אני בונה לילד את הביטחון העצמי על ידי זיהוי המיומנויות החזקות שלו בכך שאני יוצר לו הזדמנויות שהוא יכול לבטא את עצמו איפה שהוא חזק. אחרי ביסוס הביטחון, אני עובד על החולשות. אם יש ילד עם בעיה חברתית, קושי עם יצירת קשר אבל הוא חזק בתחום אחר, אז אני אלמד אותו משחק בתחום בו הוא חזק, ולמשחק הזה אני אביא עוד ילדים לשחק איתו".
בניגוד לגישת מונטסיורי, בגישה זו דווקא מגדירים את אנשי הצוות בגן כעמוד התווך המשמעותי ביותר. לצוות החינוכי קיימת אוטונומיה בתחומים מסוימים, אך היא מבוססת על "אני מאמין מקצועי", ערכים ועקרונות עבודה מגובשים.
חלק גדול מהגישה בגני גולן כולל מעורבות ההורים וכוללת הדרכות והרצאות ופגישות פרטניות. "אנחנו עושים שיחות עם הורים כמה פעמים בשנה על התפתחות הילד. זה לא אומר שכל ההורים יעשו את מה שאנחנו מבקשים. הם מקבלים הכוונה, אבל אף אחד לא מכריח אותם מה לעשות כמובן", מציין גולן.
מיקום: 4 גנים - מודיעין, ת"א (בתוך סמינר הקיבוצים), כרמי יוסף ומושב גנות.
מחירים: טווח המחירים 3,600-2,600 שקל בחודש.
.